Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Melktap geen goudmijn, wel goede reclame veehouderij

Een melktap versterkt huisverkoop, promoot de sector of helpt in verkoop van A2-melk. De melkafzet via de tap is vaak te klein voor veel winst.

Nederland telt circa 250 kleinere melktaps, hoofdzakelijk op melkveebedrijven, soms op een melkgeitenbedrijf. Verdienen aan melkverkoop via de automaat vinden melkveehouders niet de hoofdzaak. Het gaat ze veel meer om imagoverbetering van de melkveehouderij. Dat blijkt uit een belrondje onder melkveehouders die een melktap hebben.

Een klant van melkveebedrijf Andringa in Burgum heeft net een liter verse melk getapt. Naast de Thompe-melkautomaat staan er nog meer automaten met agrarische producten, zoals diepgevroren rundvlees. De verkoop van het ene product versterkt dat van het andere product. - Foto: Jan Willem van Vliet
Een klant van melkveebedrijf Andringa in Burgum heeft net een liter verse melk getapt. Naast de Thompe-melkautomaat staan er nog meer automaten met agrarische producten, zoals diepgevroren rundvlees. De verkoop van het ene product versterkt dat van het andere product. - Foto: Jan Willem van Vliet

In 2006 investeerden de eerste melkveehouders in een melktap. SAC Nederland importeerde de Brunimat-melkautomaat uit Zwitserland en bracht deze aan de man. Sinds 2015 verkoopt mechanisatiebedrijf Holland-Utrecht de Brunimat-automaten. Vanaf 2016 is in Nederland ook de DF Italy-melkautomaat te koop. Thompe in Purmerend levert deze automaten in de Benelux. “DF Italy is Europees marktleider in de productie van melktaps”, zegt Peter Oosterloo, sales manager van Thompe. “In Europa zien we steeds meer grotere melktaps bij supermarkten, vanwege de oorspronggarantie. Het verdubbelt de marge van melkveehouders, tegelijkertijd koopt de supermarkt goedkoper in.”

Waarom een melktap?

Verbreding van het bedrijf met bijvoorbeeld huisverkoop of educatie zijn redenen voor de aanschaf van een melktap. Een andere reden is de verkoop van A2-melk. 9 van de 10 melkveehouders met een melktap verkopen tegelijkertijd ook andere producten. Vaak in een meer of minder uitgebreide winkel of speciaal daarvoor gebouwd tuinhuis. “De verkoop van het ene product versterkt dat van het andere product”, zegt Bonnie Andringa in Burgum, die in 2016 een melktap van Thompe kocht. Zij verkoopt daarnaast eieren, Keltisch zeezout, diverse andere zuivelproducten en rundvlees van eigen vee.

Je moet een melktap niet aanschaffen voor de winst, maar het trekt wel mensen naar het erf

Ook Yvonne Oosterhuis in Wittelte, Liesbeth Vossebelt in Rijssen en Belinda Avezaat in Leveroy verkopen naast melk andere agrarische producten. “Je moet een melktap niet aanschaffen voor de winst, maar het trekt wel mensen naar het erf”, zegt Oosterhuis, die het belangrijk vindt om burgers tekst en uitleg te geven over hun bedrijfsvoering. “Bijvoorbeeld waarom wij pasgeboren kalveren in eenlingboxen houden. Dat vinden mensen zielig, maar als je ze vertelt dat dit slechts 2 weken is en het gebeurt in het belang van de gezondheid van het kalf ontstaat er toch meer begrip. Daar geniet ik van.”

We laten graag zien waar de melk vandaan komt

Christel van de Kamp melkt samen met haar man 170 koeien in Wilp en heeft sinds februari 2019 een melktap van Brunimat in gebruik. “Wij waren de eerste in onze gemeente. Ons doel is verbreding met rondleidingen, boerderijeducatie voor scholen en programma’s voor buitenschoolse opvang. We laten graag zien waar de melk vandaan komt.”

A2-koemelk

Het idee voor een melktap komt meestal uit de koker van de boerin, die al bezig is met verbrede activiteiten op het melkveebedrijf. Een uitzondering is Jack Verhulst, die samen met zijn vrouw Annelies, het biologisch melkveebedrijf Hillekens Hoeve in Etten-Leur runt. “Mijn man is de initiatiefnemer van de melktap van Thompe”, zegt Annelies beslist. Jack is trots op de eigen A2-koemelk en richt zich op een specifieke doelgroep. “Ik vind het heel mooi om rauwe, biologische A2-melk te kunnen aanbieden. We houden 95 biologische koeien, waarbij het gen A2 dubbel voorkomt. Deze A2A2-koeien geven bijzondere melk, die in supermarkten nog niet beschikbaar is. Mensen met een koemelkintolerantie kunnen onze A2-melk zonder problemen drinken.” Het gaat het niet om lactose-intolerantie, maar om intolerantie voor het type A1 Beta Caseine-eiwit in reguliere (A1)-koemelk.

Tips voor aanschaf van een melktap

“Je moet een melktap niet aanschaffen voor de winst, want melkverkoop via de tap is marginaal op de totale melkverkoop van onze 170 koeien. De marge per liter is wel veel hoger”, zegt Oosterhuis. Anderen geven aan dat je melkverkoop aan huis vooral leuk moet vinden, want het dagelijks reinigen en om de 2 tot 3 dagen vullen van de melktanks kost wel tijd. “Vaak worden de eigen uren niet gerekend”, zegt Andringa, die met hun melkveebedrijf aan een doorgaande weg dichtbij Burgum ligt. “Een goede locatie is belangrijk voor de melkverkoop. Als je in een uithoek zit, zou ik er niet aan beginnen.”

