Commentaar

2476 x bekeken 17 reacties

Dijksma houdt kaarten voor de borst

Het is nog steeds vaagheid troef als het gaat om de melkveehouderijwet van Dijksma.

De staatssecretaris heeft donderdag een brief aan de Eerste Kamer gestuurd over haar plannen om de melkveehouderij grondgebonden te maken. Ze had dat beloofd. Ze houdt zich aan die belofte, maar daar is het ook mee gezegd, want ze houdt alle kaarten voor de borst.

Om zich in te dekken heeft Dijksma het LEI nog eens laten rekenen aan verschillende varianten van de grondgebondenheid. Naast een model waarin een veehouder die uitbreidt zijn extra fosfaatproductie slechts voor een deel mag verwerken, is er de bekende variant op basis van veebezetting per hectare. De derde optie is een variant op de eerste, maar dan met een maximaal te verwerken overschot per hectare.

De brief is een typisch gevalletje van een politiek mistgordijn. Een heus onderzoeksrapport voegt nog meer scenario's en gegevens toe aan wat er al lag. Maar gebrek aan kennis is niet het grote probleem in dezen. Waar het nu om gaat is keuzes maken. En dat durft Dijksma nog niet. Ze zal 'op korte termijn met de betrokken partijen overleggen...'. schrijft ze.

De staatssecretaris loopt op eieren, dat is duidelijk. PvdA en VVD staan lijnrecht tegenover elkaar. Er moet voor kerst een wet goedgekeurd zijn, anders steigert Brussel. Maar voor de ondernemers die willen weten waar ze aan toe zijn, is het een hard gelag. Die moeten het nieuwe jaar in zonder duidelijkheid over hun speelruimte.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Misschien doet het gemis van een MINISTER van Landbouw zich nu pas goed voelen. Er zitten geen beslissers meer op de ministeries die echt thuis zijn in de materie, m.a.w. die zelf van het boerenerf komen. Die hadden geweten dat 1 januari 2015 alles hoe dan ook duidelijk zou moeten zijn. Als je zelf met de laarzen in de stront hebt gestaan weet je hoe bedrijven en hun boeren recht hebben op duidelijkheid. Ons werk en de verantwoording voor ons vee gaat 24/7 door Kerstdagen of niet.

 • alco1

  Zuperboer. Wil je zeggen dat een minister met de laarzen in de stront heeft gestaan.
  Ze hoeven ook niet van het boerenbedrijf te komen, als ze zich maar kunnen inleven. En eerlijk is eerlijk, we moeten toegeven dat Dijksma niet zomaar met alle winden meewaait. Liever een rijp beraad dan een ondoordachte snelle beslissing.

 • minasblunders1

  Rijp beraad of een ondoordachte beslissing, het maakt niet uit; het zal hoe dan ook weer een bende worden. Oorzaak: gebrek aan kennis. Men heeft zich op dat ministerie van onkunde muurvast gedraaid in de leugens en daar komen ze niet meer uit zonder gezichtsverlies.

 • Zuperboer

  @alco1: Ik wil alleen maar zeggen dat er een gedraaikont volgt van jewelste. Er wordt keer op keer toegegeven aan emoties niet aan de wetenschap. (Kijk maar eens naar het flut-rapportje dat door het LEI is opgesteld en aan het concept wetsvoorstel naar de kamer is bijgesloten). Als je op 1 januari aan een nieuw jaar begint heb je er als burger in een democratie recht op om over de juiste wetcontext te beschikken. Als dit de nieuwe norm wordt dan gaan we in de toekomst de wetten achteraf vaststellen(inkleuren naar behoefte) en dat doet mij persoonlijk denken aan .........USSR om maar eens een voorbeeld te noemen dat duidelijk genoeg is. We glijden steeds meer af van de democratische norm (kijk ook eens naar de zaak Hoes/gemeente Maastricht). Er is geen duidelijkheid en mensen staan niet meer voor de zaak en voor elkaar. De media en internet heersen en het is tijd dat er weer mensen op staan die BELEID DURVEN MAKEN.

 • rmw

  Dat zelfde RVO is anders wel heel goed in boeren de maat nemen, dag te laat inleveren, ontbrekend oorflapje, verkeerd ingetekend, kg-tje fosfaat teveel dan krijg je boetes van duizenden zoniet tienduizenden euro's. Maar zelf rotzooien ze maar wat aan, waarom is er geen partij in de tweede kamer die ze daar op aanspreekt?? Ze zijn exact een jaar aan het zeuren over de melkveewet, en er is nog niets duidelijk...

 • Sjaak

  Heb ergens toch wel met Dijksma te doen.....

  Ze begon vol enthousiasme aan deze job, zonder goed doordacht te hebben, waar en met wie ze te maken kreeg. Door de landbouw- en zuivellobby is er een wetsvoorstel gemaakt onder Dijksma's goedkeuring, ze zwom zo de fuik in....
  Vervolgens komt diezelfde landbouw- en zuivellobby erachter, dat de situatie uit de hand loopt en vraagt om een stringent optreden in de vorm van grondgebondenheid.

