Rundveehouderij

Achtergrond 3556 x bekeken

Van biologisch vleesvee naar biologisch melkvee

Biologisch rundveebedrijf Ko-Kalf schakelde over van vleesvee naar melkvee. Projectleider Nico van Brake (41) overziet de omschakeling. De directe omschakeling en de hoge biomelkprijs komen goed uit.

Biologisch vleesveebedrijf Ko-Kalf van ondernemer Ko van Twillert (73) in het Gelderse Oosterwolde schakelde begin dit jaar over op biologisch melkvee. De grote (helling-)stal werd voor €500.000 deels omgebouwd voor melkvee. De Blondes werden vervangen door Fleckvieh (235 melkkoeien en 60 stuks jongvee). Aan de rechterkant staan nog steeds vleesveehokken met Blondes (130 stuks), droge koeien en jongvee.

Projectleider Nico van Brake: "Ko moet al jarenlang geld bijleggen voor de biologische vleesveetak. Er was geen verdienmodel voor. Hij kreeg het idee om samen te werken met een melkveehouder; met mij dus."</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Projectleider Nico van Brake: "Ko moet al jarenlang geld bijleggen voor de biologische vleesveetak. Er was geen verdienmodel voor. Hij kreeg het idee om samen te werken met een melkveehouder; met mij dus."

Foto: Koos Groenewold

Waarom de overstap naar melkvee?

"Ko moet al jarenlang geld bijleggen voor de biologische vleesveetak. Er was geen verdienmodel voor. Hij heeft het bedrijf een tijd in de verkoop gehad, maar kopers konden nooit genoeg eigen vermogen meebrengen. Daarom kreeg hij het idee om samen te werken met een melkveehouder; met mij dus. Concreet: Ko heeft geïnvesteerd en geeft mij een deel van de melkprijs. Daarvan moet ik het personeel betalen en me kunnen redden. De rek voor mij zit in de extra liters. Het uiteindelijke doel is samen een mooi bedrijf neer te zetten, zodat we banken overtuigen mij wél te financieren voor een overname."

Melkvee is toch ook een risico?

"Ja, maar er is nu wél een verdienmodel. De biologische melkprijs ligt momenteel veel hoger dan de gangbare prijs: bijna 54 cent per kilo. Onze kostprijs is berekend op 45 cent. Daar zit rek in. Daarbij komt dat de grondpositie sterk is: 250 hectare. Met de huidige 235 melkkoeien is dat meer dan genoeg. Momenteel is 150 hectare in gebruik. De rest wordt verhuurd."

Waar komt de nieuwe veestapel vandaan?

"Dat is Fleckvieh uit Duitsland en Oostenrijk. In totaal heeft Ko 235 dieren gekocht. Een flinke kostenpost van €460.000. De stapel past precies in het bedrijfsplaatje: dubbeldoel en een voor bio zeer goed ras. Het is echt kwaliteitsvee. Koeien die onder sobere omstandigheden goed produceren."

Er is geen mestkelder, hoe is dat opgelost?

"In de hellingstal zat een dichte vloer. Daarom is er een mestafstort aan het eind van de stal geplaatst. Die heeft capaciteit voor 100 kuub. Een pomp voert de mest vervolgens naar een groot, nieuw mestbassin van 3.500 kuub. In de stal kozen we voor 'gewone', degelijke mestschuiven. Van mestrobots ben ik minder overtuigd. Zeker op dit grote staloppervlak. In de boxen liggen de koeien in diepstrooisel: stro met water en kalk erdoorheen. Qua welzijn verreweg het beste."

Waarom koos u voor een 2x22-swingover?

"Dat had in de eerste plaats met de stal te maken. Een swingover is gemakkelijker in te passen dan een carrousel. Bovendien mis ik ander het overzicht. De 2x22-swingover-melkstal is ook betaalbaarder en heeft een hoge capaciteit. De pure melktijd is - met twee personen - gemiddeld 1 uur en 45 minuten voor 215 koeien."

Of registreer je om te kunnen reageren.