Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Bijna een miljoen kilo melk uit één melkrobot

Een melkrobot functioneert prima in een oudere stal, bewijst Emmanuel Bouvier. Hij melkt een recordaantal koeien op één robot. De ondernemer laat niets aan het toeval over en grijpt direct in als hij ergens een kleine afwijking ziet.

In Wallonië, tegen de Franse grens, is het landschap heuvelachtig, met zichtbaar goede grond. In deze contreien heeft Emmanuel Bouvier zijn melkvee- en akkerbouwbedrijf, bij het dorp Rouveroy.

Aan de buitenkant is het een typisch Waals bedrijf, maar in de stallen staat een bovengemiddeld aantal koeien én een melkrobot. “De oude 2x4-visgraat was versleten en te klein”, vertelt de ondernemer, Emmanuel Bouvier (44). Sinds 2011 melkt hij met dit systeem, met toen een kleine 70 koeien.

Routing in oude ligboxenstal is de crux

De ligboxenstal is al wat jaartjes oud en op het eerste zicht niet ideaal om automatisch in te melken. Voor adviseur Rik Nijs van DeLaval een uitdaging om een goedwerkend systeem te krijgen. De crux is volgens Nijs de routing in de stal met, zoals hij het noemt, een ‘wellness-ruimte’ met twee krachtvoerboxen, een selectiepoort en beperkte wachtruimte.

Lees verder onder de foto.

De gemiddelde verblijfstijd per koe is 5 minuten en 48 seconden. Dat is mede te danken aan de verbeterde techniek van de robot. - Foto's: Twan Wiermans
De gemiddelde verblijfstijd per koe is 5 minuten en 48 seconden. Dat is mede te danken aan de verbeterde techniek van de robot. - Foto's: Twan Wiermans

Feed First

Dit bedrijf werkt met het zogenoemde Feed First, waarbij koeien altijd onbeperkt naar de voergang kunnen. Een koe kan alleen terug naar het liggedeelte via een selectiepoort bij de melkrobot.

Het werkt, blijkt uit de statistieken. Zo zijn 95 koeien op het systeem geen uitzondering. Momenteel zijn er dagelijks zo’n 210 melkingen, wat in 24 uur welgeteld 3.162 kilo melk oplevert. De gemiddelde verblijftijd per koe is 5 minuten en 48 seconden, wat zeer laag is. De ondernemer haalde vorig jaar 903.000 kilo melk uit de robot.

Lees verder onder de foto.

Emmanuel Bouvier heeft tegen de Franse grens een bedrijf met melkvee en akkerbouw. Twee broers helpen mee. De (weide)melk gaat naar Laiterie des Ardennes.
Emmanuel Bouvier heeft tegen de Franse grens een bedrijf met melkvee en akkerbouw. Twee broers helpen mee. De (weide)melk gaat naar Laiterie des Ardennes.

DeLaval VMS V300

Afgelopen december plaatste hij de nieuwe VMS V300 van DeLaval, waardoor de melkbeurt met 30 seconden werd verkort tot het huidige niveau. Daarom verwacht hij dit jaar de productie van een miljoen kilo melk aan te tikken.

Opvallend in de stal is de rust rond het melken. In de wachtruimte is het nooit druk, hooguit staan er drie of vier koeien te wachten op hun melkbeurt. Meer is volgens de veehouder niet nodig en geeft volgens hem alleen maar onrust.

Het ingestelde melkinterval bepaalt in de selectiepoort of de koe terug mag naar het liggedeelte of naar de wachtruimte van de robot moet.

Lees verder onder de foto.

Aan de buitenkant is het een typisch Waals bedrijf, maar in de stallen staat een bovengemiddeld aantal koeien én een melkrobot.
Aan de buitenkant is het een typisch Waals bedrijf, maar in de stallen staat een bovengemiddeld aantal koeien én een melkrobot.

Met zijn resultaten behoort de bescheiden melkveehouder tot de topgroep van de automatische melkers. Dat is het gevolg van een combinatie van factoren die kloppen. Globaal zijn het de melktechniek, de routing in de stal, de melkbaarheid van de koeien en – waarschijnlijk het belangrijkste – het management van de veehouder.

Altijd kort op de bal spelen

Wat dat laatste betreft laat Bouvier niets aan het toeval over en grijpt hij direct in als hij ergens een kleine afwijking ziet. “Altijd kort op de bal spelen”, zoals hij het zelf noemt. Zo loopt hij elke ochtend anderhalf uur tussen de koeien en speurt naar afwijkingen.

