Rundveehouderij

Achtergrond

Verbeterd Roodbont en Limousin terug in Mariënheem

Voor de vleesveekeuring in Mariënheem staan zaterdag maar liefst 256 dieren van 65 fokkers op de lijst. Dat is fors meer dan in 2016.

Het wordt komend weekend druk in de ring tijdens de tweejaarlijkse vleesveekeuring in Mariënheem (Ov.). In 2016 werden alleen Blondes d’Aquitaine, Piemonteses en Charolais gekeurd. Dit jaar komen daar de Verbeterd Roodbonten en Limousins bij. Beide vleesveerassen zijn ‘herintreders’.

In 2016 werden in Mariënheem 180 dieren van 3 stamboeken gekeurd. Dit jaar zijn dat er door de terugkeer van Verbeterd Roodbont en Limousin bijna 260. Van beide vleesveerassen samen staan zaterdag 76 dieren in de ring. - Foto's: Henk Riswick
In 2016 werden in Mariënheem 180 dieren van 3 stamboeken gekeurd. Dit jaar zijn dat er door de terugkeer van Verbeterd Roodbont en Limousin bijna 260. Van beide vleesveerassen samen staan zaterdag 76 dieren in de ring. - Foto's: Henk Riswick

De terugkeer van het Verbeterd Roodbont-stamboek naar Mariënheem is enigszins opvallend. Het stamboek vertrok in 2010 juist omdat het Overijsselse dorp niet centraal genoeg zou liggen. Sindsdien koos het stamboek voor het Gelderse Putten (2012, 2014) en het Brabantse Meeuwen (2016). Andere argumenten wegen zwaarder dan de locatie, zegt Evert Rozendaal, vice-voorzitter van het Verbeterd Roodbont-stamboek. “Afgelopen zomer hadden we al een stamboekkeuring in Enter en 2 ‘wilde’ keuringen in Ede en Garderen. Een nieuwe keuring in Meeuwen – begin september – was er net een te veel achter elkaar geweest. De keuring in Mariënheem op 27 oktober paste beter.” Voor het stamboek had Mariënheem bovendien nog een voordeel: bijna alle stamboeken zitten weer bij elkaar. Rozendaal: “We missen alleen de Belgisch Witblauwen nog. Die blijven keuren in het Zuid-Hollandse Hoornaar.”

Mariënheem: 21 fokkers, 76 dieren extra

De stamboeken van Blonde d‘Aquitaine, Verbeterd Roodbont, Piemontese, Charolais en de Limousin Vereniging Nederland zijn zaterdag 27 oktober aanwezig tijdens de vleesveekeuring in Mariënheem. In totaal gaat het om 65 fokkers die samen 256 dieren meebrengen. Het Blonde d‘Aquitaine-stamboek presenteert zich met 25 fokkers en 113 dieren. Gevolgd door Verbeterd Roodbont (17 fokkers en 60 dieren), Piemontese (14 fokkers en 42 dieren), Charolais (5 fokkers en 25 dieren) en Limousin (4 fokkers, 16 dieren). Ook is er een demonstratiegroep van Hereford.
De organisatie is tevreden over het aantal inzendingen. In 2016 ging het – verdeeld over 3 stamboeken – nog om 180 dieren. Bij het Verbeterd Roodbont-stamboek is veel nieuwe aanwas. In vergelijking met de NVM van vorig jaar zijn er 6 fokkers bijgekomen. Ook het Piemontese-stamboek is goed vertegenwoordigd. Daar staat tegenover dat het aantal inzenders van de Limousin-vereniging beperkt is. Van de 16 dieren zijn er bovendien 9 van dezelfde fokker.

Halve Limousin-keuring

Voor de Limousins is de situatie iets ingewikkelder. In Mariënheem vindt geen stamboekkeuring van dit vleesveeras plaats. Het stamboek is zelfs niet aanwezig. Binnen het Limousin-stamboek is in de afgelopen 2 jaar namelijk een splitsing ontstaan. Ongeveer 70 leden – dit zijn niet allemaal fokkers – zijn uit het stamboek gestapt en hebben de Limousin Vereniging Nederland opgericht.

“We konden ons niet meer in de werkwijze van het stamboek vinden”, verklaart verenigingsvoorzitter Jan Hendrik Elzinga. “Ik geloof zeker dat men daar het beste voor heeft met de Limousins, maar er is een gebrek aan democratie.”

