Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Bomen voor Koeien: Simpele actie met resultaat

De hete zomer heeft geleid tot een herstart van de campagne Bomen voor Koeien. Initiatiefnemer is Thomas van Slobbe van stichting wAarde. De certificaten gaan in hoog tempo de deur uit. “Burgers betalen graag voor meer schaduw en een mooi landschap.”

Thomas van Slobbe (60) staat er echt van te kijken. Binnen anderhalve week zijn ruim 3.500 certificaten a € 10 per stuk verkocht. De herstart van de campagne Bomen voor Koeien – op zondag 12 augustus in het radioprogramma Vroege Vogels afgekondigd – raakt blijkbaar een gevoelig snaar bij veel burgers, zegt hij. Hij kijkt nog even op de website, de teller tikt door, weer een aantal certificaten erbij.

Thomas van Slobbe: “Door de klimaatverandering krijgen we vaker van zulke droge en hete zomers.” - Foto: Ronald Hissink
Thomas van Slobbe: “Door de klimaatverandering krijgen we vaker van zulke droge en hete zomers.” - Foto: Ronald Hissink

De campagne Bomen voor Koeien begon in 2000. In de daarop volgende jaren werden 100.000 bomen en struiken geplant. De initiatiefnemers – stichting wAarde, Vroege Vogels en Landschappen.nl – vierden hun succes en stopten met de actie in 2008.

Burgers betaalden graag voor meer schaduw voor koeien en een mooier landschap, honderden boeren stelden grond ter beschikking. Van Slobbe was toen de drijvende kracht achter de campagne. Dat is hij nu weer, met evenveel enthousiasme.

Hitte zorgt voor nieuwe impuls

Deze zomer kregen de drie organisaties veel e-mails van verontruste burgers. Ze zagen koeien, paarden en schapen in de hitte buiten staan. Of het geen tijd was om Bomen voor Koeien nieuw leven in te blazen?

Van Slobbe houdt niet van verwijten. Hij kiest voor samenwerking met boeren, een beschuldiging aan hun adres werkt alleen maar contraproductief. Daartoe laat hij zich dus niet verleiden. “Verreweg de meeste boeren letten goed op hun dieren. Ze hielden de koeien op de warmste dagen overdag binnen en lieten ze ’s avonds en soms ook ’s nachts buiten lopen. Een enkeling trekt zich nergens wat van aan. Maar ik wil niet de nadruk leggen op uitzonderingen.”

‘100.000 bomen op 1,7 miljoen koeien is niet veel, maar zeker geen druppel op de gloeiende plaat’

Die 100.000 bomen en struiken uit de eerste campagne staan er in ieder geval. “Ik was pas bij een van de boeren op wiens grond wij bomen hebben geplant. Hij vertelde over zijn ervaringen, over zijn koeien die echt gebruikmaken van de schaduw tijdens zonnige dagen. Natuurlijk, 100.000 bomen op 1,7 miljoen koeien is niet veel. Maar het is geen druppel op de gloeiende plaat. Zo’n druppel verdampt; onze bomen staan er gewoon en groeien door.”

Elke boom is er een

Van Slobbe droomt over een vorm van landbouw waarbij dierwelzijn, biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid centraal staan. Zijn droom gaat ook over burgers, zij betalen een goede prijs voor duurzaam geproduceerde melk, aardappelen en eieren. “Boeren staan enorm onder druk. Lage opbrengstprijzen en hoge financieringslasten leiden tot intensivering. Grote, kale graslanden zijn daar het gevolg van. De voedselproductie staat onder spanning. Met Bomen voor Koeien zetten we dat op de agenda.”

We krijgen meer zomers zoals die van dit jaar, verwacht Van Slobbe. “Door de klimaatverandering krijgen we vaker van zulke droge en hete maanden. Ook vanwege het klimaat is het daarom goed om bomen te planten, ze leggen immers CO2 vast. Het zal verdere opwarming niet voorkomen, maar je doet wel iets. Elke stap is er een.”

