Rundveehouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:23 aug 2019

Rap groeiend A-ware laat bescheiden winst zien

Familiebedrijf Royal A-ware blijft grote groeistappen zetten en presenteert daarbij degelijke resultaten. De voornaamste activiteiten zijn in de zuivel, maar ook de transportdivisie staat bepaald niet stil.

Voor een bedrijf met inmiddels een omzet van € 1,4 miljard euro presenteert Royal A-ware een heel bescheiden nettowinst. Al 3 jaar achter elkaar ‘slechts’ € 18 miljoen. Het oogt zelfs bescheiden voor de stormachtig groeiende onderneming. Waar doet A-ware alles van? Er wordt immers bijna constant uitgebreid, er volgen nieuwe samenwerkingsverbanden en achter elkaar worden fabrieken uit de grond gestampt. In 2018 is meer dan € 90 miljoen geïnvesteerd in verdere groei, 3 keer zo veel als in 2017.

Trouwe afnemers

Ten eerste realiseert A-ware een ongeveer 3,5 keer zo hoge brutowinst als nettowinst. Daarbij staan er een paar stevige familie-aandeelhouders achter A-ware en heeft het bedrijf een sterk netwerk van trouwe afnemers, zoals Albert Heijn. Ook zijn er partners die afkomen op de commerciële kracht van A-ware, zoals het Zwiterse Simmental en het Ierse Glanbia.

Leveranciers

Blijft staan dat het sinds het eerste begin van de kaasproductie in Heerenveen hard is gegaan. Elk jaar zijn er wel nieuwe uitbreidingen bij gekomen of zijn bedrijven opgekocht, En niet te vergeten: de leveranciers die de onderneming om zich heen heeft verzameld, vooral in Noord-Nederland, maar ook elders in het land nog wel een aantal. Het zijn er rond de 450, zo lijkt het, en bijna allemaal bovengemiddeld groot.

Nieuwe mozzarellafabriek

Eind dit jaar zet de onderneming weer een stap vooruit. In Heerenveen wordt dan een nieuwe mozzarellafabriek in gebruik genomen. Officieel gaat die begin 2020 van start, maar voor het zover is, zal er eerst worden proefgedraaid, zodat er direct een mooi product van de lijn komt.

Maar al begint de eerste eigen fabriek nog maar tegen eind 2015 te draaien, Royal A-ware bestaat als kaasbedrijf al veel langer, en ook toen al met een uitgebreid handelsnetwerk en een forse omzet.

AB Texel groep

Naast de zuivelactiviteiten heeft het familiebedrijf een omvangrijke transportdivisie. Deze staat bekend als de AB Texel groep.Veehouders kennen de vrachtwagens van AB Texel niet alleen als RMO van Royal A-ware, maar ook als transporteur van veevoer of als truck die aardappelen, uien en bieten vervoert. Er is een wagenpark van 1.250 trucks en 2.000 trailers, zo vermeldt de website van het bedrijf. Wie een ritje over de snelweg maakt, kan een truck van AB Texel bijna niet missen – als bulkwagen, koeltruck of als RMO.

Laatste reacties

  • Dikke betalers zijn het niet ben ik onderhand achter.

  • farmer135

    Hoeveel procent is weidemelk ?

Of registreer je om te kunnen reageren.