Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Dirk Strijker: ‘Kiezen tussen export of natuur’

Duurzaamheidsvisie is middenweg die leidt tot een enorme vermindering van de agrarische productie.

Verduurzaming van de landbouw gaat ervoor zorgen dat de Nederlandse zuivelexport met minstens een derde vermindert. Dit zei Dirk Strijker, columnist bij Boerderij en hoogleraar aan Rijksuniversiteit Groningen, donderdag tijdens de Agri Duurzaamheidsdag in Klarenbeek.

Dirk Strijker aan het woord tijdens de Agri Duurzaamheidsdag in Klarenbeek.
Dirk Strijker aan het woord tijdens de Agri Duurzaamheidsdag in Klarenbeek.

“Als we de duurzaamheidsvisie willen volgen, moeten we een middenweg kiezen tussen de huidige gangbare landbouw en de huidige biologische landbouw. Alleen op deze manier kunnen we de doelen van minister Schouten behalen.” Strijker heeft becijferd dat deze middenweg leidt tot een enorme vermindering van de agrarische productie.

Olifant in de kamer onder ogen zien

De doelen omtrent de natuurinclusieve,- circulaire- en CO2-beperkte landbouw staan haaks tegenover het Nederlandse landbouwmodel dat streeft naar zoveel mogelijk export.

Strijker: “Denk niet alleen na over biodiversiteit, maar realiseer je ook wat dit voor de productie gaat betekenen. Productiegebieden gaan verloren als we natuurinclusief gaan boeren.” Hij doelde hiermee onder meer op veenweidegebieden waar het waterpeil drastisch omhoog zou moeten.

Dit is volgens Strijker de olifant in de kamer die iedereen onder ogen moet zien. Hij noemde ook dat de CO2-emissie met 7% gaat stijgen als we op een natuurinclusieve manier koeien gaan melken. Reden hiervoor is de lagere melkproductie; er zijn dan eigenlijk meer koeien nodig voor dezelfde hoeveelheid melk.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Ik denk dat Dirk Strijker zijn betoog beter had kunnen afslijten met "Minder landbouwproductie per hectare leidt tot meer honger in de wereld of mondiaal meer productie grond en minder natuur". Om het klimaat te sparen helpt het niet als Nederland alleen maatregelen treft om de CO2 te verminderen per ha of per persoon of per wat dan ook. Nee dan moeten we het met de 7 miljard wereld burgers gaan doen. Urgenda bestaande uit het rijkere deel van de Nederlandse bevolking kan duurder eten wel betalen,, maar de armen aan de onderkant van de maatschappij niet. Het gevolg van al deze klimaat gedram zal leiden tot meer honger en meer onrust en een niet te stuiten stroom vluchtelingen op zoek naar eten.

 • pinkeltje

  Allemaal een beetje consuminderen zou het milieu kunnen helpen, maar wereldwijd en ook in Nederland zit iedereen op het puntje van zijn stoel met de vraag wanneer we als consument er eindelijk in onze bestedingen eens lekker op vooruit gaan. Bij Pauw wordt je als held onthaalt als kunt vertellen dat je vliegtuigen chartered om in het buitenland te gaan kijken naar een stel miljonairs die achter een bal aan rennen. Komt maar op 400 Euro per persoon, dus dat valt best mee......

 • joannes

  agratax.1 je denkt te veel aan je zelf en aan Nederland! Elke kg vlees voor export moet getransporteerd worden uit een land met al hoge standaards. Deze standaards verhogen ondersteund het kwaliteits imago en concurreert niet met goedkopere extensieve gebieden waar boeren met weinig middelen eerst nog een boterham moeten verdienen voor ze vlees als beleg kunnen eten.

 • Alco

  @joannes. Nederland moet aan zichzelf denken.
  Al onze import moet betaald worden, naders vervallen we in een dezelfde crisis als Griekenland.
  Veel, vooral linkse mensen beseffen niet dat er verdiend moet worden om sociaal te kunnen zijn.

 • farmerbn

  Als je de dalende tendens van het verleden doortrekt naar de toekomst zul je zowiezo zien dat de Nederlandse landbouwproductie gaat dalen. Er zijn al veel minder varkens en melkvee dan vroeger. Daarnaast is kringlooplandbouw niet alleen verzonnen om zuiniger te produceren maar juist om de landbouw te verkleinen. Ik zie Nederland als de gemeente Eindhoven. In 1950 nog meer dan 200 melkveehouders en 40 jaar later geen één meer.

 • WJHDKremer

  Iedereen heeft de mond vol van milieu, voedseleisen en klimaatmaatregelen. Ik lees nergens, maar dan ook nergens dat de primair producent ook een inkomen moet hebben.

 • boer a

  Het zou ook kunnen dat we minder moeten produceren maar wel evenveel blijven exporteren, wat betekent dat voor de Nederlandse consument?? Duurder eten of niet eten!

 • john***

  Als we ook alles in Nederland moeten maken wat we nu importeren hebben we echt plaatsgebrek..

 • joannes

  @Alco, Nederland denkt aan zichzelf op beleidsniveau. We zijn al jaren meer een handels dan een productieland. @farmerbn Dat de boerenbedrijven groter zijn geworden heeft alles te maken met het feit dat melk en vleesproducten commodities zijn die met wereld markt prijzen gewaardeerd worden. De goedkoopste gebieden winnen. Daar is niet tegenop the concurreren! De Nederlanders moeten het van innovatie en nieuwe verkooptrends hebben. Specialisatie! Vakmanschap!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.