Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Stimuleren van pensbacteriën stuwt melkeiwit

In een nieuw concept voegt veevoerfabrikant plantextracten toe aan brok of correctiemeel. Dat leidt in rantsoenen met vers gras tot een grotere melkproductie en een hoger melkeiwitgehalte.

Veevoerfabrikant De Heus ziet een verhoging van melkproductie en melkeiwit in vers-grasrantsoenen door het toevoegen van specifieke plantextracten. De plantextracten, bestaande uit etherische oliën, saponinen en taninnen, worden verwerkt in het krachtvoer dat de fabrikant levert onder de naam Recycle. De naam verwijst naar een betere eiwitbenutting uit eigen weidegras, wat een positief effect heeft op de mineralenkringloop.

De koeien van Simon de Boer krijgen volop weidegang. Een forse grasopname is voorwaarde voor het gewenste effect van de nieuwe voerlijn van De Heus. - Foto: Lex Salverda
De koeien van Simon de Boer krijgen volop weidegang. Een forse grasopname is voorwaarde voor het gewenste effect van de nieuwe voerlijn van De Heus. - Foto: Lex Salverda

In een praktijkproef met 1.350 melkkoeien op 11 melkveebedrijven blijkt dat de melkproductie gemiddeld 0,4 kilo per koe per dag toeneemt. Het eiwitgehalte in de melk stijgt bovendien met 0,06%. Dit resulteert in een extra melkgeldopbrengst van 24 cent per koe per dag. Bij een investering van gemiddeld 6 cent per koe per dag levert dat een rendement van 18 cent per koe per dag. Voorwaarde is dat de koeien minimaal 6 kilo droge stof aan vers gras per dag opnemen.

Plantmoleculen stimuleren goede bacteriën

Dirk Schimmel, productmanager Rundvee bij De Heus, zegt dat de toegevoegde plantextracten invloed hebben op de pensfermentatie van de koe. “Het eiwitniveau van weidegras in verschillende groeistadia geeft altijd voldoende eiwit op pensniveau. De pensbacteriën kunnen deze hoeveelheid onbestendig eiwit (OEB) niet volledig omzetten in het gewenste darmverteerbaar eiwit (DVE). Het overschot aan onbestendig eiwit leidt vaak tot een te hoog ureumgehalte in de melk, maar kost de koe ook nog eens extra energie ten koste van melkproductie.”

Juist in die details heeft de onderzoeksafdeling van De Heus zich verdiept. Want toevoegingen blijken effect te hebben op het verhogen van het bestendige eiwitaandeel en het verhogen van de microbiële eiwitproductie door pensbacteriën. “We zagen dat toevoegen van specifieke extracten de goede bacteriën, die veel microbieel eiwit vormen, kunnen stimuleren. Een juiste verhouding en hoeveelheid zijn hierbij cruciaal.”

De Heus nam vorig najaar de proef op de som in de praktijk, na 3 jaar onderzoek en testen in het laboratorium.

Ureumgehalte daalde met 4 à 5 punten

Het bedrijf van Simon de Boer en zijn familie was 1 van de 11 bedrijven waar vorig jaar een praktijktest werd uitgevoerd met Recycle-brok van De Heus.

Bedrijfsgegevens

Simon de Boer (19) heeft met zijn moeder, oom en tante en 2 neven, een melkveebedrijf met 3 locaties, in Middelie en Warder (N.-H.). - Foto: Lex Salverda
Simon de Boer (19) heeft met zijn moeder, oom en tante en 2 neven, een melkveebedrijf met 3 locaties, in Middelie en Warder (N.-H.). - Foto: Lex Salverda
 • 350 melk- en kalfkoeien
 • 256 hectare veengrond
 • 2 melkveelocaties

“Wij zijn voor de praktijkproef benaderd door onze voorlichter Bart Kistemaker”, vertelt Simon de Boer. “Ons bedrijf is heel geschikt voor een vergelijkende proef, omdat we op 2 locaties melken.”

Het bedrijf is een echt ‘grasbedrijf’ op veengrond. “We hebben geen mais, alleen maar gras. Dat moeten de koeien zoveel mogelijk zelf ophalen”, zo schetst De Boer de opzet van het bedrijf. De koeien gaan al vroeg in het jaar overdag naar buiten. Na de hergroei van de eerste snede maaien, wordt dat dag en nacht. “Dan moeten ze het puur doen van vers gras, aangevuld met aardappelsnippers en Gluco+, met brok in de melkstal”, zo legt de jonge veehouder uit.

