Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

‘Fabriek geeft maximale potentie op Chinese markt’

De nieuwbouw van Ausnutria in Heerenveen is bijna gereed: twee kindervoedingsfabrieken. Kosten: zo’n € 100 miljoen. Straks volgt fase twee.

Wie het nieuwe gebouw van Ausnutria langs de A7 in Heerenveen binnenkomt, ziet overal nog bouwvakkers en installateurs aan het werk. Ze zijn druk bezig de laatste hand te leggen aan het project, dat zo’n € 100 miljoen kost. CEO Bart van der Meer leidt rond, samen met projectdirecteur Rockie Hu. Van der Meer: “Eigenlijk is het niet één fabriek, het zijn er twee.”

Hoe bedoelt u?

“Binnen dit gebouw hebben we twee strikt gescheiden fabrieken waar we kindervoeding maken. De certificering is in een afrondende fase. Dit maakt het mogelijk om meerdere kindervoedingsmerken te blijven voeren, wat helemaal past bij onze multiple branding strategie. Volgens de nieuwe Chinese regels mag je per fabriek maximaal 3 merken voeren. In Heerenveen kunnen we dus straks 6 merken voeren, plus nog 3 in onze fabriek in Leeuwarden. Dat geeft maximale mogelijkheden op de Chinese markt, waar zo’n 60% van de productie heen gaat. De officiële registratie van onze merken is nog niet helemaal rond, maar dat zal binnenkort gebeuren, verwachten wij.” Deze regis­tratie is nodig om vanaf 2018 kindervoeding te kunnen blijven verkopen in China.

Wanneer start de productie in Heerenveen?

“Het plan is om in november te gaan draaien met een bezetting van eerst 30%. In de loop van 2018 moet dat verder omhoog naar 40 tot 50% en vervolgens stapsgewijs naar het voorlopige maximum van 80.000 ton. We kunnen eventueel verder opschalen.”

U ontvangt in Heerenveen geen melk.

“Nee. De melkontvangst vindt plaats in Ommen en Kampen. Hier worden halffabrikaten verwerkt die komen vanuit de fabrieken in Kampen en Ommen. Het plan is wel om hier op termijn ook een melkontvangst en droogtorens bij te bouwen. Dat vergt een investering van nog eens € 60 tot € 70 miljoen. Het aantal torens hangt af van het productieproces en moet nog worden bepaald. De vergunning geeft ruimte voor vier torens. We hebben nu drie hoofdstromen voor melk: gangbaar koe, biologische melk en geitenmelk. Het plan is dat de nieuwe installaties aan de snelwegkant aansluiten bij de bestaande gebouwen. Ook een ‘state of the art‘-laboratorium is gepland.”

In Heerenveen staat alles feitelijk nog in de startblokken, toch is Ausnutria in China nu al juichend over de gang van zaken. In augustus werd gemeld dat ‘the golden decade’ is aangebroken voor het bedrijf.

Van der Meer glimlacht en antwoordt kalm. “Ja, we doen het prima. We maken een sterke verkoopgroei door. Je doet daarvoor dan ook een flinke investering.” In augustus rapporteerde Ausnutria een halfjaarwinst van € 20 miljoen, wat 50% meer is dan de winst in het eerste halfjaar van 2016. De omzet steeg over het eerste halfjaar met 36% van € 164 naar € 223 miljoen.

Ausnutria heeft andere tijden gekend.

“Het Nederlandse Hyproca en het Chinese Ausnutria zijn in 2011 met elkaar in zee gegaan. Ausnutria kreeg een meerderheidsaandeel Vanaf toen zijn we steeds nauwer met elkaar gaan samenwerken. Je hebt voor zulke zaken altijd een zekere gewenningsperiode nodig. Cultureel zit je ook niet direct met elkaar op dezelfde lijn. In 2012 werd in Hongkong de beurskoers van Ausnutria opgeschort. Dat was niet vanwege malversaties, wel waren de cijfers in China een beetje opgekrikt door verschuiving van omzet. Dan begint het. De beurs in Hongkong is niet gemakkelijk, want treedt op volgens strenge, oorspronkelijk Britse regels. Het proces om alles aan de eisen te laten voldoen heeft wel wat energie gekost, maar nu is alles op orde en doen we het prima.”

