Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Gemiddelde melkprijs 2018 blijft achter

Het lopende gemiddelde van de melkprijzen bij Nederlandse verwerkers blijft in bijna alle gevallen achter bij vorig jaar. De kans dat het anders wordt, lijkt ook klein, al kan er in 3 maanden veel veranderen.

FrieslandCampina lijkt met de jongste verhoging van de garantieprijs de aanzet te geven voor een reeks prijsverhogingen. De onderneming zelf hint daar in ieder geval naar. Toch is de gemiddelde melkprijs bij de zuivelreus uit Amersfoort (€ 35,37 per 100 kilo, bij een jaarleverantie van 800.000 kilo) nog steeds iets lager dan vorig jaar tot en met september. Opmerkelijk genoeg is, met de verhoging van € 1,25 per 100 kilo, de afstand met het lopende gemiddelde van vorig jaar zelfs gegroeid. Reden is dat vanaf september vorig jaar de melkprijs nog harder ging stijgen.

Een RMO haalt melk op bij de veehouder. Ondanks de recente prijsverhogingen blijft de gemiddelde melkprijs achter bij vorig jaar. - Foto: Mark Pasveer
Een RMO haalt melk op bij de veehouder. Ondanks de recente prijsverhogingen blijft de gemiddelde melkprijs achter bij vorig jaar. - Foto: Mark Pasveer

Bij de grote Europese concurrent Arla is hetzelfde patroon zichtbaar, maar dan veel uitgesprokener. Bovendien betaalt het euro’s per 100 kilo minder dan FrieslandCampina (gemiddeld € 32,27 tot en met september). Arla begon het jaar nog relatief hoopgevend, want op hetzelfde prijsniveau als het jaar ervoor, maar daarna zakte de melkprijs weg. De laatste maanden is de gemiddelde prijs consistent zo’n € 3 per 100 kilo onder het niveau van vorig jaar.

Hochwald betaalt boven het niveau van 2017

De Duitse concurrent DMK (en dochterbedrijf DOC Kaas) betaalt iets beter dan Arla, maar eveneens flink onder het niveau van FrieslandCampina. Wel zit het lopende gemiddelde over het hele jaar dichter op het gemiddelde van 2017. Bij inmiddels de grootste binnenlandse concurrent van FrieslandCampina – A-ware – is het van hetzelfde laken een pak. Bij kleinere volumes melk en zonder toeslagen betaalt het minder dan FrieslandCampina. Bij grote volumes melk en met toeslagen is het een stevige concurrent.

‘Naast hoger dan vorig jaar betaalt Hochwald een van de beste melkprijzen’

Het enige bedrijf dat tot nog toe consistent boven het niveau van vorig jaar uitbetaalt, is Hochwald Nederland, dochterbedrijf van het Duitse Hochwald Foods. Het betaalt, in ieder geval tot en met juli, ook nog eens een van de beste melkprijzen.

Melkprijs 2018 komt niet meer boven die van 2017

Echter, al komt er een reeks van melkprijsverhogingen aan. Het lijkt niet erg aannemelijk dat over heel 2018 nog een hogere melkprijs gaat worden betaald dan over 2017. Daarvoor is de gemiddelde melkprijs tot nog toe te laag en zijn de signalen voor verder marktherstel te zwak.

Minstens zo belangrijk voor de zuivelmarkt is, naast het droogte-effect, het internationale handelsklimaat. Concreter: wat doet de Amerikaans-Chinese handelsoorlog met de Chinese koopkracht en zuivelimporten? Het lijkt erop dat China hier toch veel schade van ondervindt, maar hoeveel precies is nog niet duidelijk.

Eén reactie

  • koeien10

    liter karnemelk kost meer dan 1 euro kunnen ze best wat meer betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.