pri403383f

Droogte en beregeningsverboden

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Achtergrond 3 reactieslaatste update:23 jul 2018

Beregenen laat mais goed doortrekken

Eind mei startte Johan Frijters met beregenen van zijn gras en maisland. De mais staat er nu best bij.

“We hebben al sinds de jaren 80 een haspel.” Frijters beregent daarmee 10 ha gras en 8 ha mais. De overige 7 ha van zijn areaal is geruild met een aardappelteler, die voor hem in de plaats weer 7 ha mais teelt. En die wordt beregend door de akkerbouwer.

Johan Frijters (46). Bedrijf: 60 melk- en kalfkoeien op 25 ha. Productie: 11.700 kg melk (rjg, 365 dagen) met 4,25% vet en 3,57% eiwit. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Johan Frijters (46). Bedrijf: 60 melk- en kalfkoeien op 25 ha. Productie: 11.700 kg melk (rjg, 365 dagen) met 4,25% vet en 3,57% eiwit. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Mais en gras staat er goed bij

Met de haspel kan Frijters alle grond een keer in de 8 à 9 dagen beregenen met 35 mm uit eigen bronnen op 25 tot 35 meter diepte. Dat kost hem wel behoorlijk wat tijd. “Ik schat dat ik er 3 uur per dag aan kwijt ben. Maar daar staat tegenover dat mijn mais er prima bij staat. De warmte kan de mais prima hebben, als er maar vocht genoeg is.” Ook het grasland doet het nog goed. Hij heeft begin juni nog gemaaid en er staat nu alweer aardig wat gras. De koeien blijven binnen.

Dieselverbruik

Per week verbruikt Frijters zo’n 750 liter diesel. En dat is dan voor 13 ha op afstand, want bij huis kan het met een elektromotor. “Ik ben nu overal bijna 4 keer geweest. Omgerekend kost dat € 300 aan diesel per ha. Dan reken ik mijn eigen tijd niet. Maar als ik het niet zou doen, wat ben ik dan kwijt aan aankoop? Als ik 10 ha mais moet kopen kost dat mij ook € 25.000. En dan moet je nog maar afwachten wat je krijgt.”

Met de opbrengst van zijn gras en mais is Frijters zelfvoorzienend in ruwvoer. “Ik heb genoeg en begin meestal in november aan de eerste snede.”

Consistent beregenen

De Brabander ervaart wel dat als je aan het beregenen bent, je er ook mee door moet gaan. Een keer 35 mm en dan stoppen of te lang wachten voor je terug bent werkt niet. “Ik ben ook altijd erg secuur dat alle grond goed vochtig is, zoals de kopakkers en hoeken van percelen. Als ik beregen wil ik het ook overal doen.”

Laatste reacties

  • Kletskoe

    2500 euro/ ha op stam? In jaren niet betaald volgens mij.

  • husky007

    Op plaatsen keek je al onderkant vd mais ver het land op en toen nog beregend of dat nog op tijd is ik weet het niet

  • mtseshuis

    altijd betere mais, ook al was het te laat

Of registreer je om te kunnen reageren.