Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Genomineerd voor natuurprijs Groene Twinkeling

De Groene Twinkeling is de jaarlijkse prijs voor het bedrijf dat zich in Overijssel succesvol inzet voor biodiversiteit. Dit jaar is De Melkbrouwerij van Rick en Arjuna Huis in ’t Veld een van de genomineerden. Het echtpaar heeft een kilometer aan hagen aangeplant, samen met ‘burgerleden’ van hun bedrijf.

Er komt een oude kaart op tafel, uit 1850. Hagen en houtwallen omringen kleine landbouwpercelen. Niet alle landschapselementen zijn weg, maar het gebied ten oosten van Deventer is anno 2020 onmiskenbaar kaler.

Dat geldt trouwens niet voor het melkveebedrijf van Rick (31) en Arjuna (29) Huis in ’t Veld. Onlangs hebben zij, samen met een groep omwonenden, een kilometer aan hagen aangeplant, in een strook van 10 meter breed.

Lees verder onder de foto

Rick en Arjuna Huis in ’t Veld bij hun hellingstal. - Foto: Ronald Hissink
Rick en Arjuna Huis in ’t Veld bij hun hellingstal. - Foto: Ronald Hissink

De hagen passen in hun landbouw- en landschapsfilosofie waarin bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit centraal staan. De groene strook met tientallen soorten struiken die nu over hun grond slingert, is nog maar het begin. “We hebben in november een hectare aan hagen aangeplant. Komende jaren komt er nog 2,5 hectare bij”, zegt Rick. “Zo wordt ons productiesysteem steeds robuuster.”

Lees verder onder de Facebook-bericht

Arjuna haalt een ingelijste foto van de muur. We zien de grootvader van Rick die met zijn paard het land ploegt. “Het perceel dat opa ploegt, is nu ons varkenslandje. Sinds we een paar varkens hebben, vliegen er weer huiszwaluwen rond de boerderij. Door het gewroet van de varkens vinden de zwaluwen modder om nesten te bouwen. Zo past alles in elkaar.”

Het melkveebedrijf De Melkbrouwerij in Lettele van Rick en Arjuna is genomineerd voor de Groene Twinkeling, de jaarlijkse verkiezing van vijf natuurorganisaties in Overijssel. Winnaar wordt de ondernemer die zich volgens de organisatoren het meest succesvol inzet voor biodiversiteit. De recente aanplant van hagen is voor de jury een van de redenen om het echtpaar te nomineren. Eind januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

Klein, biologisch bedrijf met lokale afzet

Met 50 MRIJ-koeien op 35 hectare grond is De Melkbrouwerij een relatief klein bedrijf. Op het biologische bedrijf wordt een deel van de melk verwerkt tot gepasteuriseerde melk, yoghurt, karnemelk, boter en de gefermenteerde melkdrank kefir. De producten worden binnen een straal van 15 kilometer rondom de boerderij afgezet aan particulieren, winkels en restaurants.

Commentaar geven is makkelijk, constructiever is om zelf te laten zien hoe het anders kan

Eigenlijk waren Rick en Arjuna helemaal niet van plan om boer te worden. Rick studeerde aan de kunstacademie in Utrecht en ontmoette tijdens zijn studie Arjuna. “Wij hadden in die tijd veel kritiek op het voedselsysteem”, zegt Rick. “Commentaar geven is makkelijk, constructiever is om zelf te laten zien hoe het anders kan. Mijn ouders waren al aan het afbouwen. Vijf jaar geleden namen we het besluit: we gaan mijn ouderlijke bedrijf toch overnemen om onze droom waar te maken.”

Met abonnement plukken van voedselhaag

Terug naar de jonge aanplant. Een deel daarvan is voedselhaag. Zo’n honderd meerjarige soorten geven straks fruit, noten en bessen. Burgers met een abonnement mogen hier komende zomer vrijelijk plukken.

Het andere deel omschrijft Rick als ‘voederhaag’ met soorten als wilg en els. Hier mogen de roodbonte koeien het blad afvreten.

“Het blad zit vol mineralen. De bomen en struiken nemen de mineralen op uit de bodem en de koeien vreten het blad en produceren melk. Resultaat: gezondere koeien, nog betere kwaliteit melk. Dit sluit prachtig aan bij onze kringloopfilosofie.”