  Dit brengt haar in een spagaat met de kaarten voor de borst....
  Het is dat het zo'n trieste situatie is, maar bij visualisatie heeft het ook wel iets weg van een Tiroler film....;)

 • koestal

  ze houdt de troefkaart tot het laatst ! voor veel boeren een onzekere Kerst .

 • Sjakkie

  Als je voldoende grond hebt en geen uitbreidingsplannen is er niets aan de hand.
  Prettige Kerstdagen al vast.

 • Ishtar

  De zuivel sector bestuurderslaag heeft totaal gefaald.
  Jaren hadden ze tijd, om goede doordachte plannen te maken, maar nee ze konden hetneit en wilden niet.
  En die bestuurders zitten op 500.000 euro perjaar of meer, om dit werk te doen?
  Boeren, daar moeten jullie zijn en je geld halen.
  Wat wel raar is dat we niets horen van de bestuurders?
  Geen meningen, geen plannen?
  Raar toch?
  Wel klagen over andere organisaties die een meninge hebben over de zuivelsector?
  Maar niet zelf een mening hebben als zuivel bestuurders?
  -NZO?
  -LTO?
  -milieu goeroe Aalt D., wat is zijn mening dan, hij is daar toch voor aangesteld? Maar geen mening?
  -parlementariers van cda en vvd en sgp?
  -allemaal stil?
  -niets te melden allemaal?
  -en straks als er een beslissing is, allemaal weer vooraan staan om te klagen en zeuren?

 • Mozes

  Wat is jou mening @Ishtar?

 • alco1

  Stuurlui aan wal hebben tenminste nog een mening Isthar.

 • Ishtar

  @Alco, mmmmm, stel dat ik 1 scenario er uitpak,
  - 3 jaar lang rond 25 cent melkprijs.
  -wat voor plan of reactie heeft de NZO en LTO hierop, vandaag?
  -dat scenario zou klaar moeten liggen, immers dat zijn de verantwoordelijke bestuurders.
  -of ga je me nu vertellen dat ze daar niet verantwoordelijk voor zijn?
  -waarom afschuiven met de kreet, beste stuurlui staan aan wal?
  -terwijl het de taak is van zuivelbestuurders, zelfs COÖPERATIE bestuurders om in te springen op elke situatie?
  -waarom roep je niet op tot het wegsturen van je eigen amateurbestuurders?

 • alco1

  Reageer op wat @mozes zegt. Dat insinueren hebben we niets aan.
  Als je al niet door hebt dat ik een aversie tegen LTO hebt, moet je toch wel eens beter gaan lezen.

 • Ishtar

  @Alco, reageren op wat Mozes zegt?

  Hij stelt mij een vraag, die ie aan al jullie betsuurders moet stellen.
  Plus al die antwoorden van die bestuurders zouden jij en Mozes of Boerderij redactie moeten vragen + leveren.
  Het zijn julie belangenbehartigers toch?
  Niet de mijne.

  Maar goed ik zal je 1 tip geven.
  Melkzector koepel is NZO en daaronder coöperaties 80%.
  Als de melkk prijs onder de 29 cent als marktprijs komt, moeten coöperaties het verschil uitbetalen aan de boer.
  Immers het zijn coöperaties.
  Plus hun besturen samen met NZO maken al het beleid in NL en Europa en verwaarding van producten.
  Dus als de prijs flink daalt hebben ze iets fout gedaan, kan gebeuren, maar dat moeten ze ook oplossen.
  En tot het moment dat de prijs weer boven de 29 cent is zolang dienen ze elk verschil te betalen.

  Ik verwacht nu dat je wel de meningen van al je bestuurders gaat vragen en hier leveren, insinuaties dat je bestuurders niet verantwoordelijk zijn hebben we niets aan.

 • alco1

  Isthar. Ik heb weer een bevestiging dat jij er helemaal niets van snapt hoe alles reilt en zeilt.
  Ga in een bestuur zitten, dan komt alles goed, zou ik zo zeggen.
  Maar dat doen mensen als jij nooit. Ik trouwens ook niet. Ik heb mijn lesje wel geleerd.

 • mr X

  Als boeren willen uitbreiden laten ze dan eerst gaan kijken of het product voor een goede prijs kan worden afgezet. Helaas is dit vaak in Nederland het geval; alles komt op de grote hoop en de handel moet de afzet maar regelen. Hoe kan Nederland BV dit regelen?

 • PetervanKempen

  Nederland BV kan het niet regelen dat is em juist de kneep. Zolang er open grenzen naar Europa zijn valt er intern bitter weinig te regelen, of het moet zijn te zorgen dat boeren in hun ijver nog wat te verdienen tegen die wereld markt prijzen daarbij milieu of voedsel regels aantasten. helaas gaan alle ambtenaren onder leiding van mevrouw Dijksma zich bij gebrek aan mogelijkheden politiek te maken zich te buiten aan overcontrole en belemmeringen die geuit worden vanuit steeds groter wordende schreeuwers ter linker zijde. En nee, die staan NIET met hun laarzen in de modder van het boeren bedrijf! Ik vrees, dat voor boeren in 2015 de meeste plagen van Egypte nog moeten komen , voordat door rechtse verkiezingswinsten de Rode Zee geopend wordt naar een realistisch agrarisch beleid in zowel de EU en NL..

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.