Rundveehouderij

Achtergrond 18 reacties

Nieuwbouw ligboxenstallen fors in prijs gestegen

De bouwkosten van nieuwe ligboxenstallen zijn de afgelopen 3 jaar fors gestegen. Ze liggen tot een derde hoger.

Dat signaleert bouwadviesbureau Rombou in Zwolle. Volgens Gert Elling, adviseur bouw bij Rombou, komt dat vooral door de krapte in de bouwsector. “Waar tot 3 jaar geleden de vraag naar aannemers kleiner was dan het aanbod, is dat nu helemaal andersom.”

Grote variatie in ligboxenstallen

Uit een calculatie door Rombou in samenwerking met vakblad Melkvee100Plus blijkt dat niet alleen het prijsniveau hoog is, maar dat er ook een grote variatie bestaat. Een eenvoudige en compacte stal met plaats voor 264 koeien kost nu € 1.100.000 aan bouwkosten. Daar komen dan nog de kosten voor stalinrichting, melk- en voerinstallatie en erfinrichting over heen. De totale investering komt dan uit op € 1,9 miljoen ofwel € 7.334 per plaats (inclusief btw). Voor de meest luxe stal met automatisch voeren en melken moet een veehouder € 15.767 inclusief btw per plaats neertellen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bouwkosten van een stal zijn hoog. De laatste jaren tikken vooral de arbeidskosten hard door. Ook de keuzes die veehouders maken, hebben een grote invloed, blijkt uit een calculatie met 5 modelstallen. - Foto: Hans Prinsen
Bouwkosten van een stal zijn hoog. De laatste jaren tikken vooral de arbeidskosten hard door. Ook de keuzes die veehouders maken, hebben een grote invloed, blijkt uit een calculatie met 5 modelstallen. - Foto: Hans Prinsen

Forse btw-bedragen verhogen kostprijs ligboxenstal

In de praktijk doen vaak lagere bedragen de ronde. De 21% btw wordt nogal eens buiten beschouwing gelaten. De btw behelst echter forse bedragen. Bij de meest eenvoudige stal uit het voorbeeld hierboven gaat het al om een btw-bedrag van ruim € 300.000.

Vier varianten ligboxenstal doorgerekend

Tekst gaat verder onder de tabel.

Rombou heeft voor zijn calculatie de investeringen in 5 typen ligboxenstallen doorgerekend op basis van het huidige prijsniveau. Het betreft een basic-stal en 4 varianten met meer nadruk op welzijn/gezondheid, milieu, arbeid en luxe.

Aan de calculatie valt verder op dat vooral de slag naar robotisering veel geld kost; de investeringskosten voor zulke stallen verdubbelen dan. Daar staan wel voordelen in de exploitatie tegenover, zoals lagere arbeidskosten, meer arbeidsgemak, secuurder kunnen werken en (beoogde) betere technische en economische resultaten. Ook aan luxe hangt duidelijk een prijskaartje. Verder werken investeringen waar meer vierkante meters per koe voor nodig zijn, snel door in de kosten per plaats.

Naast de keuzes voor de inrichting zijn er meer aspecten die van invloed zijn op de prijs per plaats. Belangrijk zijn het type stal (inclusief vloer en dak), de omvang, de bouwmethode (traditioneel of prefab), het melksysteem en de locatie in het land. Ook goede afspraken met het bouwbedrijf en het bouwadviesbureau kunnen verschil maken in bouwkosten.

Lees meer op Melkvee100plus.nl

Laatste reacties

 • kanaal

  gelukkig hoeft bouwen niet meer.

 • Mtswie

  Kan men een hoop verdienen door nu te sparen en in crisis tijd te bouwen.

 • boerderij12

  wat een slap artikel. btw noemen als kostprijstijging dan heb je het ook niet helemaal begrepen

 • Farmas

  Inderdaad, iedere agrarische ondernemer zit in de btw.
  Dus kun je de btw gewoon terug ontvangen.
  Foutje Bedankt!

 • farmerbn

  Je zal die btw toch moeten voorschieten.

 • farmerbn

  Melkveehouders kunnen beter het voorbeeld van varkensboeren volgen. Bouw geen dure grote megastallen maar neem oude stallen over van stoppers voor een klein prijsje. In plaats van alle robots in één stal zet je er overal één of twee in. 's Avonds en 's nachts kan de stopper die in het huis blijft wonen een keer naar die robot kijken en het voer aanschuiven.

 • cor vroege

  De melk mag wel een euro per liter opbrengen,dan heb ik nog niet eens arbeid gerekend. Veel Succes!!

 • koestal

  Veel stallen zijn nog niet vol,maar alles wordt duurder. BTW krijg je gewoon terug.

 • deB.


  Dat zeg ik al jaren, om je heen zie je het gebeuren
  Boeren die met 34 cent kunnen rond draaien, stoppen.
  Degene die luxe doorgaan, moeten op de 40 cent hebben, zo niet, is het over en uit binnen aanzienlijke tijd

 • john***

  En dab valt de investering nog in het niet bij de aanschaf van de benodigde hoeveelheid grond en rechten..

 • piet p

  Kan toch niet met het huidige verdienmodel ?!

 • hansvanbergen

  Btw krijg je zeer zeker niet terug. Die wordt verrekend met ontvangen btw. Moeder (de vrouw) doet de boekhouding bij jullie??

 • Attie

  Hans, bij stalbouw meestal wel of lever je zoveel melk?😀
  😀

 • kleine boer

  Hans betaalde zijn metselaar zwart denk ik....

 • hansvanbergen

  Als je wel eens stallen gebouwd hebt EN betaald dan weet je dat de vergunning op moment A betaald wordt. Het uitgraven en bronbemalen op moment B. Put storten en dichtleggen op moment C. Spanten plaatsen dak dicht op moment D. Muren deuren op moment E. Elektriciteit lampen etc moment F. Melkerij tank koelig moment G. Erfverharding afwerking laatste deel stal moment H. Verekening btw vindt plaats per kwartaal so wellicht begrijpt u nu dat geheel en al terugkrijgen van de btw een ilusie is. Tussen A en H zit al snel een jaar tussen

 • veldzicht

  In de jaren 70 hadden ze het nog weleens over lage kosten bedrijven,daar ligt een nieuwe stal met een kostprijs van 15,676 euro per koeplaats wel heel erg ver van af.

 • kleine boer

  Hans enig idee hoe snel ze bouwen tegenwoordig? Hier vorig jaar loodsje 17x20 in amper een week. Zie site gorate.nl en pas betalen na gereed komen hele bouw

 • Attie

  Hans doet zelf de boekhouding...!!
  Dan bouwde je natuurlijk in 2013/14 toen bouwen en p nog goedkoop was! 😀👍

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.