Boerenblog

29 reacties

Melk moet... niet meer

Jarenlang is het drinken van veel melk geadverteerd als gezond voor volwassenen en onmisbaar voor een goede ontwikkeling van onze kleintjes. Melk voor elk. Vaak werden de reclamecampagnes ondersteund door kulonderzoeken, maar wat gaf het, melk is lekker. Tegenwoordig zijn er meer onderzoeken die het tegendeel beweren en bovendien lijkt de reclame nu haar doel te missen.

Melk is allang niet meer vanzelfsprekend. Koemelk is uit bij onze studenten, bij onze grachtengordel-flexitariërs en zelfs bij van cappuccino en latte macchiato genietende huisvrouwtjes. Het moet nu koffie zijn met sojamelk of rijst-, amandel- of speltmelk. Weg met de koemelk.

Koemelk wordt verantwoordelijk gehouden voor suikerziekte, hartaanvallen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en ook nog voor osteoporose, puistjes en kanker. U wist al van slapeloosheid, cellulitis en lactose-intolerantie. We leven in een nieuw tijdperk, de nieuwe mens wil zich onderscheiden. Voeding is het nieuwe ik: je bent wat je eet en drinkt en zo profileer je jezelf. Wie melk afwijst, toont zich een kritisch en duurzaam mens, zo diep zijn we hier in West-Europa inmiddels gezonken. De ik-gelovigen van deze tijd hebben na het taboe op vlees een nieuwe vijand gevonden: melk is aan de beurt. Bij een gezonde en duurzame levenshouding hoort koemelk niet meer.

En drink je dan toch koemelk, dan niet zomaar de goedkoopste van de super, maar bij voorkeur hooimelk, havermelk of Vorzugsmilch (rauwe melk), net wat het beste bij jou en jouw ontbijt past. Slaap je 's nachts niet omdat je de juiste melk nog niet hebt kunnen vinden voor je muesli-ontbijt, dan kun je zonder recept bij de apotheker een nieuwe melkgadget kopen: nachtmelk-kristallen. Omdat de koeien daarvoor 's nachts worden gemolken, bevat die melk extra veel van het slaaphormoon melatonine. De boer moet zich bij het melken wel haasten omdat bij het eerste daglicht de melatoninespiegel snel afneemt.

Nog een vijand doemt op: de melkkwaliteit. De melkquota, het systeem waarmee de EU langer dan 30 jaar de melkprijs reguleerde, zijn per 1 april dit jaar afgeschaft. De melk wordt vanaf nu geproduceerd door megaturbokoeien op megamelkbedrijven. De kwaliteit zal nooit meer dezelfde zijn als vroeger, dat laat zich raden. Al blijven onze Chinese afnemers, die grif €3,50 betalen voor een liter Europese melk, geloven dat die melk wordt geproduceerd door gelukkige buiten grazende koeien, gemolken door gelukkige boertjes op familiebedrijfjes, streng maar rechtvaardig gecontroleerd door diverse instanties.

De waarheid wil de duurzame en overgevoelige ik-mens waarschijnlijk niet eens weten. Die hele discussie over weidegang, geboortekrikken, ecosystemen, gezinsbedrijven en dierenwelzijn vertroebelt alleen maar. Het gaat immers niet om de boer, de koe of haar melk, maar om het nieuwe zelfbewustzijn.

Toch gloort er voor boer en koe nog een beetje hoop. Een kleine zoektocht op het internet haalt naar boven dat sojabonen veel giftige stoffen bevatten, slecht voor de vertering zijn en kankerverwekkend kunnen zijn.

Het komt vast weer goed.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het zijn toch maar kleine percentages  die met die trents meegaan,veganisten,soyamelk,tarwegrasdrank, ach laat ze als ze zich er goed bij voelen, dat er minder melk wordt gedronken komt meer omdat er veel meer soorten drank zijn als vroeger,  de totale zuivel consumtie blijft aardig op peil

 • abtje


  Maar dan moet je die giftige, kankerverwekkende en slecht verteerbare soja niet an de koeien gaan voeren...