Is voor de productie van kindervoeding veel melk nodig?

“De grondstof voor kindervoeding bestaat voor 50 tot 60% uit zuivel. Voor 10.000 ton kindervoeding heb je ruwweg 40 miljoen kilo melk nodig.”

Is na de oplevering van de nieuwbouw in Heerenveen nog meer melk nodig?

“Voorlopig denken we nog met de bestaande aanvoer uit te kunnen. De koemelk betrekken we via Farmel, de geitenmelk via Hyproca Goat Milk. Als we de komende jaren verder groeien, moeten we meer melk aantrekken, maar het gaat niet om heel grote volumes. Voor wat betreft de geitenmelk zitten we wel met een onzekerheid, want geitenmelk en kindervoeding daarvan zijn gewild, maar hoe gaat het verder in Nederland? Het politieke klimaat is onzeker. Zie het vergunningenbeleid in Noord-Brabant en Gelderland en de discussie over de gezondheidseffecten.”

Is de de gehele aanvoerketen rond en in beeld?

“We proberen onze aanvoer toch wel van Nederlandse origine te doen zijn en kijken goed naar het risicoprofiel van onze grondstoffen.”

Hoe zou u Ausnutria typeren? Chinees, vanwege de eigenaars, of Nederlands, omdat daar bijna de gehele productie plaatsvindt?

“De aandelen worden gehouden naar Hongkongs recht. De meeste aandelen zijn in Chinese handen. Chinezen hebben het bedrijf ook gesticht, maar het is niet zo dat zij het hier willen bepalen. Alles verloopt in goed overleg. Hier in Nederland gaat alles volgens Nederlandse maatstaven en vindt aansturing plaats door een driehoofdige Nederlandse directie. Het is ondertussen wel gemakkelijk om hier ook Chinezen in het bedrijf te hebben. Dat zorgt voor een betere onderlinge uitwisseling, is makkelijker met de taal en helpt verbinden.”

Hoe is het gesteld met de professionaliteit in het ‘Chinese’ deel van het bedrijf?

“Ze zijn daar goed bezig. Ausnutria in China heeft bijvoorbeeld een eigen opleiding, die ook veel doet aan teambuilding. Elke dag wordt daar officieel geopend met het gezamenlijk uitspreken van een soort ‘mission-statement’, zoiets als: ‘Wij zijn goed, maar Ausnutria is beter’. Alles gaat voor de teamgeest. Ik heb het zelf ook een aantal keren meegemaakt. Het management daar pakt de zaken ook modern aan, al is het qua structurering en dergelijke anders dan hier.”

In het begin was er een zekere gewenning nodig, zei u.

“Ja, maar dat is voorbij. Wij zijn echt partners.”

Wie het in Nederland heeft over kindervoeding, denkt al snel aan China. Als een zuivelbedrijf grotendeels in Chinees eigendom is, lijkt al helemaal aannemelijk dat het product bijna allemaal naar China gaat.

“Van onze productie gaat 60% naar China. Die balans proberen we te behouden. Andere belangrijke afzetmarkten voor met name geitenzuivel zijn Rusland, het Midden-Oosten en Europa, terwijl de deur ook op een kier staat voor de VS. Een deel van onze producten is er geregistreerd, maar nog niet het product voor de jongste kinderen. We zitten wel al in de laatste fase van een clinical trial bij de FDA, de toezichthouder. Het feit dat we met kindervoeding op de Amerikaanse markt zitten, is toch wel redelijk uniek. Zeker als het gaat om geit. Verder hebben we een vergunning binnen voor Brazilië, leveren we aan Zuid-Korea en kijken we naar Thailand en Maleisië.”