Lees verder onder het Facebook-bericht

Van intensieve lelieteelt naar kruidenrijk grasland

We lopen naar een perceel dat zijn vader altijd verhuurde. De grond werd intensief gebruikt voor de teelt van lelies, uien en mais. “De bodem was hard en droog, met nauwelijks nog organische stof. Nu staat er kruidenrijk grasland en grazen er koeien. De vruchtbaarheid van de bodem is nu veel beter. Dat zie je terug in de biodiversiteit, zowel onder als boven de grond. Hier zoemen in de zomer de insecten en vinden vogels hun voedsel.”

Ze hebben nog meer plannen, zoals de aanschaf van een mobiele kippenkar. Arjuna: “Die plaatsen we dan op een perceel nadat onze koeien er hebben gegraasd. Kippen pikken in de mest op zoek naar maden en wormen en verspreiden zo de mest over het land.”

Laatste reacties

 • f.p.zomer

  Jammer,niks over verdienmodel.Werk buiten het bedrijf,subsidies?

 • Prachtig toch, als zij dit weten vol te houden en er een boterham mee kunnen verdienen.
  Maar kom over enkele jaren ook even met wat financiële getallen, echte cijfers net als Boer Bart, hij moest helaas weer een stapje terug om dat de koeien en de boekhouder het niet vol konden houden.
  vr gr René

 • kraats

  Ik stel voor dat alle stedelingen weer met paard-en-wagen gaan rijden. De eerste die dat doet krijgt een prijs en een artikel in De Telegraaf....

 • ,

  Altijd mooi om te zien dat deze bedrijven een ander weer zo gek krijgen om een hectare bomen en struiken voor ze te gaan poten.

 • agrismolders

  Die hagen hebben ze vroeger niet voor niks gerooid, je kreeg bewerkbare percelen en in zo'n haag zat het vol ongedierte, met allerlei problemen die je daar door kreeg bij de koeien! Bij elke sector mogen ze trots zijn op de vooruitgang, behalve de de landbouw, die moet terug naar vroeger.....!

 • veldzicht

  Die bomen goed voor de CO2 opname.Na die enorme bosbranden in Australië en Brazilië en op nog veel meer plekken op de wereld zou er toch veel meer CO2 moeten zijn en het zuurstof veel lager zou ik zeggen.Of telt dat alleen als wij in Nederland een handvol bomen planten dat het zuurstof gehalte in de wereld stijgt?.

 • Alco

  Landbouw gewassen nemen nog meer CO2 op.

 • kanaal

  het is maar goed dat grond weinig kost.

 • Vaak komen dit soort lui vaker in het nieuws?!
  Hebben nog niks gepresteerd en niks verdiend en een verdienmodel van niks!

 • EL

  Als ze zwarte cijfers konden laten zien, stond het er waarschijnlijk wel vermeld! Als startende ondernemer heb je een paar jaar nodig om de voeten aan de grond te krijgen!

 • Gat

  Koeien kunnen de blaadjes van de boompjes eten wat goed is voor hun.
  Mja ken geen enkele appelboer of perenboer die blij is dat vee zijn bomen kaal vreten. Zonder bladeren geen vruchten.

 • heeeee

  Als iedereen zo zou boeren ,dan zal de helft van de mensen verhongeren.Geiten wollen sokken manieren.Begin van het eind.

 • haj146

  In ieder geval goed dat ze hun commentaar omzetten naar de praktijk. Voor de rest heb ik er enkel vraagtekens bij. Gezonde koeien van blad.... Het zal..
  Zou mooi zijn wanneer boerderij over 5 jaar nog eens gaat kijken. 90 procent zeker dat ze over tien jaar niet meer boeren!

 • farmerbn

  Nou , nou niet zo negatief. Het kan net zo goed erg meevallen als ze kapitaalkrachtige klanten krijgen die hun producten duur kopen. Wie weet zijn zij veel beter in de verkoop dan alle gangbare boeren bij elkaar. Als dat lukt zien we dat later wel hier in het vakblad. Maar duur verkopen is weer iets anders dan 14 keer melken in de week. Daar heb ik meer vraagtekens bij want dat zullen ze niet gewend zijn.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.