Redactieblog

3894 x bekeken 9 reacties

Politiek is van het padje met weidegang

Onze koeien komen al jaren niet meer in de wei. En we gebruiken sindsdien eerder minder dan meer antibiotica, lebmaagdraaiingen komen nog zelden voor en klauwproblemen zijn sterk verminderd.

Toen onze koeien nog naar buiten gingen, hadden we veel meer last van klauwproblemen.

2 kilometer lopen

Hoe dat kwam? Onze huiskavel is helaas niet zo gelegen dat de koeien lekker met zijn allen om de deur goed kunnen grazen. Ze moesten per dag meer dan 2 kilometer lopen. Daarom hebben we geprobeerd om buiten binnen te halen in onze nieuwe stal.

Gemiddeld bedrijf bestaat niet

En zo heeft ieder melkveebedrijf zijn eigen uitdagingen. Want, hoe vreemd, er bestaat geen gemiddeld bedrijf. Iedere boer heeft zijn eigen bedrijfsvoering. Een bedrijfsvoering die in het teken staat van de koeien. En wat voor de ene boer goed haalbaar is, is voor de ander onmogelijk.

Dat we onze koeien weidegang moeten 'gunnen'

Dat mensen uit de politiek zonder enig inzicht daar van alles van vinden is erg genoeg, maar van belangenbehartigers uit de sector verwacht ik een houtsnijdend tegengeluid. Dat we onze koeien weidegang moeten 'gunnen', doet mijn nekharen overeind staan. Het heeft helemaal niets met gunnen te maken. We willen gewoon zo goed mogelijk voor onze koeien zorgen!

Moeten onze koeien verplicht naar buiten als de zon schijnt, als het regent en bij een kleine huiskavel lekker dicht op elkaar de zode vertrappen en vervuilen? Het dient het koeiengeluk en de gezondheid zeer zeker niet. Als er in onze overgereguleerde veehouderij toch zo nodig nog iets vastgelegd moet worden, stel dan dat de staldeuren open moeten, zodat de koe zelf kan kiezen. Dát is pas echt diervriendelijk.

Kille rekenaars met weinig dierenliefde

Wat er zich nu afspeelt op politiek niveau is echt beschamend. Boeren worden in de hoek gezet als een stelletje kille rekenaars met weinig dierenliefde. Hoe anders is de werkelijkheid.

Hoewel ik nooit wil vergelijken, is het des te krommer wanneer je je bedenkt hoeveel medemensen in zorginstellingen in ons eigen land zoveel tekort komen op gebied van liefde, zorg en welzijn. En dat ligt niet aan de verzorgers, die het liefst dag en nacht klaarstaan. De politiek moet echt nog van heel ver komen om weer op het pad te geraken.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  dit zijn zeer wijzen woorden

 • alco1

  Wijze woorden, maar niet alleen de politiek daarvan de schuld geven.
  Er kan zeer zeker een wijzende vinger uitgestoken worden naar de LTO en melkindustrie. Zij gingen voorop, of laten we het anders zeggen. Zij lieten na het goede verhaal bij de consument te vertellen. Niet wetende welk een grote stok om mee te slaan zij daarmee de anti's in handen gaven.

 • veldzicht

  Er zijn nu eenmaal groeperingen die niets liever doen dan de landbouw af zeiken ,niet gehinderd door enig gebrek aan kennis,je zal er mee moeten leren leven er tegen ingaan is nauwelijks mogelijk.hoog uit de schade enigszins beperken.

 • agratax2

  @Claudia. Nederland is het land van de regels. De politiek denk hoe meer we in regels vastleggen hoe meer we kunnen controleren, hoe beter het gaat. Helaas zogauw de werktijd op gaat aan vastleggen en controleren zoals de regels vereisen, hoe minder tijd er over is voor het daadwerkelijke werk. We kunnen ook concluderen dat de politiek geen snars verstand meer heeft van de praktijk en daardoor met alle regels zijn doel voorbij schiet. Ik vind je vergelijk tussen koeien en hulpbehoevende mensen dan ook zo gek niet.

 • j.verstraten1

  Claudia waarom zet je eigenlijk de stal deuren niet open zodat de koeien zelf kunnen kiezen?
  En als je nooit wilt vergelijken moet je het ook niet doen. Net zoals ons moeder ons vroeger ook altijd voor hield dat wij onze bord leeg moesten heten want de kindjes in Afrika zouden er blij mee zijn. Zwakste argument wat je maar kunt bedenken.
  Ik gebruik ook veel minder antibiotica dan vroeger, maar dat heeft niets met weidegang te maken maar met regelgeving mbt antibiotica. Koeien hoeven niet verplicht naar buiten. Het zijn maar 4 maanden en het mag ook 's nachts als het koel is. Maar je hebt helemaal gelijk er bestaat geen gemiddeld bedrijf.

 • buitenok

  Claudia, Je hebt groot gelijk de overheid bemoeid zich overal mee net als de melkfabriek. Betalen ho maar.
  Zolang ze water beter kunnen verkopen dan melk is er wel goed wat mis in de verkoop.
  Met een ander zijn portomenee is makkelijk handelen.
  Word tijd dat we stoppen met melk leveren en alle regelgeving die erbij hoord [europees gezien] En weer op nul beginnen met regels.

 • info48

  In de zin "we willen zo goed mogelijk voor onze koeien zorgen" zal iedere veehouder zich herkennen, heb dan ook het vertrouwen in elkaar dat dat zo is en respecteer dan ook de keuze die je buurman hierin maakt.
  Maak dit als Zuivel, LTO en individuele veehouder aan de politiek en de maatschappij duidelijk!
  eigenlijk eerst aan de maatschappij want de politiek voegt zich daar naar, bang als ze zijn voor hun zeteltje.

 • MKRouveen1

  Welke boer die weidt gooit de deur achter de koeien dicht dan!? Dat maakt weiden juist dierONvriendelijk, koeien die staan te dringen voor een dichte staldeur zullen de sector ook niet helpen.

  Wij weiden onbeperkt maar de deur staat het hele weideseizoen open. Nu het buiten grijs, koud en nat wordt hebben de koeien het wel geschoten, om 14:00 zijn ze allemaal weer binnen!!

 • kleine boer

  Nou mkrouveen hier lopen ze gewoon te weiden in de regen tis maar net wat ze gewend zijn koeien zijn gewoonte dieren je hebt zo ook snel verwent zijn net kinderen. Als ze niet beter weten weiden ze ook gewoon met dit weer hoor. Als het gras op is of te nat gewoon binnen houden makkelijk zat

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.