Rundveehouderij

Achtergrond 1315 x bekeken

Frans Sodiaal zoekt nieuwe basisbeloning voor leden

De Franse zuivelcoöperatie Sodiaal werkt al jaren met A- en B-prijzen voor melk, maar ze zoekt verder naar betere opties. Met name voor de B-prijs. Van een kale prijs van 20 cent per kilo wil ze naar een indexprijs plus margevergoeding.

In 2011 was de Franse zuivelcoöperatie Sodiaal een van de eerste die gingen experimenteren met een systeem van A- en B-prijzen. De Franse zuivelreus (omzet €5 miljard, melkaanvoer 4,8 miljard kilo) werkt er nog steeds mee, vertelde directeur Frédéric Chausson op een zuivelconferentie georganiseerd door Canadean.

Franse melkveehouders die de van tevoren afgesproken hoeveelheid melk leveren (onder het A-quotum), ontvangen nu nog steeds zo'n 35 cent per kilo. Een prijs waar Chausson trots op is. Melkveehouders die meer leveren dan afgesproken, ontvangen zo'n 20 cent per kilo, wat minder is dan de interventieprijs (ongeveer 21,5 cent).

Inkomensbescherming

Zo'n systeem helpt de melkaanvoer wel remmen, maar helpt boeren die groeien niet als de prijs erg laag wordt. En het helpt de coöperatie ook niet. Daarom wil Sodiaal, aanvullend op dit systeem van aanvoerregulering, ook meer gebruikmaken van de termijnmarkt. Die ontwikkelt zich echter langzaam, veel te langzaam naar de zin van Sodiaal.

Daarom blijft het bedrijf zoeken naar andere mogelijkheden om de inkomens te beschermen. In de Verenigde Staten - waar Sodiaal ook actief is, met name met het merk Yoplait - kent de melkveehouderij de margeverzekering die in 2014 is geïntroduceerd door de centrale overheid. Voor Europa is dat echter nog geen oplossing.

Experiment met indexprijs

Sodiaal begint daarom dit jaar met een nieuw experiment met een indexprijs. Die komt mogelijk in de plaats van de huidige B-prijs. De indexprijs wordt gebaseerd op de berekende productiekosten per kilo melk, met daar bovenop een gegarandeerde marge voor de melkveehouder. Dit is niet bedoeld als aanmoediging voor productie, maar als acceptabele vergoeding voor de kosten. Sodiaal wil zo'n indexprijs per 3 jaar vaststellen.

Naast Sodiaal werkt in Frankrijk nog een aantal andere verwerkers met een systeem van A- en B-prijzen. In Nederland werkt alleen CZ Rouveen met een tijdelijk systeem van A- en B-prijzen. In de meeste andere Europese landen is het niet verder gekomen dan discussie over zo'n systeem.

In Nieuw Zeeland heeft zuivelreus Fonterra ook met een ander systeem van beloning voor de melkproductie geëxperimenteerd. Daar konden melkveehouders de afgelopen jaren inschrijven op een (beperkt) kwantum melk dat tegen een van tevoren vastgestelde prijs moest worden geproduceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.