Boeren willen meedoen

Van Slobbe is overigens helemaal niet pessimistisch. Hij constateert dat de landbouw in beweging is. “Boeren staan middenin de samenleving, ze horen wat er leeft onder burgers en willen hun bedrijfsvoering best aanpassen. Neem onze nieuwe campagne. Agrariërs melden zich bij ons aan, ze willen meedoen. Dat zijn heus niet alleen biologische boeren. De diversiteit is groot. Jongeren, ouderen, boeren met een traditionele boerderij of juist met een supermodern bedrijf, op allerlei typen bedrijven gaan wij straks bomen planten.”

‘De campagne is simpel en het resultaat jarenlang zichtbaar: mooi!’

Het mooie van de campagne is vooral de simpelheid, vindt hij. “Deelnemers kopen een certificaat, wij kiezen een locatie en planten vervolgens een boom. Eenvoudiger kan het niet. Het resultaat is jarenlang zichtbaar in het landschap. Mooi toch?”

Laatste reacties

 • Alco

  Jammer dat vliegen en de daarmee gepaard gaande besmettingen ook graag onder die bomen vertoeven.

 • Martin Oldenhof

  En wat te denken van de mindere gewas groei onder de bomen daar word niet aan gedacht door Thomas van Slobbe

 • veelust

  De heer slobbe heeft het over burgers die een goede prijs betalen voor producten, dat is nog iets anders dat de producenten(agrariërs) een goede prijs krijgen voor hun producten. Verder zou de Heer Slobbe zich eens moeten afvragen waarom er in zijn ogen te weinig bomen staan langs de akkers. Antwoordt is simpel de nadelige effecten zijn flink meer dan de voordelen, maar daar zie je in dit artikel niets over.Misschien zou hij zich daar in eens wat meer moeten verdiepen. Verder allemaal een goed bedoelde actie alleen maar weer gebaseerd op emotie en niet op kennis en zo gaat het tegenwoordig jammer genoeg te vaak

 • kleine boer

  Ver kunnen kijken in een landschap zonder bomen waar nooit geen boom gestaan heeft daar bomen planten is verpesten van het mooie vergezicht landschap.

 • farmerbn

  Natuurlijk een mooie actie omdat je als boer niet mee moet doen maar kunt meedoen. Wel heb ik een hekel dat bomen en struiken samengeteld zijn. Want 100.000 bomen en struiken kan goed 1 boom zijn en de rest struiken. Je begint met 100.000 bomen en struiken en verder in het artikel praat je alleen over 100.000 bomen. Hoeveel bomen staan er trouwens nog en hoeveel koeien hebben daar een schaduwplek?

 • deB.

  Ach, hier hebben we er weer eentje uit de stad, die voor eigen verdienmodel predikt!
  Als de koeien in de schaduw willen, moet je ze lekker naar binnen halen, frisse hap voer, en s nachts lekker naar buiten.ipv overdag hangen en schijten onder een boom, met alle gevolgen van dien.

  Oh nee, dat komt niet in meneertje z'n kronkels op, die denkt alleen in plaatjes!! als men op de fiets door de polder schuimen

 • john***

  met 35 graden pal in de zon zijn er ook geen fietsers...

 • Sjefo

  Ik heb een vraag aan die meneer Slobbe, hoe zit het eigenlijk met de vermesting onder die boom ?
  Hebben wij niet een mestwet dat stikt van de ge en verboden, waar we ons het laplazerus aan betalen, we moeten meters verwijderd blijven van alles wat met de natuur te maken heeft want die gaat er dood van volgens de geleerde !!
  Geen verwijt, wel populistisch gedrag heer Slobbe.

 • kleine boer

  sjefo mest komt alleen uit een mesttank.....

 • DJ-D

  Bomen voor predatoren van weidevogels.... In polders horen zo min mogelijk bomen. In gebieden zonder bomen zitten nog de meeste weidevogels.

 • koestal

  Bomen zijn uitkijktorens voor roofvogels.geen weidevogelnest in de buurt zal uit komen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.