Rundveehouderij

Achtergrond 19 reacties

FrieslandCampina wil weer winnen in de kaasmarkt

FrieslandCampina wil weer winnen in kaas, vertelt ‘kaasbaas’ Hans Meeuwis. Daarom gaat het bedrijf meer kaas maken, meer soorten maken en de consumentenkazen beter uitventen. Het integrale rendement moet omhoog.

De testplank met een oude Noord-Hollandse BOB erop valt bij binnenkomst in het kantoor van ‘kaasbaas’ Hans Meeuwis van FrieslandCampina direct op. Of het symbolisch is of niet voor de nieuwe wind die waait op het hoofdkantoor van FrieslandCampina, moet blijken. Meeuwis vertelt wel dat het testen van kazen sinds kort weer elke week plaatsvindt in zijn kantoor.

In essentie zijn we toch ook een kaasbedrijf

Mocht er nog twijfel zijn over de vraag uit welke hoek de wind waait, dan haalt de ‘President business group Dairy Essentials’ die onmiddellijk weg. De strategie is daarover ook duidelijk: “Dairy Essentials is verantwoordelijk voor het verwerken, produceren en vermarkten van hoogwaardige basiszuivel zoals melk, kaas, melkpoeder en melkvet. Kaas speelt een belangrijke rol in de verwaarding van de melk van onze leden. We erkennen dat we in essentie toch ook een kaasbedrijf zijn”, zegt hij. “In de afgelopen tijd hebben we daarbij qua strategie grote stappen gezet. We willen koploper zijn in de markten waarin we actief zijn’, samen met onze klanten en voor onze leden-melkveehouders. De uitvoering is in volle gang.”

Lees verder onder de foto

Hans Meeuwis is president van de business group Dairy Essentials en daarmee 'kaasbaas' bij FrieslandCampina. – Foto: FrieslandCampina
Hans Meeuwis is president van de business group Dairy Essentials en daarmee 'kaasbaas' bij FrieslandCampina. – Foto: FrieslandCampina

Wat staat voorop?

“Wij willen weer winnen in de kaasmarkt. Wij willen de business als geheel meer rendabel maken en leidend zijn in duurzaamheid. Je kunt je dan afvragen: doen wij dat niet? Nee, integraal gezien nog niet. Wij willen absoluut winnen in het merkenspel.”

“Om alles goed te doen in kaas, moet je de en-en benadering kiezen. Daarom rust onze nieuwe kaasstrategie op 4 pijlers. 1 is het bouwen van merken, 2 het nóg beter inspelen op de behoefte van de consument en klant en zuivelproducten bieden voor elk consumptiemoment, daar horen ook zuivelsnacks bij. 3 is ook sterk zijn in huismerken en premium huismerken, 4 is onze positie in industriële kaas verder uitbouwen. Dit kan op eigen kracht en door investering in partnerships, zoals de net aankondigde samenwerking met DMK.”

U wilt nogal wat. Neem de merken. In het buitenland hebben jullie misschien goede merken, maar in Nederland is eigenlijk alleen Milner bekend, en daar hebben jullie nogal wisselend mee omgesprongen.

“We zijn vastbesloten om te investeren in merken. Dat gebeurt vanuit de business group Consumer Dairy in de markten waarin ze actief zijn, waaronder Spanje en de Verenigde Staten waar we onlangs overnames hebben gedaan. Als het gaat om de snack-business: daar zijn we nog maar net begonnen. Zie de overname van Tjiezi, een zuivelsnack in een sterk groeiende markt. In dit segment is een markt van € 30 miljard. Daarin zijn we nog ondervertegenwoordigd en willen we verder groeien. In onze thuismarkt zijn we hier ook actief met ons dochterbedrijf Zijerveld.”

“Ook in de markt voor private label (huismerken) en premium private label liggen grote kansen. Zie de markt voor Vlog-gecertificeerde kaas. Wij waren een van de eerste spelers die daarop actief werden. Ook met onze Noord-Hollandse Gouda-kaas met eigen kwaliteitslabel, het Rode Zegel, hebben we een fantastisch product. Het past helemaal bij de trend van lokaal voor lokaal. Nog zo’n voorbeeld is de biologische Terschelling-kaas, Skygler. Mooie lokale producten die inspelen op de toenemende behoefte van de consument voor authenticiteit en meer streek- en lokale producten.”

Zijn jullie fabrieken wel toegesneden op de productie van kleinere charges meer bijzondere kaas?

“Daar investeren we al in. Denk aan de productie onder Vlog en de recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zoals zuivel onder het keurmerk On the way to PlanetProof.”

