Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Moeras rond China Huishan breidt zich uit

Het financiële en juridische moeras rond FrieslandCampina-partner China Huishan Dairy Holdings lijkt almaar groter en dieper te worden. Nieuwe schulden dienen zich volgens berichtgeving aan, nog meer zekerheden verdwijnen.

De jobstijdingen over China Huishan Dairy Holdings, partner van FrieslandCampina en daarmee ‘garantsteller’ voor een onbelemmerde verkoop van Friso-kindervoeding in China, blijven komen. Eerst kelderden begin dit jaar de beurskoersen van het Chinese zuivelbedrijf, vervolgens kwamen er berichten over manipulaties met cijfers, opgeklopte omzet en fraude bij de bedrijfsvoering op de melkveebedrijven van Huishan achter vandaan; het grootste deel van het management verdwijnt of stapt op en een schuldsanering wordt ingezet. Nu lijken die plannen ook weer te wankelen, omdat de schulden nog veel groter zijn dan eerst was gemeld.

Het kan leiden tot een grote kapitaalvlucht, waarschuwen kenners. Te meer omdat tal van signalen wijzen op toenemende spanning op de Chinese kapitaalmarkt.

Met name buitenlandse investeerders hebben de schrik in de benen, omdat ook de indruk ontstaat dat China de eigen banken en investeerders een streepje voor wil geven op de buitenlanders. Het kan leiden tot een grote kapitaalvlucht, waarschuwen kenners. Te meer omdat tal van signalen wijzen op toenemende spanning op de Chinese kapitaalmarkt.

Kindervoeding onder de naam Dutch Lady

De joint venture van deze onderneming samen met FrieslandCampina, bedrijf Friesland Huishan (maakt met Chinese melk een lokaal merk kindervoeding onder de naam Dutch Lady), draait voorlopig nog steeds door, want het is een zelfstandige onderneming, waarvan het management wordt gevoerd door FrieslandCampina. Bovendien loopt de melkaanvoer van de melkveebedrijven van China Huishan nog gewoon door, aldus de laatste signalen.

FrieslandCampina kan ondertussen weinig doen, want waar in te springen?

Toch kan deze situatie niet te lang aanhouden, zo meldde FrieslandCampina in september al. Het is moeilijk om de aanvoer- en productieketen overeind te houden als een van de beide partners in de samenwerking steeds dieper in de problemen raakt. FrieslandCampina kan ondertussen weinig doen, want waar in te springen?

Schuldsaneringsplan

Bij het schuldsaneringsplan, dat tot voor kort op tafel leek te liggen, werd ervan uitgegaan dat het moederbedrijf van China Huishan Dairy Holdings, Champ Harvest Limited, de teugels stevig in handen zou houden. Inmiddels is bekend dat de Chinese Ping An Bank ook het faillissement van dit bedrijf aanvraagt. Hoe dat en of dat zal gebeuren, is nog wel even de vraag. In China gelden andere regels dan in een markteconomie naar Westers model. De Chinese overheid en met haar verbonden structuren handelen grotendeels naar eigen inzicht. Extra is nog dat Champ Harvest gevestigd is op de Maagdeneilanden en China Huishan op de Kaaiman-eilanden, vooral bekend als belastingparadijzen.

Lees ook: 'Zuivelbedrijf Huishan gaat richting liquidiatie'

Laatste reacties

 • agriholland

  en dan in nederland de broek aan hebben, en eisen hoe de veehouders koeien moeten houden. terwijl ze zelf in china een rotzooi van maken. boer blijf bij je beest en schoenmaker bij je leest,

 • alco1

  Lijken in de kast noemen ze dat.

 • Bennie Stevelink

  Klaas, ik wijs in de regel nooit op spelfouten omdat ik zelf ook niet vrij ben van spelfouten. Dit keer wijk ik daar toch vanaf omdat het te storend is: ik zie het woord “lijden” wat “leiden” moet zijn.

 • info196

  als wij in Nederland nou es stoppen met het kopen van alle "made in China"-troep. Das goed voor het milieu, en treffen we de chinezen ook es in de portemonnee.

