Rundveehouderij

Achtergrond 16 reacties

Nuance nodig in I&R-affaire

De I&R-affaire krijgt nog een heel lange staart. Nu ligt de focus op het herstel van het I&R-systeem. Maar straks komt automatisch weer op tafel of en hoe er gesjoemeld is om het fosfaatreductieplan te omzeilen.

Wat begon als een onderzoek naar mogelijk fraude met het fosfaatreductieplan in de melkveehouderij is uitgegroeid tot een affaire rond de identificatie en registratie van runderen. Waar het aanvankelijk nog ging om het opsporen van mogelijke fraude, gaat het inmiddels bijna nog uitsluitend over het op orde brengen van de I&R voor runderen.

Minister: fout is fout

Wat veel melkveehouders pijn doet, is dat de geur van fraude blijft hangen, ook nu het in veel gevallen blijkt te gaan om administratieve vergissingen, slordigheden of foutjes bij het doen van meldingen aan het I&R-systeem. De houding van de minister is nogal strak: fout is fout – of het nu om welbewust sjoemelen gaat of om een onbedoeld vergissinkje. De bokken en de geiten zijn kennelijk niet te scheiden – ook tot frustratie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

De Kamer toonde zich deze week kritisch. Niet omdat ze mogelijke fraude hard aanpakt, maar wel omdat ze niet in staat is het onderscheid te maken tussen de goed- en kwaadwillenden.

90% melkveebedrijven heeft I&R wel op orde

Het wordt de minister zwaar aangerekend dat ze hard ingrijpt door een groep van 2.000 melkveebedrijven zonder aanziens des persoons te blokkeren. De verontwaardiging en emotie over die ingreep is volstrekt begrijpelijk, zeker bij boeren die zich van geen kwaad bewust zijn en die geen enkele intentie hebben gehad om welke regeling dan ook te ontduiken of te omzeilen. Het kan goed zijn dat van deze bedrijven er maar weinig zijn die doelbewust gefraudeerd hebben. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ook op deze bedrijven de registratie op orde moet zijn.

Wat ondertussen minder nadruk krijgt, is dat ongeveer 90% van de melkveebedrijven de I&R-registratie kennelijk wel op orde heeft. Daar zijn geen kleine vergissinkjes of grote fouten vastgesteld op basis van een vergelijking van de melkcontrolelijsten en de I&R-gegevens.

Twee nuances bij I&R-affaire

Het beeld dat een groot deel van de melkveehouderij zich mogelijk schuldig maakt aan fraude moet dus twee keer worden genuanceerd. Ten eerste is maar een beperkt deel van de melkveehouderij geblokkeerd, en ten tweede is een deel van de geblokkeerde bedrijven waarschijnlijk volstrekt te goeder trouw.

De affaire krijgt een heel lange staart, dat is nu al wel te voorspellen. Nu ligt de focus op het I&R en de melkveehouderij, maar ondertussen wordt ook al gekeken naar de niet-melkgevende rundveebedrijven. Ook daar behoort het I&R-systeem op orde te zijn, net als bij de melkveebedrijven.

En als op tafel ligt wat er precies mis is gegaan bij de I&R-registratie komt vanzelf de vraag weer boven of en hoe er gesjoemeld is met de dieraantallen met het doel het fosfaatreductieplan te omzeilen – waar het in het begin allemaal om te doen was.

Laatste reacties

 • wittewelle1

  Bij onze stagiaire zijn thuis vorig jaar op 105 koeien 5 tweelingen en een drieling geboren en ze hebben 2 hoogdrachtige vaarzen > 27 maanden. Nu geblokkeerd. I&R is in orde! Hebben zelf haarmonsters moeten nemen van een aantal tweelingkuisjes en hun moeder en bewijs van de drachtige vaarzen op moeten sturen. Moeten het zelf betalen. De wereld op zijn kop.

 • DJ-D

  Hoe kom je aan die 90%. Is dat al een feit?

 • melkveehouder .

  Zijn we het getal van 7700 al vergeten? Daar ging het toch om , nog meer zelfs. Gaan we nu richting de 770 zijn? Of straks nog maar 77 of nog minder? Hallo belangenbehartigers, nog wakker?

  En heeft nu de Rabo plots een grote mond om als bliksemafleider te fungeren. De oorspronkelijke boerenleenbank die zelf de boeren besodemieterde. Schandelijk! Nederland is ziek om in de woorden van wijlen Ruud Lubbers te spreken.

 • Mbmb

  Helemaal eens met met melkveehouder. Wat een grote woorden van de minister, Calon, de hele pers en zelfs Boerderij zelf. We zijn en worden behandeld als vierde rangs, rechteloze burgers. Schuldig en veroordeeld bij voorbaat.. schande..

 • mtseshuis

  Klopt melkveehouder, maar dat wordt onder de pet gehouden, we gaan het nooit weten. Hooguit nog weer strengere regels en controle op alle fronten, ze vragen erom dat geen enkele opvolger met een aantal jaren nog boer wil worden!
  Haal je vreten dan maar uit Zuid Amerika, waar amper regels en wetten gelden. Waar volksgezondheid op het 2e plan staat...

 • wittewelle1 Bij ons ook het zelfde geval!! De boer op kosten jagen. Maar ja het is ook zo lastig filteren he ......

 • MarkvIngen

  als 90 % het goed voor elkaar heeft denk ik dat er aan het systeem niet zo veel mis is andere 10 % toevallige fouten nu het geld oplevert beetje toevallig allemaal

 • koestal

  generaliseren heet dat

 • dre v Helmond

  Vandaag een veehouder gesproken , is ook geblokkeerd omdat hij een tweelingkalf heeft aangevoerd dat mogelijk verwisseld is. Hij houd vleeskalveren .

 • koestal

  Met de botte bijl

 • fout is fout dat klopt maar dat is wat anders dan fraude RVO maakt ook grove fouten

 • rene.kolk1

  Nog een nuance! Het is nog niet eens fout is fout! Zonder fouten wordt je ook geblokkeerd! bovengemiddeld aantal meerlingen is ook blokkade! Nog niet eens een fout! Toch blokkade! Schande!

 • h.heida1

  Jammer dat je de echte fraudeurs niet hoort of ziet bij deze reacties.
  Die zitten vast met geknepen billen alle ontwikkelingen te volgen. Want zij zijn de echte veroorzakers van alle ellende die nu over de boeren wordt uitgestrooid. Zij zouden nu ook zo flink moeten zijn zich te melden bij de instanties om misschien de gevolgen binnen de perken te houden. Maar nee, lafaards zijn het, doodsbenauwd om door hun collega's verketterd te worden.
  Hadden ze eerder moeten bedenken. En we kunnen iedereen en alles er de schuld van geven van hoe het nu gaat, maar bedenk goed waar de oorzaak ligt!

 • farmerbn

  Zijn er wel fraudeurs?

 • alco1

  Farmerbn. 8000 toch!!!!!!!
  Je twijfelt toch niet aan de integriteit van de overheid!!!!!!!!!!!!!
  Of zit je nog in de ontkenningsfase!!!!!!!!!!!!!

  Hoe vaak konden we dat wel niet lezen!!!!!!!

 • koestal

  Boeren krijgen toch de schuld,Carola werd in de Tweede kamer gesteund door de kleine linkse partijen en door de CU. Het kwaad is al weer geschied,Carola gaat weer vrij uit. De boeren moeten de rekening betalen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.