Rundveehouderij

Achtergrond 19 reacties

Nederlandse melkprijs top, toenemende zorg over marge

LTO wil beter kijken naar de toegevoegde waarde van bijzondere melkstromen, zoals PlanetProof.

Het jaarlijkse melkprijzenonderzoek van LTO Nederland laat bijna jaar op jaar zien dat de Nederlandse melkveehouder een van de hoogste melkprijzen in de EU ontvangt: vorig jaar gemiddeld € 36,49 per 100 kilo, bij een EU-gemiddelde van € 34,06. Dat is iets waar LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Wil Meulenbroeks blij mee is, maar helemaal geruststellend is de rangschikking van melkprijzen in de EU toch niet.

Op de vraag of het onderzoek ook aantoont dat de Nederlandse melkveehouderij uit kan met de geregistreerde prijzen, antwoordt hij dan ook tweeledig. “De melkveehouders kunnen uit met deze prijzen. Zo niet, dan zouden ze ermee ophouden. Daarbij wil ik echter aantekenen dat er wel druk staat op het verdienmodel. Zeker de laatste jaren. Kon men in het verleden de oplopende kosten opvangen door middel van schaalvergroting, de laatste jaren kan dat niet meer. En het lijkt soms dat de kosten steeds sneller oplopen.” Harde cijfers daarover hebben LTO en ZuivelNL echter niet.

Onderzoek naar verdienmodellen

De zorg over de oplopende kosten is dan ook een van de redenen waarom een onderzoek is gestart naar verdienmodellen, stelt hij. Dat onderzoek is vorig jaar al uitgezet, maar de noodzaak ervan wint nog steeds aan belang. De vraag hoe een melkveehouder zijn inkomen kan blijven verdienen, houdt de hele bedrijfstak bezig.

Steeds meer melkveehouders nemen er een nevenactiviteit bij, maar is dat de oplossing? Het is ook een van de redenen waarom LTO beter wil kijken naar de toegevoegde waarde van bijzondere melkstromen, zoals PlanetProof, Beter Leven of Albert Heijn-concept. Dit jaar heeft een student van de landbouwschool in Dronten een eerste onderzoek onder boeren gedaan naar de meerwaarde van deze melkstromen voor hun bedrijf. Voegen die echt iets toe, of wegen de extra inkomsten amper op tegen de meerkosten die boeren moeten maken om een bijzondere melkstroom te kunnen produceren? Dit laatste is een vaak gehoorde klacht.

Twijfel over weidemelk

De eerste resultaten wijzen in de richting van een positieve nettobijdrage aan het bedrijfsinkomen, zo bleek bij de presentatie van het onderzoek. De melkstromen met de hoogste toeslagen, maar meestal ook de scherpste eisen, komen gemiddeld het beste uit de bus. Tevredenheid dus, maar nog geen vol vertrouwen, want vaak is er ook ongerustheid over de vraag hoe stabiel en blijvend die toeslagen zijn. Over weidemelk, met een vaak lagere toeslag, is er de meeste twijfel. De keuze voor weidegang wordt echter ook vaak bepaald door andere dan financiële overwegingen. En dan komt de beginvraag weer om de hoek kijken: als er veel extra kosten moeten worden gemaakt, wat is dan het belang van een melkprijs die hoger is dan elders in Europa? Het is tenslotte de marge die telt.

Gemiddelde melkprijs Duitsland in mei omlaag

Lagere melkprijzen in Duitsland in mei zoals al gevreesd. Gemiddeld werd per 100 kilo gangbare melk met 4% vet en 3,4% eiwit € 31,50 uitbetaald. Dat is € 1,20 minder dan in april. Dat blijkt uit door ketenbeheerder Bioland gepubliceerde cijfers van landbouwmarktbureau AMI en de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE).
De melkleveranties aan de verwerkers vertonen tot dusver dit jaar enige groei. Per saldo ligt het volume volgens de statistieken van zuivelmarktinstantie ZMB per eind mei 1% boven dat van vorig jaar. De biomelkproductie steeg volgens Bioland (in dit geval in de eerste vier maanden en na aftrek van het schrikkeljaareffect) met 4%. De gemiddelde uitbetaalde biomelkprijs leverde eveneens in, zij het minder dan de prijs van gangbare melk. Gemiddeld was het niveau in mei € 47,10 per 100 kilo. Een maand eerder was dat € 0,10 meer.

Medeauteur: Wim Verseput

Laatste reacties

 • kleine boer

  de eerste resultaten wijzen op.... de onderzoekers en controleurs retail hoef ik niet te onderzoeken die halen resultaat....

 • groot boerdam

  Je moet tegen wereldmarktprijzen produceren.
  Kun je dat niet,dan stoppen.

 • van someren

  Pak Jumbo blanke vla planet proof voor 77ct.
  Als die bijzondere melkstromen zo in markt worden gezet komt er nooit geen marge voor de boer.
  Zuivelondernemingen moeten met die bijzondere melkstromen selectiever omgaan

 • Roeleke

  Elke winkel keten wil zoveel mogelijk melk/ melkproducten in de eigen merk hebben. Grootste gedeelte van de consument koopt dat gewoon omdat ze geen geld meer hebben om te besteden. De consument moeten we het tenslotte van hebben. Hoe meer eisen voor de boer in bijzondere melkstromen die niet ten gelde worden gebracht is dat wat we willen? Weidemelk moet immers ook door alle boeren aan meebetaald worden?