 • klaas.van.der.horst1

  @Bennie. Dank! Al tikkende schiet er wel eens een spelfout tussendoor.

 • Kelholt

  @klaas.van.der.horst1 Nou, niet echt een spelfout hoor. Het "lijden" van de aandeelhouders van FrieslandCampina kan straks beginnen en Roelof Joosten kan het wel lijden...

 • agratax(1)

  Is al geen cooperatie voor gegaan in China? Volgens mij heeft het de leden van die club een mooi bedrag gekost in zeer korte tijd, zij hebben deze truk ookal eens uitgehaald in de EU. Waarom blijven onze cooperaties niet doen waar zegroot mee geworden zijn, grondstoffen verwerken en de daarmee gewonnen producten tot waarde brengen. Maar nee ze moeten mee met de vaart der volkeren en de leiding speelt daarmee met geld van de boeren. Boeren die zich geen gokje kunnen veroorloven, gezien hun marginale marges.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, ik ga er van uit dat die 27 miljoen moet worden afgeschreven. Maar hoeveel winst hebben ze daarentegen in China gemaakt?

 • farmerbn

  Je moet als FC-lid ontrevreden zijn als je cooperatie samenwerkt met een melkproducent. FC moet ledenmelk zo duur mogelijk verkopen en niet melk producren zodat ze minder ledenmelk nodig hebben. Die melk die FC in China produceert hebben ze niet gekocht van de leden. Straks in Nederland een fabrieksquotum instellen en zelf gewoon melk produceren in China is zeer moeilijk uit te leggen. Het argument dat het wel geld oplevert en dus een plus geeft op de ledenmelkprijs, is zwak. Kunnen ze ook een textielfabriek kopen in China en de winst verdelen onder de leden. Zelf melk produceren in China en de eigen leden beconcurreren is niet cooperatief.

 • hylkema.l

  We zijn als coop zuivel al meer dan 100 jaar aktief in het buitenland. De CCF zorgde over de jaren altijd voor een plus op onze melkprijs. Als de schade nu in China beperkt blijft tot die 27 millioen, dan is dat op de buitenlandse omzet maar een beperkt bedrag, en merken wij er in de melkprijs niets van.

 • hylkema.l

  We zijn als coop zuivel al meer dan 100 jaar aktief in het buitenland. De CCF zorgde over de jaren altijd voor een plus op onze melkprijs. Als de schade nu in China beperkt blijft tot die 27 millioen, dan is dat op de buitenlandse omzet maar een beperkt bedrag, en merken wij er in de melkprijs niets van.

 • witrug123

  je zal maar lid zijn van die misselijkmakende RFC...................

 • Zuperboer

  Gaat u allen rustig slapen sprak Colijn ooit, het zouden de geruststellende woorden van dhr. Keurentjes kunnen zijn. Op melkweb staat een volgende stap in het FCDF2.0 programma: Kennisdocument broeikasgassen: broeikasgassen per bron; Het ware beter geweest om een duidelijk artikel aldaar te plaatsen over het vervluchtigen van 27 miljoen Euro, dat lijkt me een veel groter gevaar voor de (boeren-) mensheid.

 • mr X

  Dit is niet de eerste keer dat een Nederlandse coöperatie in het buitenland op zijn neus valt. Wat verliest op dit moment ForFarmers niet in Engeland. Wat heeft CHV destijds niet in Oost-Europa verloren? Wat gaat Agrifirm in Polen verliezen? Mijn voorstel is dat de Nederlandse coöperaties dat doen waar ze goed in zijn. Laat de coöperatieve boeren hun directeuren goed op de vingers kijken.

 • koeien10

  als ik het bedrijf over doe aan de opvolger dan geen melk meer naar rfc.

 • Bennie Stevelink

  Daar heb jij niets over te zeggen @koeien10, dat bepaalt jouw opvolger.

 • haj146

  Precies mr X. wat te denken van VION. crv brengt ook een boel van onze centen de grens over en kan hier amper rond komen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.