Dat de consumentenkazen worden vermarkt door een andere business group, Consumer Dairy, is dat niet vervelend voor uw divisie?

“Nee, wij zijn één team en werken onderling heel goed samen. Hier zit onze kracht. Samen winnen in de markt. Overigens gaan we als FrieslandCampina ook rechtstreeks de consumentenmarkt op. Via kaas.nl kunnen consumenten direct bij ons bestellen.”

Het grootste volume kaas zal nog wel blijven zitten bij de pijler industrieel…

“Wij zijn waanzinnig sterk in Hollandse kaastypes waaronder Goudse kaas, maar om op de wereldmarkt te kunnen groeien, zijn andere kaastypes ook belangrijk. Mozzarella is daar een goed voorbeeld van en op de wereldmarkt een heel belangrijke kaassoort. Dat is dus een van de kaassoorten waarin we willen groeien. Met name in Azië liggen daar heel grote marktkansen, gedreven door een verwesterlijking van de eetgewoontes bij brede lagen van de bevolking daar. Dat is dus ook de reden dat we de mozzarellaproductie willen uitbreiden en een loonproductiecontract hebben gesloten met DMK.”

Lees ook: FrieslandCampina laat mozzarella maken bij DMK

Azië is wel ver weg. Bovendien investeren veel bedrijven opeens in mozzarella.

“Het probleem van de afstand is relatief. Het gaat om de commerciële kansen die er zijn op een bepaalde markt. Dat bedrijven overwegen te investeren in mozzarella is niet het probleem, want de markt groeit. Winnen in de markt, daar ligt onze focus. De markt voor mozzarella groeit de komende jaren naar verwachting van 3,5 miljoen naar 4 miljoen ton. Helaas heeft Bree ons niet gebracht wat we hadden gehoopt en dat is jammer, maar we zijn ondertussen wel een speler geworden met heel veel kennis van de mozzarellaproductie en de markt waar mozzarella gebruikt wordt, zoals pizza’s en dergelijke. Onze voorkeur gaat nu uit naar de samenwerking met een partner. Ik sluit niet uit dat we ooit in de toekomst zelf nog eens in extra capaciteit gaan investeren.”

Lees verder onder de foto

Natuurkaas bij Frieslandcampina in een rijpingsruimte. - Foto: FrieslandCampina
Natuurkaas bij Frieslandcampina in een rijpingsruimte. - Foto: FrieslandCampina

Zijn er nog meer kaassoorten waar jullie actief in willen worden?

“Wij denken aan verdere uitbreiding van onder andere Emmentaler, halffabricaten en op middellange termijn misschien Cheddar. Wij willen het hele spel kunnen spelen en marktkansen pakken wanneer die zich voordoen. Bovendien willen we in de keuzes die we maken, steeds de beste zijn.”

Is het ook een optie dat jullie kaas maken van niet-zuivel grondstoffen?

(Stilte) ” …dat is niet onze drijfveer. We hebben de opdracht om ledenmelk tot waarde te brengen. Daar houden wij ons bij.”

Ledenmelk beter tot waarde brengen, hoort daar ook bij dat jullie de totale kaasproductie gaan opvoeren? Het lijkt eigenlijk vrij logisch.

Meeuwis knikt: “Kaas heeft de laatste jaren beter gerendeerd dan veel andere basiszuivelproducten in mijn portfolio. De nadruk zal liggen op het doorvoeren van onze strategie om voor onze leden meer waarde uit kaas te halen. Om onze rol goed uit te voeren, hebben we het afgelopen jaar dan ook geïnvesteerd in Gerkesklooster, hebben we Rijkevoort opengehouden en hebben we een partnership met DMK afgesloten.”

Blijft het daarbij?

“Niets is uitgesloten.”

U gaat over de kaasproductie, maar ook over boter. Dat product heeft de laatste jaren goed gerendeerd. Hebben jullie daar ook een aangescherpte strategie voor?

“Wij hebben 3 boterfabrieken: in Den Bosch, Lochem en Noordwijk. Die laatste is onze specialiteitenfabriek. Daar maken we speciale industriële ‘blends’. Bijvoorbeeld een blend waarmee we het smeltpunt van chocolade kunnen verhogen. Ook zetten wij die blends met succes in voor bepaalde markten zoals Japan, een land waar men de smaak van Nederlandse zuivel heel erg waardeert.”

Tenslotte een vraag over melkpoeder. De markt daarvoor trekt aan, terwijl de interventievoorraden snel slinken. Kunnen we in 2019 weer een normale markt voor magere melkpoeder verwachten?