Chinezen lijken een zwak te hebben voor Nederlands product. In ieder geval voor Nederlandse kindervoeding. Je ziet het ook in de importstatistieken. Nederland is de nummer 1 leverancier. Wat is dat?

“De gevolgen van het melamine-schandaal werken nog steeds door. Daarom wordt voor kindervoeding snel over de grens gekeken. Nederland staat daarbij hoog genoteerd, omdat we de zaken goed voor elkaar hebben en vanuit onder meer de Nederlandse Zuivelorganisatie kwaliteit prioriteit nummer 1 is.

Wij halen ook regelmatig Chinese consumenten hierheen en laten ze dan bij een geitenboer in Staphorst kijken en op de Dairy Campus. Het gaat weliswaar om slechts een paar mensen op die 1 miljard, maar het slaat wel aan. Verder hebben we goede contacten met de Chinese instanties die ertoe doen.”

Er moet ook worden voldaan aan strenge nieuwe regels om nog kindervoeding in China te mogen verkopen vanaf 2018.

“Ja, voor elk merk moeten we een uitgebreid dossier kunnen overleggen. Om een indruk te geven van de omvang: het gaat per merk om ongeveer een vierkante meter documenten in het Chinees.”

Jullie zijn de laatste jaren flink gegroeid en willen nog verder doorgroeien. Lukt het ook om voldoende gekwalificeerde mensen te vinden?

“Dat valt niet altijd mee. Het is vooral lastig om mensen in kwaliteitsfuncties te krijgen, voedingsdeskundigen, specialisten voor research. Daar heb je toch op zijn minst hbo’ers voor nodig, maar die zijn schaars.”

Zuivelbaas en investeerder

Bart van der Meer (71) is CEO van Ausnutria Dairy en directeur van participatiebedrijf PHM Investments. Tot zijn 48ste was hij directeur van Rabobank Heerenveen. Van der Meer “Toen al werden de lijnen vanuit Utrecht strakker en trok het mij om de wat ingewikkelder zaken te doen.” In 1994 nam hij zijn eerste belang in zuivelbedrijf Hyproca en richtte hij PHM op. Dat heeft inmiddels belangen in nog 20 ondernemingen.”

Foto

 • Bart van der Meer (71) is CEO van Ausnutria Dairy en directeur van participatiebedrijf PHM Investments. Tot zijn 48ste was hij directeur van Rabobank Heerenveen. Van der Meer “Toen al werden de lijnen vanuit Utrecht strakker en trok het mij om de wat ingewikkelder zaken te doen.” In 1994 nam hij zijn eerste belang in zuivelbedrijf Hyproca en richtte hij PHM op. Dat heeft inmiddels belangen in nog 20 ondernemingen.” - Foto: Anne van der Woude

  Bart van der Meer (71) is CEO van Ausnutria Dairy en directeur van participatiebedrijf PHM Investments. Tot zijn 48ste was hij directeur van Rabobank Heerenveen. Van der Meer “Toen al werden de lijnen vanuit Utrecht strakker en trok het mij om de wat ingewikkelder zaken te doen.” In 1994 nam hij zijn eerste belang in zuivelbedrijf Hyproca en richtte hij PHM op. Dat heeft inmiddels belangen in nog 20 ondernemingen.” - Foto: Anne van der Woude

Laatste reacties

 • koestal

  straks veel vraag naar melk,goed voor de prijsvorming

 • farmerbn

  Volgens mij zijn ze te optimistisch en krijgen ze moeilijkheden om 6 merken te exporteren naar China. Eerst zien dan geloven.

 • hansvanbergen

  @Koestal al zou de fabriek op volle toeren draaien dan nog kan Farmel niet al haar koemelk daar kwijt dus zo spannend issut niet. Wel is het altijd gunstig als er hoge toegevoegde waarde produkten geexporteerd worden voor de algehele melkprijs.

 • koestal

  De export naar China is veel belovend.

Of registreer je om te kunnen reageren.