 • vanbedaf

  Niets moet! We zijn bevoorrecht onze eigen keuzes te mogen maken, gelukkig! Het is echter een feit dat je met melk op een goedkope manier 9 verschillende essentiele voedingstoffen binnen krijgt terwijl melk nog goed smaakt ook. Aan U de keus!

 • gerjan slingenbergh

  De megaturbokoeien hebben veel overeenkomsten met het plofkuiken.

 • vanbedaf

  Dankjewel Bert Vogel, voor het in de wereld brengen van een nieuwe onzinnige term: megaturbokoeien. Je ziet in de vorige reactie hoe snel mensen dit zonder na te denken, overnemen. Sensatie journalistiek, ik begrijp het, maar begrijp jij wat je teweeg brengt?

 • somporn

  Gerjan Slingenbergh: je bent wel altijd heel kritisch naar diegene die jou boterham betaalt,pas maar op dat ze niet zo kritisch naar de landbouwmechanisatie zijn!

 • Burgerman9

  Nou, gezien de uitzending van Zembla gisteravond met die boer Van Dorp die zo harteloos over zijn koeien praatte vind ik megaturbokoe een zeer toepasselijke naam. • vanbedaf

  Omdat een boer harteloos over zijn koeien praat, worden zijn koeien megaturbokoeien genoemd?????? Onzinniger kan het niet!

 • vanbedaf

 • Elevage

  ja vanbedaf, het is allemaal onzinnig.
  Maar helaas in dit tijdperk waarbij sociale media sneller zijn dan de sneltrein, heeft het alleen maar negatieve aandacht die heel lang blijft hangen.
  Want iets positiefs is niet leuk om te melden.
  Kijk maar naar het  journaal, hoe vaak is daar iets leuks op?? nooit, alleen maar ellende, moord en doodslag.
  Jongens neem nog een lekker slokje melk, dat is al jaren de stabiele sector in de koelkast!

 • mtsheeling

  Gelukkig net vandaag nog weer een onderzoeksrapport binnengekregen van Lifelines; grootschalig bevolkingsonderzoek, met resultaten waarom de nederlanders het langste volk ter wereld zijn. Hieronder een citaat: 

  'Maar waarom is de toename in lengte in Nederland dan toch zoveel sterker dan in vergelijkbare landen? Waarom zijn Nederlanders langer dan Duitsers, Scandinaviërs, en Belgen? Ook hier worden omgevingsfactoren vaak genoemd. Nederland is bijvoorbeeld een land met relatief lage sociale ongelijkheid en een goed sociaal vangnet in vergelijking met andere landen. Ook eten en drinken Nederlanders veel zuivelproducten wat de lichaamslengte beïnvloedt.'  

  Dankzij die goede zuivel dus gelukkig!! Laten we dat vooral blijven promoten. Lijkt me zinvoller en nog lekkerder ook. 

 • veldzicht

  mtsheeling #11,is het een voordeel zo lang te zijn,als je 1 euro vindt moet
  je dieper bukken en nog even dan stoot je je kop tegen de deurpost.

 • W Geverink

  @#11. Volgens mij heeft de lengte van de nederlander meer met het 'randsoen' (eetgewoonten) te maken dat niet erg hoog is in energie en bestaat uit veel groente (vulling). De rest is aanleg. Om de nederlander eens met feedlot vee te vergelijken... Feedlot eigenaren beginnen ook met een randsoen dat niet hoog is in energie om eerst lengte en hoogte in het frame te krijgen. Daarna pas wordt de energie opgeschroefd om de luxe op het karkas te voeren. 

 • mbm

  Recent werd bij Plus Supermarkt gratis soja melk en yoghurt uitgedeeld. Vooruit, dat zullen we dan maar proberen. Wat een smerige glibberige vloeistof, op 'smaak'gemaakt met allerlei stoffen. Waar komt die soja eigenlijk vandaan, en wat is ermee gebeurt voor het eruit ziet als melk en yoghurt. Ik heb de rest maar weggegooid!