“Het lijkt aannemelijk, maar ik ga daar geen uitspraken over doen.”

Laatste reacties

 • We zullen het wellicht merken in de prestatietoeslag eind maart! De melkprijs van RFC was over 2018 in elk geval concurrerend!

 • draaier

  RFC lijkt wel een charmeoffensief gestart te zijn via Boerderij.nl. Ik vind het overigens een positief stuk. Met zoveel goed nieuws en verwachtingen, kunnen ze het idiote voorstel om de basiszuivelcorrectie door te voeren wel in de prullenmand. Bewijs jezelf maar eens Meeuwis, ipv op voorhand een gedeelte van het risico van je portefeuille alvast bij de leden weg te leggen.

 • wmeulemanjr1

  Mooie praatjes, nu de rest nog..

 • farmerbn

  Lees niks over smaak. Volgens mij het belangrijkste van elk product. Je moet de lekkerste maken want dan kun je vragen wat je wilt. Maar hoe weten de klanten welke de lekkerste is? Gewoon meedoen met concoursen in de wereld en kijken of je een gouden medaille wint. Lees nooit iets van FC dat ze een medaille gewonnen hebben. Wel dat ze veel kaas maken (met zo weinig mogelijk vet en die dus niet lekker is) voor weinig geld. Bij weinig geld hoort ook een kleine marge. Meewis wil winnen dus straks komen de medailles? Dan heb je gewonnen.

 • Trot

  Jammer te laat wakker geworden in halen is altijd moeilijker dan zelf goed doen

 • mtseshuis

  Praatjes vullen geen... Eerst eens winnende (lekkere!) kazen maken, oog voor commercie hebben en draaien wat de markt vraagt, ook al komen daar niet direct de megaomzetten weg! De laatste jaren heeft RFC precies andersom gedaan: Goed renderende producten die niet in het automatiseringsstramien vielen eruit gegooid en eerst gedraait, toen maar kijken of er ook vraag was. Eenheidsworsten gepromoot vanwege gemak en vergeten dat consument bepaalt wat er verkocht wordt... Gevolgen zijn bekend: anderen zijn met de handel gaan lopen en RFC weet niet waar ze met de melk heen moeten, tenminste, de melk die geld opbrengt...
  Ik hoop dat ze de weg op de markt terug vinden, maar begin bij de leden, daar moet het volle vertrouwen terug komen! Dat ligt hier en daar beneden nulpunt!

 • farmerbn

  FC moet ook terughoudend zijn met het maken van huismerkzuivel voor supermarkten. Je lekkerste producten alleen verkopen onder je eigen merk en nooit voor het huismerk van een supermarkt. Apple en Samsung verkopen ook niet onder huismerk. Ongelofelijk dat die twee frabrikanten mobieltjes kunnen verkopen die 100 keer duurder zijn dan de goedkoopste. Klanten zijn er nog blij mee ook want het zijn de beste. Ben bij zuivel ook de beste (lekkerste) en profiteer.

 • Zuperboer

  @farmerbn; Ongelofelijk dat die twee frabrikanten mobieltjes kunnen verkopen die 100 keer duurder zijn dan de goedkoopste..... Dan rest er maar één ding.........smakeloze goedkope kaas van t huismerk....duhhhhh.

 • Alco

  @farmerbn.
  Wel een beetje bij de weg blijven.
  Apple en Samsung zijn echt geen 100 keer duurder en de andere zijn gewoon slecht en kunnen weinig.
  Als kaas slecht is zal het vanzelf uit de markt verdwijnen.
  Maar dat is het punt. Ze zijn ook goed te versmaden.
  Alleen een paar procent is exclusief te verkopen.

 • buitenok

  Toch nog wakker geworden. Tijd zal het leren.
  Als ze nu ook stoppen met politiek te bedrijven gaan we de goede kant op.

 • K.W. de Jong

  Ik ben het met draaier eens , Boerderij lijkt wel een 2e melkweb te worden. Waarom F.C. iedere keer Boerderij opzoekt is mij een raadsel, word zeker beter bekeken als melkweb!?

 • farmerbn

  Je hebt mobieltjes voor een tientje en van 1000 euro.

 • Alco

  Ja. Je hebt ook koeien van 2000 euro en als ie dood gaat moet je rendac betalen.
  Maw. Als die van een tientje net zo goed is, koopt het gros zo'n mobieltje.

