Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Verzoek om flexibiliteit is logisch, maar antwoord lijkt moeilijk

Belangenorganisaties vragen minister Schouten om wat meer flexibiliteit bij het nakomen van de fosfaatwetgeving. De kans dat hier gehoor aan wordt gegeven, is niet zo groot. LTO Nederland en Netwerk Grondig trekken bij het ministerie aan de bel.

Melkveehouders beginnen zich zorgen te maken over de verantwoording van het aantal koeien dat ze houden in verhouding tot het aantal fosfaatrechten dat ze hebben. In het kader van het fosfaatrechtenstelsel moeten melkveehouders uiterlijk 31 december 2018 aantonen dat ze niet meer fosfaat produceren – en daarmee koeien houden – dan waar ze fosfaatrechten voor hebben. De belangenorganisaties vrezen dat melkveehouders onvoldoende flexibiliteit hebben om hieraan te kunnen voldoen.

Lease of in 2019 corrigeren

Net voor het zomerreces werd een kleine strohalm geboden. De Tweede Kamer nam een motie aan voor een onderzoek of kortlopende lease van fosfaatrechten mogelijk is zonder afroming van rechten aan de fosfaatbank. Dit moet boeren, die wat minder dieren hebben dan ze mogen houden, stimuleren om hun fosfaatruimte te verhuren aan boeren die net wat meer koeien hebben dan mag. Met de huidige wet is dit niet zo aantrekkelijk, omdat hierbij 10% van de rechten ingeleverd moet worden bij de fosfaatbank.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president. - Foto: ANP
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president. - Foto: ANP

LTO roept de minister op om snel met duidelijkheid te komen. De lease van rechten ligt stil, omdat boeren in afwachting zijn van de mogelijkheid om zonder korting te kunnen leasen. Kopen van rechten blijkt ook lastig: rechten zijn duur en banken zijn niet altijd bereid deze investering te financieren.

De onduidelijkheid bij veehouders over het aantal fosfaatrechten dat ze krijgen, is overmacht

Netwerk Grondig zoekt op een andere manier een uitweg voor de ontstane situatie: het wil uitstel van de verantwoording, zodat boeren in 2019 nog kunnen corrigeren dat ze genoeg fosfaatrechten hebben voor hun veestapel. De onduidelijkheid bij veehouders over het aantal fosfaatrechten dat ze krijgen, is overmacht, vindt de belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouders. Eind juni liet minister Schouten weten dat RVO.nl ruim 5.900 bezwaren heeft ontvangen over de fosfaatrechtenbeschikking en dat hiervan 2.000 bezwaren behandeld waren. De gemiddelde doorlooptijd: 11 weken. Voor de knelgevallenregeling kreeg RVO.nl 2.490 aanmeldingen, waarvan de gemiddelde doorlooptijd 14 weken is.

Fosfaatproductie loopt altijd door

Nog altijd zitten veel boeren in onzekerheid hoeveel fosfaatrechten ze nu eigenlijk hebben. De vragen van LTO en Netwerk Grondig zijn daarom te begrijpen, maar heel realistisch lijken ze niet. Je kan niet zomaar 26 uur in een dag stoppen. En nu met een wetsvoorstel komen dat nog dit jaar in werking moet treden, lijkt praktisch ook vrijwel onmogelijk. Zeker in een dossier waarin elke letter voorgelegd moet worden aan Brussel.

Het ziet ernaar uit dat de melkveehouders het moeten doen met de regels zoals ze zijn. Dat organisaties ongeduldig en bezorgd worden, is logisch. In Den Haag en Brussel was het vakantieperiode, maar op de boerderij ging de fosfaatproductie wel gewoon door.

Laatste reacties

  • koestal

    Schouten kan niks ,alleen maar regels bedenken en boetes geven.

  • koestal

    Ze vindt alles lastig.Maar flexabiliteit is een ander verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.