Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Melktap: ook voor u een leuke bijverdienste?

Steeds meer bedrijven plaatsen een melktap. Met weinig kosten bepaalt vooral de bedrijfsligging de bijverdienste. Bereken uw terugverdientijd.

Tijdens de periode van lage melkprijzen in 2015 en 2016 is het aantal melktaps op melkveebedrijven gegroeid naar zo’n 200 tot 250 stuks. De keus voor een melktap is voor vrijwel alle veehouders het creëren van wat extra inkomen. Voor de meeste bedrijven vooral een leuk zakcentje, de verkoop van melk is niet dusdanig groot dat het een aandeel in het bedrijfsinkomen heeft.

Biologische en A2-melk zorgen voor extra verkoop ten opzichte van gangbare melk. - Foto: Hans Banus
Biologische en A2-melk zorgen voor extra verkoop ten opzichte van gangbare melk. - Foto: Hans Banus

In combinatie met de verkoop van dagverse zuivel betekent een tap extra liters verkochte melk. Ook de verkoop van biologische of A2-melk kan meer consumenten naar het bedrijf trekken. Een melktap vraagt op zich weinig werk. De automaten zijn verkrijgbaar met 2 tanks voor de opslag van melk, variërend in inhoud. Het meest wordt de 2×50-literopslag verkocht. De tanks zijn gekoeld, waardoor de melk net als in de grote melktank 3 dagen opgeslagen mag worden. Reinigen gebeurt met de hand, met warm water en het reinigingsmiddel van de melkinstallatie.

Locatie bepaalt succes

In principe kan elke veehouder een melktap op het bedrijf plaatsen. Bedrijven die ver van de doorgaande wegen liggen, zullen minder succesvol verkopen dan bedrijven langs een doorgaande weg of in de buurt van de bebouwde kom of bijvoorbeeld campings. Toch moeten de meeste melktaps het hebben van terugkomende klanten. Toevallige voorbijgangers als fietsers en wandelaars kopen hooguit eenmalig een beker. De vaste klant koopt de melk in literflessen en vervangt vaak de supermarktmelk door verse melk.

Aan het plaatsen van een melktap zitten weinig eisen. De plaatsing moet wel gemeld worden aan de gemeente, maar omdat het niet gaat om een bemande winkel zullen gemeentes weinig problemen hebben met de plaatsing. Het uitnodigen van de burgemeester of wethouder bij de opening, plus het plaatselijke weekblad levert direct veel belangstelling op. De vraagprijs voor de melk bepaalt de veehouder zelf, de meesten vragen € 1 per liter. Om het klanten makkelijk te maken worden er glazen of plastic flessen bij verkocht die vervolgens hergebruikt worden.

Melktap: ook voor u een leuke bijverdienste?

De relatief lage aanschafkosten en het lage onderhoud zorgen ervoor dat een melktap relatief snel terugverdiend wordt.

De melktap is interessant bij een verkoop vanaf 120 liter per week. Na aftrek van de aanschaf en de stroomkosten brengt de tap jaarlijks ruim € 3.300 op. Dat betekent dat de melktap binnen 3 jaar wordt terugverdiend.

Laatste reacties

 • hooghoes

  Er is toch een leverplicht voor alle geproduceerde melk

 • hollandagri

  ken ook gangbare bedrijven die er mee gestopt zijn. zelfs in combi met kaaswinkel die al aanloop heeft.

 • boerke

  onderschat de arbeid niet, het moet wel netjes schoon gehouden worden.
  je moet het vooral leuk vinden

 • Marcel v

  Idd word de post arbeid niet meegenomen. Elke 1e jaars student economie zou een onvoldoende scoren als ze zo'n opbrengstberekening zouden inleveren......

 • keesvlot

  En heeft die melk zelf geen kostprijs? Volgens mij kan je die melk ook gewoon a 37 cent aan de fabriek leveren.....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.