Bijzonder is dat Bouvier deze resultaten haalt in combinatie met weidegang. In het voor- en najaar gaan de koeien overdag naar buiten en in de zomermaanden ook nog ’s nachts.

Selectiepoort cruciaal bij weidegang

Ook vandaag, op deze mooie nazomerdag, genieten de meeste koeien in de wei van een waterig zonnetje. “Het gaat goed, maar de eerste weken zie ik het wel terug in de melkgift”, aldus de veehouder. Op de computer in het kantoortje is het zichtbaar in het verloop van de productie, net als de impact van de hete dagen in juli.

Bij de weidegang speelt de selectiepoort een cruciale rol. Deze bepaalt of koeien naar de robot gaan, naar buiten of terug in de stal. Het systeem is ingesteld dat de koeien 1,5 uur voor een melking geen permissie hebben om naar buiten te gaan. Dat is redelijk streng. Om koeien lekker te maken, heeft hij een waterbak vlakbij de ingang van de stal geplaatst en weten de koeien dat ze bij binnenkomst de krachtvoerboxen treffen. “Koeien halen hoef ik nooit, dat is jaren geleden.”

Lees verder onder de foto.

De koeien krijgen volop weidegang. Rechts naast de silo’s de ingang van de stal waar de koeien direct in de ruimte komen met krachtvoerboxen.
De koeien krijgen volop weidegang. Rechts naast de silo’s de ingang van de stal waar de koeien direct in de ruimte komen met krachtvoerboxen.
Klauwgezondheid verbeteren, de koeien lopen te veel door de mest

De komende tijd blijft de veehouder werken aan het verbeteren van de resultaten. Hij verwacht dat de productie per koe verder omhoog kan en hij hoopt dat te realiseren zonder een tweede melkrobot te plaatsen.

De grootste verbetering in productie is te realiseren als hij de klauwgezondheid naar een hoger niveau kan tillen. “De koeien lopen te veel door de mest.” In het huisvestingssysteem liggen de koeien in een dikke laag stro op een rubber mat. Achter de boxen is echter een dichte vloer met beperkte mestdoorlaat. Een mestschuif zou ideaal zijn, maar is lastig in te passen. Wat wel kan, is een automatisch klauwenbad.

Lees verder onder de foto.

De selectiepoort speelt een cruciale rol. Deze bepaalt of koeien naar de robot gaan, naar de ligruimte of naar buiten.
De selectiepoort speelt een cruciale rol. Deze bepaalt of koeien naar de robot gaan, naar de ligruimte of naar buiten.

Verbetering in koeverkeer moet kunnen

Om nog meer melk uit de robot te halen, is volgens Nijs een verbetering in het koeverkeer mogelijk, namelijk door een extra waterbak in de ruimte met de krachtvoerboxen te plaatsen. Bij voorkeur krijgen de koeien daar lauw water te drinken. Dat moet de routing rondom de robot nog aantrekkelijker maken. Op de vraag of 3.500 kilo melk per 24 uur haalbaar is, moet de veehouder even lachen. “Ik weet niet waar de grens ligt. Maar meer dan mijn best doen kan ik niet.”

Lees verder onder de foto.

De melkrobot is ingepast in een wat oudere stal. In het midden de selectiepoort, rechtsachter de twee krachtvoerboxen.
De melkrobot is ingepast in een wat oudere stal. In het midden de selectiepoort, rechtsachter de twee krachtvoerboxen.

Emmanuel Bouvier (44) in Rouveroy (B.)

110 melkkoeien
110 hectare grond in gebruik
50 hectare eigendom
6 hectare weiland voor beweiding
1 miljoen kilo melk streefproductie 2019
1 melkrobot

Lees verder onder de foto.

Het verloop van het aantal melkingen per 24 uur. Deze ligt voor één robot het hele jaar al dik boven de 200.
Het verloop van het aantal melkingen per 24 uur. Deze ligt voor één robot het hele jaar al dik boven de 200.

Laatste reacties

 • Vhouder

  prachtig wat een vakwerk zo is robot melken niet te duur ook goed voor de robot prijs want bij lely denken ze ooit dat alleen zij een goede hebben er blijken er dus meer te zijn

 • kleine boer

  110 koeien en 6 ha voor volop beweiden... het gras groeit daar beter als hier dan.

 • koestal

  Nieuwe VMS is 30 seconden sneller dan de oude ,knappe prestatie.

 • landboer

  Kleine boer, dat beweiden stelt niks voor, is niet anders dan uitloop, maar desalniettemin zijn z n robotkosten niet duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.