Commentaar

8 reacties

Nieuwe stallen: afgunst en schone schijn

Veehouders met nieuwe stallen ontmoeten veel afgunst. Maar onthoud: je kijkt erop, niet erin!

Het zou toch vrolijkheid ten top moeten zijn. Vrije melkmarkt, redelijk goede melkprijs en een voorjaar dat op uitbarsten staat. Het eerste gras zit zelfs al in de kuil. Maar nee. Kijk naar de reacties op www.boerderij.nl. Het chagrijn overheerst. Geweeklaag over de melkprijs, haat en nijd rondom DOC Kaas, vrees voor invoering van dierrechten en afgunstige reacties bij fotoreportages. ‘Waar doen ze het van’, is de algehele teneur. Waarom kunnen zij wel bouwen en wij niet? Waarom worden de gokkers beloond? Of: makkelijk voor die verplaatsers.

Vaak is een stal gebouwd van geleend geld

Nu is het niet alles goud wat er blinkt. Onthoud: je kijkt erop, niet erin. Zeker, er zijn goed draaiende bedrijven die uit de portemonnee grond of een nieuwe trekker kopen. Maar veelal is het geleend geld. Vraag bij het kadaster de bezittingen en hypotheken eens op van degene naar wie u nieuwsgierig bent. Is een jaar geleden een hypotheek gevestigd van € 1,5 miljoen, dan zit hij nog stevig gefinancierd. Als de nieuwste hypotheek er een is uit 1990 voor 400.000 gulden, is het bedrijf nu nagenoeg schuldvrij.

Finse veehouder is open over financiële situatie 
Pronken met andermans veren is niet moeilijk. Open zijn over de eigen situatie wel. Ik heb veel bewondering voor de Finse melkveehouders in Boerderij Rundveehouderij nr. 31 (pag. R8). Zij leggen hun probleem op tafel: snelle groei om zoonlief een goede uitgangspositie te geven en dan in de problemen komen omdat Rusland na de Oekraïne-crisis geen melk meer afneemt en de melkprijs instort. Aflossingen opschorten, onderhandelen over aflossingstraject en rentes. Alles kwam goed, maar toch, het is niet wat je wilt.

Kenners prikken zo door de schone schijn heen

Veel Nederlandse melkveehouders investeerden de afgelopen jaren fors in nieuwbouw en vergroting van stallen. Die stallen zijn nog steeds niet vol. Het kan niet anders of bij hen spelen vergelijkbare processen als bij de Finnen. Niemand die er voor uitkomt. Liever de schone schijn ophouden. Nutteloos, want kenners prikken er zo doorheen.

Laatste reacties

 • John*

  Veel bedrijven hebben jaren gedraaid met 100 koeien in een stal van 70.. dan lijkt het me toch wel een verademing om te draaien met 100 koeien in een stal van 130. En daarbij in de jaren 80 zijn veel ligboxstallen gebouwd.. Een keer zijn deze aan vervanging toe ga je dan bij nieuwbouw voor t zelfde of maak je een plan voor de komende 30 jaar? 

  Sommige kunnen nu wel jaloers kijken naar de bouwers en zich afvragen waarom zij wel geld krijgen. Wat ik me dan weer afvraag: Als je als melkveehouder nu geen geld krijgt om nieuw te bouwen / renoveren. lukt dat dan over 10 jaar wel? De vrije markt maakt het er in ieder geval niet makkelijker op.

 • Kaiser

  Afgunst ontstaat er door de groeibeperkingen van de Nederlandse melkveehouderij.
  Bij het verdwijnen van het melkquotum werd er hoog van de toren geblazen dat de Nederlandse melkveehouders na 2015 zoveel melk mogen gaan produceren zoals ze zelf willen. Verkeerde voorlichting dus. Vanwege het fosfaatplafond is er maar ruimte voor 10% groei en kunnen ze niet zoveel gaan produceren als ze zelf willen. En wanneer een melkveehouder bij verdwijnen melkquotum ook nog gaat verdubbelen dan zijn er daarnaast 9 melkveehouders die helemaal niet meer kunnen uitbreiden. Vanwege het fosfaatplafond is er verzuimd om na het verdwijnen van het melkquotum voor iedere Nederlandse melkveehouder een gelijk speelveld in groei te maken. Nu is het zo geregeld dat de ene melkveehouder wel mag groeien en de andere niet. Serker nog. De melkveehouders die niet gaan uitbreiden moeten via het voerspoor er voor zorgen dat de uitbreiders aan hun trekken kunnen komen. Afgunst wordt dan gewoon  opgeroepen......  

 • boerke brabant

  veel afgunst ? is vragen stellen bij bepaalde keuzes direct afgunst?
  Wanneer boeren groeien van bijvoorbeeld 60 koeien naar 480 koeien, kan mogen daar toch vragen over gesteld worden en zelfs twijfels geuit worden bij bepaalde keuzes ? Dat is kritisch lezen, maar niet per definitie afgunst ? Moeten we dan allemaal gaan roepen hoe fantatisch we het allemaal vinden (ook al begrijpen we er helemaal niks van ?)
  En ik zie overigens ook voldoende reportages voorbij komen waar lezers (vrijwel alle) heel erg positief reageren.

  de chef rundveehouderij verwijt 'ons 'lezers  een bepaalde stemmingmakerij (afgunst) maar doet met dit artikel er volop aan mee...

 • kiepel

  Iedereen denkt aan zichzelf. Dit is normaal en ook noodzakelijk met de huidige lage marges. Ik wil niet beperkt worden door een tsunami aan regels. Regels die gemaakt worden om de megastallen tegen te houden. daarom zonder afgunst nog 1 keer: STOP HET BEVOORDELEN VAN DE GROTE/SNELLE GROEIERS EN MAAK BELEID VOOR HET GEWILDE DUURZAAM GRONDGEBONDEN FAMILIEBEDRIJF.

 • Koen Franken


  Denk dat het beter zou zijn als er ook rundveerechten waren gekomen bij het verdwijnen van het melkquota . Dan zou de discussie dat er zoveel koeien bij komen ook niet gevoerd worden . Nu ga je een hele hoop dingen krijgen welke allemaal tegen de melkvehouderij gaan werken , en veel geld gaan kosten , dus een veel hogere kostprijs !!!  . Het fosfaatplafond gaat aan diggelen , met als gevolg alsnog rechten , maar ook dat Brussel de derrogatie gaat dwarsbomen , met de mestafzet als gevolg .

 • farmer135

  ik denk dat er in de tijd van de ruilverkavelingen meer afgunst was,
  alleen was er toen nog geen internet.

 • koestal

  mooie stallen en flinke hypotheken,melken voor de bank  en wat je overhoudt mag je zelf van leven

 • koestal

  Als je de stal nog maar mag vol zetten met koeien,niks is meer zeker met het getreuzel in Den Haag

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.