 • wilhelmus01

  Al die concepten gaan gratis in het schap. De plus die de boer hiervoor krijgt is eerst ingehouden op de melkprijs. Gewoon een sigaar uit eigen doos dus.
  De melkprijs is niet voor niets al 30 jaar hetzelfde.

 • jan doedel

  Wij als boeren moeten dit en moeten dan en dan nog een melkprijs geven die lager is als 30jaar geleden!!! Belachelijk voor woorden.

 • deB.

  Doodlopende weg, ze gaan het wel inzien...zeg het al tijden... wat niet mag! Er gaan zoveel bedrijven stoppen die er niets meer in zien, en het liever kwijt dan rijk zijn. Nog even geduld

 • Piet p

  Je moet gewoon voor Jan doedel produceren en anders maar ophouden.
  Hebben ze nóg liever.
  Deze handelspositie hebben we de afgelopen 20 jaar verworven.

 • Gradje 1966

  Melkprijs is top ????? de kostprijs daar moet naar gekeken worden of de marge

 • Bart Bolk

  Weinig lol zo met dit verdienmodel, om het nog helemaal maar niet te hebben over het rendement van ons vak

 • Kelholt

  In de supermarkt te koop halfvolle weidemelk PlanetProof 1.0 liter:
  -Campina € 1,19
  -Jumbo € 0.85

  34 cent!!! verschil voor hetzelfde product met een andere bedrukking op de verpakking die naast elkaar in het koelvak staan. En de boer afschepen met nog minder dan een fooi. Dat is wat er gebeurt.

 • Attie

  Allemaal gelijk hierboven maar helaas geen invloed.., het lage kosten melken moet op het bedrijf gebeuren!

 • henky++

  Een melkstroom is pas echt duurzam als er met vaste prijzen gewerkt wordt. In belgie loopt zo'n concept. Je hebt niks aan een plus op de melkprijs voor duurzaam produceren als deze aan de grillen van de wereld markt gekoppeld zijn

 • bori

  Door wie zijn eigenlijk al die aparte melkstromen verzonnen?
  Kunnen we er dan van uit gaan dat die mensen daar dan de meeste voordelen van behalen en niet de veehouders .
  Het past in het plaatje van omvormen en uit faseren van de sector.

 • hendruk

  Wat is dat nou voor uitspraak? ‘LTO wil beter kijken...’
  Gaat dat iets oplossen? Er naar kijken? Wil je een verandering dan moet je het beïnvloeden, niet naar ‘kijken’.

  Ook stel ik voor de ziljoenste keer de vraag wanneer mensen interessant gaan liggen schermen met een hogere melkprijs: HOE DAN????
  Wij moesten en zouden melken voor de vrije markt. En daar hoort nu eenmaal een vrije markt melkprijs bij.

  Over toegevoegde waarde kunnen we kort zijn. De NL consument is niet bereid ervoor te betalen.
  20 jaar geleden al niet voor melk met onverzadigde vetzuren (nutix) , niet voor vlogmelk, en zelfs biologisch ligt op z’n gat.

  Ik snap trouwens niet dat Meulenbroeks blij is met 36 ct. Ja tis 2 ct meer dan gemiddeld. Maar dan nog is het een idioot lage melkprijs.
  Toen ik in 1991 begon schommelde de melkprijs ook rond die 35 eurocent (75 guldencent) Soms minder, maar in de winter beurde je wel es ruim een gulden.

  De kostprijs is in die tijd verdubbeld.
  Zoals ze in de USA zeggen; do the math....

 • Attie

  Je hebt geen keus.., wij leveren bij Leerdammer weide/vlog plus 3.25cent, doe je het niet dan heb je een ondergemiddelde melkprijs..

 • HJ O R

  Meulenbroeks begrijpt het nog steeds niet. We hebben een matige melkprijs als gevolg van de verkoop van tafelzilver, zonder de verkoop van tafelzilver zijn we hekkensluiter. Bijna alle bedrijven die beter presteren dan FC zijn buiten het onderzoek gehouden. FC moet LTO redden en andersom! De heren vergaderen bijna dagelijks in achterkamertjes, het wordt hoog tijd om opnieuw een bezoek te plannen in Amersfoort.

 • farmerbn

  Bij heel zware verliezen gaat het eigen vermogen onderuit. Het risico op zware verliezen moet je uitsluiten en dat is niet gebeurd. Bij bonuscultuur gaat de directie risico’s nemen want bij hoge winst veel bonus ( bij verliezen geen malus). Het bestuur moet de directie bij de les houden izv risico’s. Het bestuur is verantwoordelijk. Directeuren willen graag dat bestuursleden meedoen met het management van het bedrijf. Bestuursleden gaan dan op de stoel van de directeuren zitten en zijn dan niet meer onafhankelijk.

 • johnroos

  Melkprijs Amerika in 2019; 38 cent! Niet uit te leggen, onder 'druk' van NGO's wordt alles vloeibaar. Tijd om de rug te rechten in de directiekamers en met de onderhandelingen met supers. Onder het mom van leveringsvoorwaarden wordt ons van alles door de strot geduwd.
  Gemiddelde consument is niet bezig met weidegang, VLOG etc. Wil gewoon lekkere, gezonde producten. Supers vooral onderscheidende producten en zoveel mogelijk winst. Is dat duurzaam?!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.