De proef is rond eind augustus gestart en duurde tot begin november. Het bedrijf moest eerst wachten op voldoende hergroei van het gras na de droogte. Op beide bedrijven, met in totaal 350 melk- en kalfkoeien, lag het ureumgehalte bij volledige weidegang op circa 24. Na de introductie van het nieuwe voer, dat volgens De Boer erg lekker ruikt, daalde het ureumgehalte op het bedrijf in Middelie naar 19 à 20.

Het ureumgehalte op het bedrijf in Warder, waar geen veranderingen waren doorgevoerd, bleef ongewijzigd.

Ook zag De Boer dat de koeien op het bedrijf met de nieuwe brok bij de melkcontrole gemiddeld 2 kilo meer melk gaven dan door CRV voorspeld. Dat was bij het andere bedrijf niet zo. Op het gebied van het eiwitgehalte in de melk kan De Boer geen verschillen aanwijzen. “Ik weet wel, vooral uit het lagere ureumgehalte en de grotere melkproductie, dat de koeien het eiwit nu beter benutten. Voor ons reden genoeg om ermee door te gaan. Op dit moment krijgen alle koeien op beide locaties de nieuwe broksoort voorgeschoteld.”

Sturen pensfermentatie om eiwitoverschot te verlagen

Het doel van de toevoeging in de vers-grasrantsoenen is een groter aandeel eiwit bestendiger te maken door de eiwitafbraak in de pens te verminderen. Daarnaast vergroot de toevoeging de benutting van het onbestendige deel.

In vers gras zit veel eiwit, met OEB-gehalten die ver boven 100 gram per kilo droge stof kunnen uitkomen. René Knook, productmanager Rundvee bij De Heus: “Als een koe 10 kilo droge stof uit vers gras opneemt, zit je zomaar boven 1.000 gram OEB per koe per dag. Dat overschot wordt omgezet in ammoniak en moet worden afgebroken in de lever. Via de urine en de melk verlaat dit het lichaam. Dat is inefficiënt gebruik van stikstof en die afbraak kost ook nog eens extra energie.”

Effect plantmoleculen bij minimaal 6 kilo vers gras opname

“We weten dat eiwit en energie nodig zijn voor de pensbacteriën om microbieel eiwit te vormen. Door moleculen toe te voegen, zijn we in staat de pensbacteriën die hierin uitblinken te stimuleren.” Dat verlaagt het eiwitoverschot op pensniveau, waardoor minder ammoniak hoeft te worden verwerkt. Schimmel: “Dat is ook de reden dat in de rantsoenen waarin Recycle wordt gebruikt, het melkureumgehalte daalt. De eiwitbenutting neemt toe, waardoor de melkproductie toeneemt. Dit draagt bovendien bij aan de benutting van vers gras in het kader van 65% eiwit van eigen land.”

Vers gras nodig om effect te halen

Om tot een goede werking te komen, is een bepaalde hoeveelheid vers gras nodig. De Heus stelt dat de koeien minstens 6 kilo droge stof per dag uit vers gras moeten vreten om het gewenste effect te realiseren. Recycle is toegevoegd in het weideassortiment en is tevens verkrijgbaar in meelmengsels die aan het voerhek in PMR of gemengde rantsoenen worden gevoerd. “Wie dit product wil inzetten, gaat daarom eerst met de specialist om tafel om te kijken of aan de randvoorwaarden om het optimale resultaat te bereiken, wordt voldaan”.

Onderzoek nodig om winterrantsoenen aan te passen

De Heus benadrukt dat Recycle alleen bestemd is voor rantsoenen met voldoende vers gras. Afgelopen winter zijn ook voerproeven gedaan met plantextracten in winterrantsoenen. Schimmel: “Deze data worden nu geanalyseerd. Als de uitkomsten zijn zoals we die verwachten, hopen we dit najaar ook met een Recycle te komen voor eenzelfde effect in winterrantsoenen met een groot aandeel graskuil.”

Laatste reacties

 • daan1908

  Je kunt ook een advertentie plaatsen , alleen dit is goedkoper .
  Wij van Wc - eend adviseren , U raadt het niet , ja Wc - eend .

 • farmerbn

  De Heus heeft enkele jaren geleden krachtvoer verkocht waarbij het melkcelgetal lager zou worden. Iets met witte bloedlichaampjes of zo (omnigen). Verkopen ze dat nog en past deze vinding ook in dezelfde categorie?

Of registreer je om te kunnen reageren.