We hadden graag gewild, maar de vereniging was wat sneller dan wij

De vereniging schreef zich vervolgens in voor de keuring in Mariënheem. Elzinga: “Het was voor onze nieuwe vereniging een mooie kans die voorbij kwam.” Het gevolg is wel dat de Limousin-keuring straks de kleinste in Mariënheem is. Volgens de organisatie zijn 4 fokkers met in totaal 16 dieren ingeschreven. Maar wat voor Limousins zijn dat dan? Mixtypes met ontwikkeling en bespiering, aldus Elzinga. “Met die insteek geef je wel eens toe op individuele kwaliteiten. Maar wij zetten in op een mooi uniform dier waar moedereigenschappen belangrijk zijn.”

Het Limousin-stamboek – met z’n overgebleven 75 à 80 fokkers – zal dus niet aanwezig zijn in Mariënheem. Voorzitter Teus Dekker vindt dat jammer, maar ook logisch. “We hadden graag gewild, maar de vereniging was wat sneller dan wij. En 2 Limousin-groepen op 1 keuring zou een blamage zijn. Dan kunnen wij beter thuis blijven.”

Je moet genoeg dieren kwijt kunnen en het moet qua kosten beheersbaar zijn

Dekker merkte de laatste jaren al dat de 2 bloedgroepen binnen de Limousin-fokkers onverenigbaar en onverzoenlijk lijken te zijn. “De stamboekleden willen meer de grote Franse en Britse stamboeken volgen, terwijl de andere fokkers meer op de natuurbeheerlijn zitten. Dat was vaak water en vuur.”

Die wrijving heeft nu 2 ‘afdelingen’ tot gevolg. Idealiter zijn alle Limousin-fokkers op termijn weer onder 1 paraplu verzameld. Dat is op termijn ook de wens van zowel Dekker als Elzinga. Maar dat is op dit moment niet realistisch, klinkt het.

In 2014 was de laatste vleesveekeuring in Putten. Het Verbeterd Roodbont-stamboek ziet Putten als een redelijk gesloten boek. Bij de Limousin-fokkers is dat niet het geval.
In 2014 was de laatste vleesveekeuring in Putten. Het Verbeterd Roodbont-stamboek ziet Putten als een redelijk gesloten boek. Bij de Limousin-fokkers is dat niet het geval.

Gevolgen voor keuring Putten

De populariteit van Mariënheem heeft wel gevolgen voor de keuring in Putten. In 2014 werd hier voor het laatst vleesvee gekeurd. In 2016 hield het Limousin-stamboek door gesteggel geen keuring en Verbeterd Roodbont verhuisde dat jaar naar Meeuwen.

Evert Rozendaal verwacht met Verbeterd Roodbont ook niet in Putten terug te keren. “Je moet genoeg dieren kwijt kunnen en het moet qua kosten beheersbaar zijn. Dat is daar nog wel eens lastig. Putten lijkt daarom uitgerangeerd, de centrale locatie ten spijt.”

Buiten-NVM in 2019?

De laatste Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM) vond vorig jaar oktober in de Zwolse IJsselhallen plaats. Maar het is geen uitgemaakte zaak dat de volgende editie in 2019 daar ook weer zal zijn, klinkt het bij de Federatie van Vleesveestamboeken. De bezoekersaantallen zijn in Zwolle in 4 jaar tijd van 1.250 naar 800 teruggelopen. De optie van een buiten-NVM in 2019 wordt daarom serieus onderzocht. Al zijn de IJsselhallen nog niet definitief uit beeld, meldt de federatie. De opties moeten nog worden voorgelegd aan de stamboeken.

Jan Hendrik Elzinga van de Limousin-vereniging ziet dat anders. “Putten is voor ons zeker geen gesloten boek. Als nieuwe vereniging hebben we ook niet veel te eisen. Mariënheem paste ons nu goed. Dat kan een andere keer ook Putten zijn.” Zijn stamboekcollega Teus Dekker sluit zich daarbij aan: “Het is een goede locatie voor kleine(re) stamboeken, ook logistiek gezien. Na de NVM in 2019 zou het voor ons zeker weer een optie kunnen zijn. Al is de ziektedruk – BVD-veiligheid – in Putten een aandachtspunt.”

Bezoek zaterdag 27 oktober van 9.00 tot 16.30 uur de vleesveekeuring in Manege Bartels aan de Boetelerveldweg 7 in Mariënheem (Ov.).

Of registreer je om te kunnen reageren.