Rundveehouderij

Achtergrond

Einde oorsprongslabel vlees in de VS

De Verenigde Staten doen een kniebuiging voor buurlanden en de WTO en schrappen hun oorsprongslabel voor vlees. Lang niet alle consumenten kunnen de stap waarderen. 'Dit is belachelijk! Ik wil weten waar mijn voedsel vandaan komt.'

Het wordt voor Amerikaanse kopers gissen voor het winkelvak. Niemand die straks nog weet waar steaks en spareribs precies vandaan komen. Het Amerikaanse Congres heeft een streep gezet door het bestaande land-van-oorsprong-label (COOL op z'n Engels). Daarmee gaat een verplichting voor de vleesindustrie overboord, waar de Amerikaanse politiek al sinds de eerste BSE-crisis voor heeft gevochten.

Elders inkopen

Capitol Hill had weinig keuze. Buurlanden Canada en Mexico klaagden bij de handelsorganisatie WTO dat het label hen omzet kostte in de VS. Amerikaanse afnemers zouden elders inkopen of de prijzen drukken om zo hun kosten van het oorsprongslabel te dekken. Begin december bevestigde de WTO het oordeel dat Canada en Mexico samen voor één miljard dollar aan handelsrepresailles mochten nemen.

Daarmee was ook het verzet van landbouworganisatie Farm Bureau gebroken. 'We steunen nog steeds een vorm van labeling met het land van oorsprong', aldus FB-voorzitter Bob Stallman. 'Maar het risico van vergelding is te groot. Amerikaanse boeren en veehouders kunnen een flinke dreun oplopen als het Congres niet snel actie onderneemt.' En dat gebeurde dus.

Oorsprongslabel

Het oorsprongslabel in de VS kende net als in Europa drie elementen: waar is het dier geboren? Waar is het opgegroeid? En waar is het geslacht? Nadat de hele wereld schrok van de BSE-crisis in Groot-Brittannië en zich ook elders gevallen voordeden, maakte de Amerikaanse politiek zich ook hard voor oorsprongsinfo. Sinds 2009 draagt elk stuk rund- en varkensvlees het label. Kip en schaap waren nog uitgezonderd.

Keuzevrijheid

Consumentenorganisaties staan pal achter de keuzevrijheid die het label biedt. Volgens een enquête uit 2013 steunde 90% van de ondervraagden de verplichte COOL-regels. 'Sommige mensen willen hun dollars nu eenmaal liever dichtbij huis besteden', zegt Patty Lovera, directeur van Food & Water Watch. Anderen willen per sé geen vlees uit Brazilië, omdat er meer veeziekten zouden voorkomen en er oerwoud is gekapt voor de kuddes.

Reacties

De boze reacties van consumenten op berichtgeving over het einde van het label, zijn niet van de lucht. 'Dit is belachelijk!', tiert een Amerikaan onder de naam Jay Bee op de website Consumer Affairs. 'Ik wil weten waar mijn vlees vandaan komt. Wat is het probleem? Het is geen tarief, het is geen heffing. Slechts een label die helpt bij onze keuze.' Vleesveehouders in Canada en Mexico vieren het besluit in Washington als overwinning.

Of registreer je om te kunnen reageren.