Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Bijltjesdag brengt nog geen remedie voor Milcobel

Nieuwe onrust bij Milcobel met het wegsturen van de voorzitter en diens plaatsvervanger. De leden zien de melkprijs verder dalen en zijn boos. De vraag is wel of nu snel verbetering is te verwachten.

Als binnen dik een half jaar tijd eerst de CEO en vervolgens de voorzitter en vice-voorzitter van een coöperatie de laan uit worden gestuurd, is er wel sprake van een probleempje. Als bij de jaarcijfers vervolgens ook helder wordt dat de gewone dividenduitkering moet worden gehalveerd, dan zit er zeker iets aardig mis.

Lage melkprijs oorzaak van commotie bij Milcobel

Bij Milcobel is de stemming dan ook niet vrolijk, al is er sinds kort wel weer een echte CEO in de persoon van Nils van Dam. Amper een maand na zijn benoeming wordt hij aardig voor de leeuwen gegooid. De druk om Milcobel commercieel gezien weer in beter vaarwater te brengen en daarmee ook de melkprijs voor de leden snel te verhogen, is groot. Want de lage melkprijs is de hoofdoorzaak van alle commotie bij de grootste melkverwerker van België.

Eind vorig jaar was het geduld met toenmalig CEO Peter Koopmans op en werd hij weggestuurd door coöperatievoorzitter Dirk Ryckaert en zijn team. Koopmans had niet geleverd, en liet Milcobel qua melkprijs achter grote concurrent Laiterie des Ardennes (LDA) en de Nederlandse zuivel aanhobbelen.

Lees verder onder de foto

Mozzarellaproductie bij Milcobel in Langemark. Mozzarella is een van de belangrijkste pilaren onder Milcobel. - Foto: Milcobel
Mozzarellaproductie bij Milcobel in Langemark. Mozzarella is een van de belangrijkste pilaren onder Milcobel. - Foto: Milcobel

Coronacrisis

Oud-Campina-directeur Erik de Cock werd binnengehaald als interim-CEO. Veel kans om het beter te doen dan Koopmans kreeg hij niet, want al na krap twee maanden sloeg de coronacrisis toe, die Milcobel hard raakte. De melkprijs zakte steeds verder weg. Dit lijkt Ryckaert en zijn vice-voorzitter Kris D‘haemer uiteindelijk fataal te zijn geworden. De vraag is of hier de melkprijs nog door omhoog gaat, maar er moesten kennelijk meer koppen rollen. Een toelichting wil Milcobel niet geven.

De coöperatie is zich ervan bewust dat de serie ontslagen niet goed is voor het imago van het bedrijf. De hoop is daarbij dat het commercieel geen verdere schade toebrengt.

Volgens een woordvoerder is het stuur van de coöperatie stevig in handen van Betty Eeckhaut. Zij was al lid van het bestuur en hoeft dus niet te worden ingewerkt en ingewijd. Eeckhaut moet het voorlopig wel doen met twee bestuurders minder dan normaal, want de posities van Ryckaert en D‘haemer blijven voorlopig onvervuld.

Lees verder onder de foto

Betty Eeckhau was al lid van het bestuur en hoeft dus niet te worden ingewerkt en ingewijd. - Foto: Milcobel
Betty Eeckhau was al lid van het bestuur en hoeft dus niet te worden ingewerkt en ingewijd. - Foto: Milcobel

Kan Milcobel zelfstandig verder?

Op momenten als deze komen bij Milcobel onvermijdelijk weer de bekende vragen op tafel: kan de onderneming met 1,7 miljard kilo melk en een omzet van ruim € 1,2 miljard nog zelfstandig blijven voortbestaan, of moet er toch meer samenwerking worden gezocht met andere partners? Belangrijk is ook de vraag of de leden nog het geduld kunnen opbrengen om een zo goed mogelijke oplossing te vinden. In België stemmen coöperatieleden en melkveehouders in het algemeen sneller met de voeten dan in Nederland.

Daar staat echter wel weer tegenover dat de kansen om van verwerker te wisselen, en je dan ook nog te verbeteren, niet erg groot zijn. FrieslandCampina en Danone hebben geen behoefte aan meer melkveehouders, eerder minder. LDA kan nog wel wat melkveehouders erbij gebruiken, maar ook niet heel veel. Arla zal ook niet staan te springen om meer boeren. De conclusie kan dus zijn dat Milcobel en het gros van haar leden voorlopig tot elkaar veroordeeld zijn en samen moeten wachten op betere tijden.

Laatste reacties

 • infodoc

  Klaas: wat bedoel je met deze zin " In België stemmen coöperatieleden en melkveehouders in het algemeen sneller met de voeten dan in Nederland."? Jan Halewyck, Boerenbond

 • klaasvdHorst

  #infodoc: in België gaat overstappen vaak sneller dan in Nederland. Kortere opzegtermijnen, minder gedoe. Echter, net als in Nederland wordt overstappen in het algemeen wel steeds moeilijker, want waar kun je heen?

 • hansvanbergen

  Nieuwe fabrieken met veelal basiszuivel. De problemen zijn op de eerste plaats de schuld van de leden zelf. Die hebben zitte slapen. Nu is een fusie met Arla of Campina aan de orde.

 • infodoc

  Klaas, 't is niet omdat de opzegtermijn korter is, dat er vlotter kan overgestapt worden. 3 jaar geleden hebben inderdaad een aantal leden van Milcobel de overstap gemaakt naar LdA, maar voor de meesten was dat de eerste keer dat er een mogelijkheid was om te verhuizen in meer dan 20 jaar. De private dochter van FC in België heeft laatste jaren enkel leden afgesloten, Arla zit op slot.

 • gvandenbelt1

  Wij zijn per 1 mei vertrokken bij milcobel

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.