Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

‘NZO heeft nieuwe energie, wil loslaten en helpen’

De Nederlandse Zuivelorganisatie heeft na een heroriëntatie alle neuzen weer in dezelfde richting, vertelt voorzitter Joost van der Hoogte. Wel gaat NZO zaken anders doen: soms meer loslaten en delegeren, op andere punten zal NZO er juist meer zijn.

De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) kan de toekomst weer aan. De gelederen zijn weer gesloten en er ligt een nieuwe toekomstvisie voor de periode tot 2030. De visie was nodig vanwege de snel veranderende tijden, vertelt voorzitter Joost van der Hoogte. Juist dan is 10 jaar vooruit willen kijken wel erg ver vooruit, erkent hij. “Daarom loopt de bijbehorende uitvoeringsagenda tot 2025. Van tijd tot tijd evalueren we, maar de blik blijft op de langere termijn.”

NZO-voorzitter Joost van der Hoogte denkt dat er nog onbenutte steun is voor de melkveehouderij: “Toen Nederland de derogatie kwijt dreigde te raken voor de melkveehouderij, kon er ineens van alles met het voer.” - Foto: Herbert Wiggerman
NZO-voorzitter Joost van der Hoogte denkt dat er nog onbenutte steun is voor de melkveehouderij: “Toen Nederland de derogatie kwijt dreigde te raken voor de melkveehouderij, kon er ineens van alles met het voer.” - Foto: Herbert Wiggerman

Wat zijn de grootste veranderingen waartoe jullie als zuivelondernemingen hebben besloten?

“Ten eerste willen wij de aanpak van verduurzaming versterken door de besluitvorming over Duurzame Zuivelketen (DZK) over te dragen aan ZuivelNL. Daarmee, met name door de primaire sector er meer bij te betrekken, beogen wij het draagvlak te vergroten. Gesprekken over toetreding van meerdere organisaties bij ZuivelNL zijn gaande. Onder meer met NAJK (jonge boeren) en mogelijk nog andere organisaties. Daarbij hoop ik ook dat de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) volledig meedoet aan de Duurzame Zuivelketen.”

Is ZuivelNL daar blij mee, of gebeurt dit gewoon?

“ZuivelNL is zich bewust van zijn rol, en wil dat.”

Geeft NZO ook budget mee naar ZuivelNL, want zonder middelen kan DZK niet veel, of schrijven jullie een blanco cheque uit namens ZuivelNL?

“NZO en ZuivelNL hebben elk hun eigen financiering, maar misschien moet ik nog even iets verduidelijken. DZK zat organisatorisch al bij ZuivelNL, maar de besluitvorming berustte bij de commissie CDM van NZO en bij LTO vakgroep Melkveehouderij. Dat wordt nu anders.”

Wij kunnen helpen bij het zoeken naar wegen, zodat de kostprijs voor de sector als geheel omlaag gaat

Bij ZuivelNL schuiven straks meer organisaties aan, ook boerenorganisaties. Dat geeft meer draagvlak, maar zal de verdeeldheid afnemen?

“Dat is wel een punt van zorg. Waar ik tegenaan loop, is dat boeren vaak veel te weinig zijn georganiseerd. Het is echt belangrijk om alle kikkers zoveel mogelijk in 1 kruiwagen te houden. Daarmee bereik je veel meer.”

Wie zet straks de agenda bij ZuivelNL/DZK?

“Vroeger was het NZO; straks brengen industrie en veehouderij elk voor zich de thema’s in die hen het meest aangaan.”

Het weggeven van de regie over DZK is een hele stap, voelt dat voor sommige leden niet als controle weggeven?

“Voor sommige leden voelt dat best wel lastig, maar als je het niet doet, weet je niet hoe het zal zijn. ZuivelNL moet bewijzen hoe het gaat. Een ander punt is dat wij de economische positie van de melkveehouderij willen helpen versterken.”

Hoe?

“Wij hebben natuurlijk geen invloed op de kostprijs van de individuele melkveehouder, maar wij kunnen wel helpen bij het zoeken naar wegen, zodat de kostprijs voor de sector als geheel omlaag gaat. Bijvoorbeeld door te praten met overheden, zodat veehouders niet met allerlei onnodige belemmeringen te maken krijgen, met veel en dure vergunningen en dergelijke.”

We zullen een nieuwe campagne starten die zuivel weer positiever voor het voetlicht brengt

Gaan jullie ook met de banken praten? Boeren klagen veel over opslagen, aanvullende eisen …

“Onder andere, maar het kan ook met de veevoersector en andere belanghebbenden.”

En iedereen wil wel een beetje marge afstaan …

“Wellicht dat niet direct, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook helpen met kostprijsverlagende innovaties. Toch is het niet altijd te zeggen wat mogelijk is. Toen Nederland de derogatie kwijt dreigde te raken voor de melkveehouderij, kon er ineens van alles met het voer. We zullen zien hoe dat gaat. We willen ook niet alles naar ons toe trekken. We willen meer samenwerken met andere partijen in de keten, maar dat is al enigszins benoemd. Tot slot zullen we een nieuwe campagne starten die zuivel weer positiever voor het voetlicht brengt.”

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Een hippe campagne die het veganisme de wind compleet uit de zeilen haalt?

“We kunnen natuurlijk niet meer terugvallen op Joris Driepinter, maar er is wel een effectieve, positieve campagne mogelijk die Nederlanders eraan herinnert hoe we allemaal zo groot en sterk zijn geworden.”

Voor wie niet meer of nooit geweten heeft wie Joris Driepinter is/was:

Laatste reacties

 • .....

  Met de NZO als vriend ben je geen vijanden meer nodig

 • Boerke Toon

  NZO en ZuivelNL hebben in het verleden niet veel goeds gebracht. Ze romen je melkgeld af om wat baantjes te creëren. Ik heb zeker geen goed gevoel bij deze clubs.

 • koestal

  zakkenvullers,weer een heffing op melkgeld ,heel gemakkelijk afromen

 • deB.


  Gewoon niet meer leveren met z'n allen, of gaan we weer als makke lammetjes het hok in!! Zielige ondernemertjes.

  Nogmaals, er moeten veel en veel te veel poppetjes vreten van onze centen, kijk naar bv de legio vakbladen, en allemaal schrijven ze hetzelfde, je wordt er mee dood gegooid .....met onzin

 • koestal

  Allemaal succes verhalen schrijven in de vakbladen. het land waar het leven,,goed'' is.

 • gjh

  Joost uit de hoogte ,zuivel NL, en NZO per direct opheffen .Ze hebben alle drie geen waarde en totaal geen toegevoegde waarde voor de melkveehouders. Ze zitten hun zakken te vullen over onze rug en allerlei achterlijke regeltjes te bedenken waar niemand iets mee opschiet. wat een flapdrollen.

 • gjh

  Wat een komiek die Joost. Liegen als de beste.

 • haj146

  Blablablabla. Allemaal een dik loon van ons betaald. Totaal geen meerwaarde en dan ook nog durven zeggen dat jullie met de overheid de kostprijs willen verlagen waar kan. Stumpers jullie waren het die voor fosfaatrechten waren, met linkse idioot tjeerd de groot voorop!! Lekker goed voor de kostprijs die fosfaatrechten. Per direct opheffen die Melkert baantjes

 • deB.


  Nee wij zijn de flapdrollen gjh, en niemand anders...wij laten door iemand anders de toko regeren en bepalen....met kul regeltjes om niets!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.