Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Na acht jaar politiek bedrijven meerderheid voor kalf bij koe

Na een paar jaar volhouden kreeg Marianne Thieme (PvdD) het deze week voor elkaar: de Kamer wil dat een kalf na geboorte enige tijd bij de koe blijft. De diervriendelijke meerderheid spreekt.

Bij de verkiezingsuitslagen in 2011 was partijleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, ondanks dat haar partij niet groeide, opgetogen; eindelijk was er een diervriendelijke meerderheid in de Tweede Kamer. Met steun van PvdA, SP, GroenLinks, PVV en D66 is er een meerderheid in de Kamer die dierenwelzijn hoog op de prioriteitenlijst heeft staan.

SP, GroenLinks, 50+ en PvdD zijn de harde kern als het gaat om dierenwelzijn. PVV en PvdA voegen zich hier ook vaak bij, net als D66.

Thieme wist deze week een meerderheid te behalen voor haar motie die staatssecretaris Martijn van Dam oproept met een plan van aanpak te komen voor melkveebedrijven, om kalveren na de geboorte voor bepaalde tijd bij de koe te laten. Thieme kreeg steun van SP, GroenLinks, PvdA, D66, 50PLUS, PVV, Groep Kuzu/Öztürk en het lid Klein: 85 stemmen voor. Vorige week haalde een vergelijkbare motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven nipt geen meerderheid: hij kreeg met steun van PvdA, SP, PVV, GroenLinks, PvdD en Groep Kuzu/Öztürken Klein, 74 stemmen voor.

Meerderheid na acht jaar behaald

Al in februari 2008 diende Thieme samen met partijgenote Esther Ouwehand een motie in met exact dezelfde vraag als de motie die nu werd aangenomen. Ook toen wilde de PvdD dat de regering binnen een half jaar met een plan van aanpak zou komen. De motie haalde toen lang geen meerderheid. Alleen SP, GroenLinks, D66 en PvdD stemden voor de motie. Een vergelijkbare poging in 2014 leidde evenmin tot het gehoopte succes van de PvdD.

Nu, acht jaar na de eerste poging, weet PvdD ook PvdA en PVV achter de motie te scharen en is de meerderheid behaald. De opgetogen reactie van de dierenpartij is dan ook niet meer dan verwacht. Na acht jaar strijd is de meerderheid behaald. Daarmee wordt zichtbaar dat niet alleen de PvdD dierenwelzijn hoog op de agenda heeft staan, maar dat de partij in dit dossier de aanjaagrol als strijders voor de dieren zichtbaar waarmaakt. Terwijl andere partijen zich in 2008 nog niet druk maakten over de jonge kalveren, doen ze dat nu wel.

Kalf verplicht langer bij koe houden is niet zeker

Of de aangenomen motie ook daadwerkelijk ertoe zal leiden dat melkveehouders straks verplicht de pasgeboren kalveren bij de koe moeten houden, is maar zeer de vraag. Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) is niet enthousiast over de motie. Hij wil in eerste instantie onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut afwachten. Daarnaast wil hij afwachten met welke plannen de sector komt.

Melkveehouders reageren verbijsterd op de wensen van de Tweede Kamer. Zij vrezen juist een achteruitgang van het dierenwelzijn door de maatregel en verwijten de politici dat ze geen kennis hebben van de praktijk. Melkveehouders ervaren dat het later spenen van kalveren juist meer stress oplevert voor kalf en koe, dan wanneer dit vrijwel direct na de geboorte gebeurt. De motie biedt voor Van Dam ook een uitweg. De motie vraagt om kalveren 'bepaalde tijd' bij de koe te houden. Dat zou ook een half uur kunnen zijn. als blijkt dat dit het beste is.

Laatste reacties

 • farmerbn

  'Terwijl andere partijen zich in 2008 nog niet druk maakten over de jonge kalveren, doen ze dat nu wel.' Wat is dit voor een uitspraak van iemand van de boerderij!!!! Als blijkt uit het onderzoek wat ze nu gaan doen over het welzijn van koe en kalf, dat scheiden slecht is , dan hangt deze journalist. Eigen standpunten horen niet thuis in dit blad.

 • alco1

  Is er nog iemand die zich afvraagt hoe alle terreur over de wereld ontstaat.

 • Bert Roeleveld

  Even ter herinnering de sp heeft op dezelfde manier de nertsenhouderij weten te verbieden,het verbaast me niets meer dat er zulke moties worden ingedient ,en dit is niet de laatste .

  Heel duidelijk Mariska hoe je de meerdere pogingen in het verleden van de pvdd omschrijft

 • Ikke82

  heel de wereld staat in brand, maar in den Haag vergadert men over het kalf bij de koe. Krankzinnig

 • Heykoop

  Waar zijn onze standsorganisaties nu?
  Maak met elkaar een vuist tegen dit soort bizarre regels!
  Er komen steeds meer regels, mogen wij ook nog zelf bepalen hoe we werken?

 • steen19

  Als Thieme voortaan zelf voor haar kinderen zorgt laat ik de kalveren bij de koeien. Wel ervoor pleiten dat het kalf bij de koe moet maar haar eigen kinderen de hele week dumpen bij de opvang...................
  Als je geen verstand hebt van de praktijk bemoei je er dan niet mee. Hoe langer een kalf bij de koe hoe dieronvriendelijker het wordt. Je zet een couveuse-baby toch ook apart om een zo goed mogelijke start van een mooi leventje te creeeren.........................

 • Genie

  Deze maatregel bevordert stress bij koe, kalf en boer.

 • koeien15


  Deze maatregelen kan gevaar opleveren voor de veehouder ,als je het kalf later weg haalt kunnen de koeien agresief worden ,met alle gevolge voor de veehouder.

 • AtzeB

  Wat een idioten daar in Den Haag! Ga eens wat nuttigs doen!

 • blauwekei

  agressie van de moederkoe met een kalf ervaren. kind met spoed naar het ziekenhuis ,hoofdwond,16hechtingen. Zelf ook aangevallen gekeusde ribben : -3weken,liesblessure-3-4maanden last: rollar -stok.Koe niets mis mee, die verdedigt haar kalf.

 • frl

  blauwekei- thieme wil je de volgende keer wel helpen,met kalf bij de koe vandaan.

 • schepens

  Hoeve20

  Het duurt niet lang meer of de overheid verplicht de boeren voortaan zijn kont moet afvegen met zijn linkse of rechtse hand, het toch te zot voor woorden

 • Sombermans

  Ik ken jonge ouders die hun baby vijf dagen in de week naar de crèche brengen omdat ze beiden fulltime werken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.