Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Melkveehouderij moet aan de slag met KoeMonitor

Met ingang van het nieuwe jaar moet de veehouderij met KoeMonitor gaan werken, het nieuwe, integrale borgingssysteem voor diergezondheid, welzijn en melkkwaliteit.

ZuivelNL introduceert per 2020 KoeMonitor. Met deze nieuwe systematiek willen de zuivelsector en de melkveehouderij de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid in de melkveehouderij borgen. De voorbereidingen voor deze systematiek zijn al in volle gang, over een kleine 3 maanden gaat het van start.

KoeMonitor komt vanaf januari 2020 beschikbaar voor alle zuivelondernemingen in Nederland. Zij kunnen daarmee aantonen dat de melk die hun veehouders leveren en die zij verwerken, voldoet aan de wettelijke eisen van de EU-hygiëneverordening en nationale wetgeving.

Bestaande systemen gebundeld in KoeMonitor

De bestaande management- en borgingssystemen die daar nu nog voor worden gebruikt, zijn in KoeMonitor gebundeld. Hierdoor vervalt de overlap en ontstaat er een efficiëntere en transparantere werkwijze voor melkveehouders, dierenartsen en de zuivelindustrie.

KoeMonitor bestaat uit de onderdelen KoeData, KoeAlert en KoeKompas.

KoeData is de nieuwe naam voor de Continue Diergezondheidsmonitor (CDM). Het geeft elk kwartaal inzicht in de diergezondheid op het bedrijf en daarmee in het risico dat er attentiekoeien aanwezig kunnen zijn.
KoeAlert geeft inzicht in het herkennen van attentiekoeien. Bij een KoeAlert beoordeelt een dierenarts minimaal eens per jaar het proces van herkennen van attentiekoeien en uithouden van melk van deze koeien.
KoeKompas bestaat al geruime tijd als managementinstrument en is door verschillende zuivelondernemingen inmiddels in de leveringsvoorwaarden opgenomen. Hiermee werken melkveehouders samen met hun dierenarts aan de verdere verbetering van de gezondheid en het welzijn van de veestapel. Tijdens een (geprotocolleerd) bedrijfsbezoek door een hiervoor opgeleide dierenarts worden de stand van zaken en de mogelijke risico’s op gebied van diergezondheid en dierenwelzijn op het bedrijf in kaart gebracht en voorzien van adviezen. KoeKompas laat zien wat goed gaat, waar mogelijke risico’s liggen en wat nog beter kan in de bedrijfsvoering.

Lees verder onder de foto

Jaarlijks vindt op elk melkveebedrijf de KoeKompas-beoordeling plaats door een geborgde dierenarts die de opleiding voor KoeKompas heeft afgerond en geregistreerd staat bij de Stichting Zuivelplatform. - Foto: Herbert Wiggerman
Jaarlijks vindt op elk melkveebedrijf de KoeKompas-beoordeling plaats door een geborgde dierenarts die de opleiding voor KoeKompas heeft afgerond en geregistreerd staat bij de Stichting Zuivelplatform. - Foto: Herbert Wiggerman

Initiatief van ZuivelNL

KoeMonitor is een initiatief van ZuivelNL en is ontwikkeld door belangenorganisaties van melkveehouders (LTO en NMV) en zuivelondernemingen (NZO), in samenspraak met de organisaties van dierenartsen (KNMvD en CPD).

KoeMonitor is volgens ZuivelNL belangrijk om de hoge kwaliteitsstandaard van Nederlandse zuivel vast te kunnen houden en ook in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan de steeds strenger wordende eisen van overheden, de markt en de maatschappij.

Laatste reacties

 • kanaal

  weer een hogere kostprijs

 • kleine boer

  Weer MOET aan de slag...... was het 1 okt niet duidelijk?

 • Schaap1975

  Ik sta er ook idd versteld van wat die zuivelsector toch elke keer weer verzint. En het punt is, ze verzinnen zulke slechte dingen dat er steeds iets nieuws moet komen omdat het vorige niet werkt. En echt die zuivelnl wat heb je daar aan??

 • agratax(1)

  Wie wenst deze extra controle? Is het de markt m.a.w. de consument die tot nu toe tevreden is of is het de handelaar die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, hij zal nl. de goedkoopste aanbieding in zijn schap leggen al dan niet volgens de norm geproduceerd. Wil deze nieuwe eis dan ook het beoogde doel halen dan zal de overheid de leidende factor moeten zijn, die ook de moed heeft om voor niet aan de gestelde eisen producten de grens te sluiten ongeacht ongeacht de afspraken binnen de Vrije Wereld Markt.

 • tinusje

  Vreemd dat voor 80% van onze exportzuivel deze eisen ook gelden en er geen meerprijs tegenover staat?

 • Henk.visscher

  vroeger had je in egypte slavendrijvers , Israel moest steeds meer tichelstenen bakken, nu hebben we weer slavendrijvers, er is een groep nederlanders die keihard werkt, de landbouw de bouw , de zorg, de leraren en noem maar op, daar staat een stel slavendrijvers omheen, de controleurs de bestuurders, de politiek, we moeten steeds harder werken om nog iets te verdienen en we pikken het als samenleving ook nog, knettergek, als het aan mij lag zou er nog deze week een actie komen van alle mensen die nog gewoon werken, met de leus, heel Nederland pikt het niet meer, weg met die lui.Laat ze zelf maar eens een keer iets zinnigs doen.

 • info58

  @10:34
  Vreemd dat 100% import zuivel deze eisen niet heeft

 • NORMALE BOER

  Zuivel.nl is een geldverslindende organisatie. De bestuurders hebben een riant inkomen om steeds opnieuw zeer onzinnige projectjes te bedenken. En dit allemaal van boerengeld dat automatisch wordt ingehouden van onze melkgeldafrekening. Op jaarbasis krijgen ze zomaar ongeveer 7 miljoen euro van hardwerkende Nederlandse melkveehouders. Het wordt nodig tijd dat dit stopt en dus dat deze organisatie zo spoedig mogelijk wordt opgeheven.

 • Fjk

  Dus die arrogante idioten hebben er weer wat bij verzonnen, maar ze zijn nog steeds niet van plan om een eerlijke melkprijs te gaan betalen.
  Ik snap niet dat de melkveehouders al die waanzin blijven accepteren
  Floor

 • farmerbn

  Laat Nederland eens achterop lopen. Hier in Frankrijk heb je veel minder van die flauwe kul en de zuivelfabrieken verkopen net zo goed hun waar als in Nederland. Zeg dat het genoeg is en dat jullie weer meedoen als alle andere Europese landen voorop lopen.

 • Henk.visscher

  We moeten aan de slag met actie voeren we hebben geen tijd meer voor deze onzin

 • Levert weer helemaal niks op

 • Niet aan meewerken .
  Halen ze de melk maar niet meer op.
  Er wordt toch onder de kostprijs betaald.
  Luchtbel knapt toch een keer.

 • Dierenartsen laten zich misbruiken door deze "controlerende" functie

 • bjornbulcke

  De regelgeving en bureaucratie lopen de spuigaten uit. Zowel voor dierenarts als veehouder, zuivel NL heeft veel te veel macht gekregen en alles wordt door strot geduwd van veehouder en dierenarts. Niet verwonderd zijn dat we straks geen meer overhouden op deze manier... Het werkplezier gaat er meer en meer af zo voor beide beroepsgroepen!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.