Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

‘Nieuwe benadering bacteriële infecties’

AHV richt zich als snelgroeiend, ambitieus kenniscentrum op het verbeteren van de diergezondheid.

Bij chronisch bacteriële infecties heeft antibiotica niet altijd het gewenste effect. Dat komt onder meer door de vorming van biofilm. AHV International is een nieuw bedrijf dat gespecialiseerd is om de productie van biofilm op natuurlijke, wetenschappelijke basis te doorbreken. Dit doet AHV door de biochemische communicatie van bacteriën te verstoren.

Jan de Rooy (29) is directeur en mede-eigenaar van AHV International.
Jan de Rooy (29) is directeur en mede-eigenaar van AHV International.

Jan de Rooy is directeur en mede-eigenaar van het bedrijf in Zwolle (Ov.) en vertelt: “We zijn 4 jaar geleden met ons bedrijf begonnen. Aanleiding is dat dierenarts Gertjan Streefland – toen nog verbonden aan DAP Slagharen – merkte dat hij met antibiotica niet altijd tot volledige genezing bij koeien kwam. Hij is zich gaan verdiepen in de microbiologie en kwam zo tot de ontdekking dat bacteriën met elkaar ‘communiceren’.”

Hoe werkt die communicatie?

“Als er genoeg bacteriën van dezelfde soort aanwezig zijn, kunnen ze met elkaar een actie coördineren. Dat kan vermenigvuldiging zijn, het op orde houden van de darmflora of juist de productie van toxinen of een biofilm. Dat is een veilige barrière of slijmlaag.

Daarin zijn zij inactief en niet te detecteren door de natuurlijk afweercellen van de koe zelf. Ook zijn de bacteriën onbereikbaar voor antibiotica. Door de communicatie via signaalmoleculen tussen bacteriën te elimineren, kun je de actie verstoren en dus de productie van biofilm doorbreken.”

Hoe doet uw bedrijf dat?

“We maken gebruik van biomoleculen, die ingrijpen in de communicatie van de bacteriën. Antibiotica – zoals penicilline – zijn ook natuurlijk geproduceerd en later grootschalig doorontwikkeld. Belangrijk is de receptuur en samenstelling van biomoleculen voor het juiste effect. Hier zitten jaren van ontwikkeling in.”

Hoe werken de middelen?

“De middelen zijn verkrijgbaar in poeders, vloeistoffen en bolussen. De toediening is altijd oraal. De werkzame stoffen komen onder andere via de penswand in de bloedbaan.

Van daaruit hebben ze hun werking op de plaats van de infectie. AHV heeft een breed spectrum aan producten voor de meest voorkomende problemen op een melkveebedrijf.”

Hoe kunnen veehouders aan de middelen komen?

“We verkopen pas sinds 1,5j aar actief. Dat doen we landelijk, met 16 vertegenwoordigers. We zetten in op persoonlijke begeleiding, op maat. Alleen een product achterlaten, is niet ons doel. De veehouder moet weten hoe onze methode werkt en waarom hij de middelen toedient.

Ook staan we open voor samenspraak met de behandelend dierenarts. Die is geen concurrent. We hebben samen één doel en dat is de diergezondheid op het bedrijf van de klant naar een hoger niveau brengen. Met als maatstaf een nieuwe standaard binnen de sector: New Pharma.”

Laatste reacties

 • puddingbroodje

  mooi reclame verhaaltje boerderij maar waar zijn de succes verhalen van boeren die ondanks de grote investeringen enorm tevreden zijn! En geen antibiotica gebruiken.

 • Willie1964

  Vage middelen, vage claims, geen onderbouwing. Daar is heel wat meer voor nodig om dit uit het veld van de kwakzalverij te trekken. Kwalijk dat Boerderij zo kritiekloos zo'n verhaaltje presenteert.

 • Sook

  Met enig argwaan ook deze producten gaan gebruiken. Nu, wil ik niet meer terug naar antibiotica Met de juiste inzet gegarandeerd succes. In begin een misser gehad maar was met antibiotica ook gebeurd. DDD is in 9 mnd tijd terug naar 0.

 • info@bekenland.nl

  Geen wetenschappelijke onderbouwing, dus niet aan beginnen.

 • Bennie Stevelink

  @Sook, als dit werkelijk helpt waarom gebruiken dierenartsen het dan niet? Waarom wordt het door de diergeneeskundige faculteit niet breed uitgedragen?
  Als iets te mooi is om waar te zijn, is het ook niet waar.

 • 306lsa

  ik ben ook sceptisch hoor want dan kunnen mensen het zelf ook gebruiken het soort middel
  Aan de andere kant ben ik ook wel in voor het zelf proberen want .......het klopt wel dat er een biofilm is enzo bij bacteriën maar of het helpt?volgens mij is het ook vrij duur product dus dat is ook een probleem voor mij
  Eigenlijk moeten ze dan een niet goed geld terug actie doen .een zieke koe wil een boer zo en zo zo snel mogelijk beter hebben ,de grote vraag is helpt het net zo goed als een officieel medicijn en het moet denk ik ook in overleg met veearts

 • Geert45

  Ronduit schandelijk wat hier door Jan de Rooy wordt beweert. Geen enkel product van AHV is wetenschappelijk onderzocht of is bij de wetenschappelijke literatuur te vinden. Laat staan dat er enige relatie is met "communicatie van de bacteriën" en producten van AHV. Dit wordt bevestigt door professor Fink van de Universiteit Utrecht. Jan de Rooy blijkt een opleiding te hebben bij de hotelschool. Pure oplichterij van dit bedrijf. Schande!

 • farmerbn

  Producten die werken kun je gewoon met de post versturen. Producten die niet werken moet je actief naar de klant brengen en een l.lverhaal vertellen. Veeartsen die meedoen krijgen een mooie marge van AHV. Begrijp niet dat boerderij hieraan meedoet.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.