 • alco1

  Ja mbm. Dan is het product wat onze koeien met het restproduct schroot heel wat lekkerder.

 • ohzo

  Tja en ik heb een presentatie gezien van een poolse universiteit deze week waar werd aangetoond dat 90 % van alle aangeleverde soja produkten, GMO is! Bioluitjes hebben een mega, om maar in vaktermen te blijven, blok voor hun kop!

 • geitelarije


  Mensen, allemaal aan de geitenmelk. Gezond, vernieuwend en helemaal trendie. En over geitenmelk bestaan nog eens onderzoeken die aantonen dat het goed is tegen verschillende kwalen, zoals bijvoorbeeld sporeasis. :)

 • Jaap39

  Ach 
  Die geiten staan ook met duizenden tegelijk binnen en niet buiten. Niets mis mee hoor maar ga nu niet stellen dat geitenmelk beter is als dat ban koeien. 

  Het beste is een kwart minder voedsel te produceren voor deze wereldmarkt. Dan schreeuwt een ieder om eten. 

 • agratax2

  @ohzo. De Bioluitjes hebben aan die 10 % niet GMO soya meer dan genoeg. Onze dieren zijn weer eens de klos, zij moeten het doen met GMO mais, die bezoedeld is met Glyfosaat en RoundUp residuen. De vermoedelijke oorzaak van dieren met verzwakt botstelsel, ook wel plofkip en turbo koe genoemd.

 • ohzo

  Agratax: probleem is alleen dat het verboden is. In polen mag men geen GMO gebruiken, GMO rommel wordt als vrij verkocht. Bio-debieltjes weten dat alleen niet.

 • Jan-Zonderland

  Ik drink mijn koffie zonder suiker maar met melk. Voor het gemak gebruiken we in de bedrijfskantine van die poeder, coffee whitener. Nu keer ik laatst een op dat busje poeder wat er zoal in dat spul zit. Hier de ingredienten: Glucose siroop, plantaardige olie (kan cocosolie, palmpit olie of soyaolie bevatten), sodium casenate (een melkbestandeel), dipotasium phosphate, sodium aluminium silicate, monoglycerine, acetylated tartaricacid esters of mono and diglycerides, kunstmatige kleur en zoetstof.
  Toch maar liever een wolkje ECHTE melk van ECHTE koeien in mijn koffie.

 • ohzo

  Tsja Jan... Net zoals de boter in USA dat melk KAN bevatten..

 • vanbedaf

  Precies Jan, er gaat niks boven echte melk en echte boter. We zijn weer op de goede weg, de echte boter is in de USA niet aan te slepen, en ja ohzo, die is gekarnd uit echte melk.

 • ohzo

  Ik hoop het..

 • Jan-Zonderland

  @vanbedaf, hier heeft nog nooit margarine op tafel gestaan. Als dat zou gebeuren dan gaat het met een grote zwaaai het raam uit (en degene die het op tafel heeft gezet erachteraan (maar dat weet ze :)))

 • veldzicht

  #25,dat vind ik een goeie.

 • Pieter5775

  Bert, wat wil jij als megapluimveehouder met dit verhaal bereiken?? En hoeveel sojabonen worden er wel niet aan de kippen gevoerd?

 • Jaap39

  Zou Bert een pluim verwachten van de melkveesector dat de pluimvee sector het zo geweldig doet.... 

 • De Waard

  Arnold van Dorp is een boer met hart voor zijn koeien !! zelfs met meer dan 200 stuks....
  Het is en blijft stemmingmakende  televisie, ik weet zeker dat hij nog heel andere dingen gezegd heeft, maar die knippen ze er uit. Een koe die maar iets mankeert gaat bij hem het strohok in!
  Zeg maar het 'Boer Geert 'effect...alleen datgene uitzenden wat in het -ditmaal- linkse straatje past! 
  Arnold en Carola, Ga zo door !!!

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.