Verhulst zit aan een doodlopende weg, maar voor biologische A2-melk rijden mensen wel een eindje om, omdat het een bijzonder product is. “Via mond-tot-mond-reclame groeit onze klantenkring. Zorg voor een opgeruimd erf en een onberispelijke melkkwaliteit met goede koeling en hygiëne. Want negatieve publiciteit rondom voedselveiligheid, kan veel afbreuk doen aan melkverkoop via melktaps”, weet Verhulst.

Uiteraard is het ook niet handig om te investeren in een melktap als er al meer melkautomaten in de directe omgeving aanwezig zijn. Avezaat reinigt 2 keer daags de tap. “Als je niet van schoonmaken houdt, moet je er niet aan beginnen. Anders gewoon doen, want een melktap verdien je wel terug.”

Arbeid en onderhoud

De meest gebruikte melktaps in Nederland bestaan uit 2 melkopslagtanks van 50 liter. Het tappen van melk gaat eenvoudig, de klant gooit geld in de automaat of chipt een bepaald bedrag en de hoeveelheid melk voor dat bedrag loopt in een fles. Het dagelijkse werk bestaat uit het reinigen van tap en leidingen en het vullen van de tanks. Dat kost circa 30 tot 45 minuten per dag.

Het onderhoud van een melktap valt mee, zeggen de gebruikers. “Jaarlijks moeten de slangen worden vervangen; dat kost € 30 per jaar. Tenminste als je dat zelf doet, anders is het te duur”, zegt Avezaat. Daarnaast vraagt een melktap 24 uur per etmaal stroom om de melk te roeren en te koelen. Brunimat raamt de stroomkosten, kosten van onderhoud/reinigingsmiddel en kosten van arbeid op respectievelijk € 312, € 156 en € 1.300 per jaar.

Kosten en opbrengsten

De aanschaf van een melktap kost momenteel circa € 8.000, exclusief btw. Het prijsverschil tussen een automaat van Brunimat of van Thompe is niet groot. Het wordt wel duurder met extra opties. De Brunimat is recentelijk uitgebreid met een pinautomaat, dat kost € 800 extra. Handig is het wel, want steeds meer mensen hebben alleen een pinpas bij zich. De melktap staat meestal in een tuinhuisje of schuur, die € 500 tot € 2.500 kosten, afhankelijk van het type en of het wel of niet met eigen arbeid is gebouwd.

Je wordt er niet rijk van, maar de investering kan wel uit

De liters melk die veehouders via de melktap verkopen, varieert heel erg. Gemiddeld is het 100 tot 150 liter per week, 500 tot 600 liter per week is een uitzondering. De meeste veehouders hanteren een vraagprijs van € 1 per liter melk via de tap. Dat is een meerprijs van € 0,64 per liter bij een reguliere melkopbrengstprijs van € 0,36. Dat levert op jaarbasis € 4.992 (7.800 liter x € 0,64) op bij verkoop van 150 liter per week. Minus de exploitatiekosten van € 1.118 (afschrijving, stroomverbruik en onderhoud) is dat € 3.380 winst. Daarmee is de melktap in 2,4 jaar terugverdiend, tenminste als je de eigen arbeid niet meerekent. “Je wordt er niet rijk van, maar de investering kan wel uit, zeker als je meer producten verkoopt”, zegt Andringa. Omdat Verhulst bijzondere biologische A2-melk verkoopt, vraagt hij € 1,30 per liter. “De prijs voor biologische melk is ook hoger dan van reguliere melk”, zegt de Brabander. “Wij willen onze A2-melk zo veel mogelijk maximaal verwaarden. In de toekomst kunnen we dat uitbouwen met het produceren van andere A2-zuivelproducten dan melk.” Ook Vossebelt breidt haar boerderijwinkel verder uit met meer producten rechtstreeks van de boerderij.

Melktap is in 2 jaar terugverdiend

Bij een wekelijkse verkoop via de melktap van 150 liter melk is de investering in 2 jaar terugverdiend. Bij een hogere verkoop is de terugverdientijd korter. Voor de melkopbrengstprijs is 36 cent per liter aangehouden, maar dit varieert per melkveebedrijf. Voor de melkopbrengstprijs via de tap is € 1 per liter aangehouden, maar veehouders durven langzaam meer te vragen voor hun tapmelk. In de berekening zijn geen arbeidskosten gerekend. In de praktijk vraagt onderhoud, toezicht en hygiëne circa 3,5 uur per week.

Laatste reacties

 • Gerd

  En Reperaturkosten per jaar??
  Milchzähler 1,5 Jahre alt für 650,-€ ausgetauscht

 • Kletskoe

  Zoals gebruikelijk in de landbouw wordt de arbeid bij berekening buiten beschouwing gelaten. Winst is het pas nadat arbeidkosten zijn verrekend.

 • Gerd

  Waar worden de reparatiekosten berekend?
  3,5 uur per week met 10 € worden ook terugbetaald 1800 €.
  ???

Of registreer je om te kunnen reageren.