 • Bennie Stevelink

  In 1997 is Friesland Foods opgericht vanuit de bedoeling sterker te staan op de kaasmarkt. Er werd gekozen voor een “terughoudende kaasproductie”. Dit hield in dat men iets minder kaas produceerde dan de markt vroeg om een hogere prijs af te dwingen. Het heeft DOC veel geld opgeleverd. Ook de Duitse kaasfabrieken zijn hierdoor in het zadel geholpen. Na een aantal jaren werd dit losgelaten omdat iedereen er aan verdiende behalve Friesland Foods zelf.

  Rond de eeuwwisseling werd een poging gedaan meer kaas op een hoger niveau in de markt te verkopen door het onder merk te brengen. Ook werd tegelijk een nieuwe smaakaanduiding ingevoerd. Binnen 2 maanden was de operatie totaal mislukt. In de Koerier (ledenblad) werd gemeld dat men had besloten tot “een herziening van de visie op kaas”. Een cryptische omschrijving dat het kaasbeleid mislukt was. De nieuwe visie was eigenlijk niet veel anders dan DOC beleid: kostprijs productie.
  Wel werd daarnaast gewerkt aan een grotere positie in de kaashandel en veredeling. Het lijkt erop dat hierin tot nu toe de kosten nog voor de baten uitgaan.

  Wordt vervolgt....

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  Nu wordt de zoveelste poging gedaan om meer rendement uit kaas te halen. Dit keer ben ik hoopvoller omdat ze meer differentiëren. Het handboek voor marketing vertelt dat wanneer je een product duurder wilt vermarkten moet je differentiëren. Het beste voorbeeld is shampo: er is shampo voor droog haar, zwart haar, vet haar, rood haar, gespleten haar, krulhaar, sluik haar, elke dag shampo, iedere-twee-dagen shampo en shampo voor kaalhoofdigen. Voor iedere consument is er een shampo waarbij hij kan denken dat die voor hem beter is dan de gewone shampo. Zo gauw de consument denkt dat iets beter is voor hem is hij onbewust bereid er een hogere prijs voor te betalen. Zo kun je shampo duurder verkopen.

  Differentiatie begint vaak al op de boerderij met aparte melkstromen. Als je het principe van differentiatie begrijpt, begrijp je ook waarom Jan Anker van A-ware er trots op is dat ze op dit moment al 5 melkstromen hebben en dat er in de toekomst nog meer bijkomen. Differentiatie is ook mogelijk via lokale producten zoals de Noord Hollandse Gouda kaas of de Terschellinger kaas.
  De kunst hierbij is de kosten voor logistiek en productie voldoende laag te houden. Als dat lukt kun je extra marge maken. Dit is alleen mogelijk wanneer de leden accepteren dat je niet overal aan dezelfde melkstromen kunt meedoen.

 • kleine boer

  Bennie ze krijgen bij rfc de leverantie kaart nog niet eens meer op tijd bij de boer in de bus ....

 • AA1

  ik wens Meeuwis veel succes, als hij net zo goed is als de Ankertjes\ de Jong van A ware dan is het een topper.mag hij wat mij betreft ook goed verdienen.

 • De heer Meeuwis is ambitieus, dat is positief. FrieslandCampina is niet erg goed in merken bouwen, daar zijn de particuliere ondernemingen als Nestle en Danone goed in. Leerdammer en Frico waren internationale top kaas merken, beide heeft FrieslandCampina 'laten gaan'. Biologische kaas is nog even wennen, Terschellinger kaas is biologisch, Skylger niet, daar begint het. Nu nog net zo succesvol worden als Beemster kaas in Nederland en internationaal. CONO is ook een boeren cooperatie. Eens op de koffie in Noord Holland? Of een goed lunch gesprek met een broodje Beemster? Let ook op de focus van CONO en Beemster, beperkt aantal landen en producten, merken! Goede mensen van buiten met 'merk ervaring', dan wordt je succesvol! Wij willen Frico kaas!

 • Bennie Stevelink

  @FoodSteps, ik denk dat op de koffie gaan bij Cono niet veel nieuwe inzichten zal opleveren. Cono heeft het geluk dat de omstandigheden voor hun erg gunstig zijn. Ze hebben op de eerste plaats niet teveel melk: "slechts" 300 miljoen liter. Daarnaast zijn ze gevestigd in het Groen Hart vlak naast de grootste bevolkingsconcentratie van Nederland. Daardoor zijn ze in feite een streekproducent. Het streeksentiment heeft een sterk positieve invloed op de koopbereidheid en de bereidheid een iets hogere prijs te accepteren. De beperkte hoeveelheid melk komt ongeveer overeen met wat ze in hun omgeving kwijt kunnen aan kaas.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.