Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Ierland vreest superheffing van 80 miljoen

Dublin – De laatste superheffing voor de Ierse melkveehouders dreigt uit te komen op een recordbedrag van minstens €80 miljoen.

Ierland was eind februari 5,07 procent over het nationale quotum, wat wel flink minder is dan de 7,15 procent overschrijding die in oktober nog werd genoteerd.

"De voortdurende daling van de overschrijving is goed nieuws in deze laatste dagen van het melkquota-regime. De realiteit is echter wel dat we een hoge superheffing op ons af zien komen. Ik ben daarom ook blij met het voorstel van commissaris Hogan om de betaling daarvan over drie jaar uit te smeren. Dat zou de kasstroom bij veel van de getroffen boeren een beetje kunnen verlichten,'' aldus minister Simon Coveney van landbouw.

De minister benadrukt dat de staat zelf de superheffing wel per 31 november 2015 in één keer zal moeten overmaken aan Brussel. Ambtenaren van zijn ministerie werken momenteel een gedetailleerde betalingsregeling uit. Coveney noemt verder het einde van het quota tijdperk 'een enorme mijlpaal voor de Ierse landbouw.' ''De afschaffing van de quota biedt de Ierse zuivelsector onmetelijke kansen waar we met vertrouwen naar uit kunnen kijken.''

De bond van melkveehouders ICMSA vreest overigens dat de heffing nog hoger uit kan komen. Volgens vicevoorzitter Pat McCormack dreigt de overschrijding in deze laatste maand van het melkjaar juist weer toe te nemen door het gunstige weer en de vele koeien in het veld. ''Uiteindelijk zouden we op een superheffing van rond de €100 miljoen uit kunnen komen. Dat zou een grote klap zijn voor de financiele situatie op het Ierse platteland.''

Laatste reacties

 • vandenbrand

  kunnen ze in brussel  leuke feestjes mee bouwen, pure winst over de ruggen van de boeren.

 • Zuperboer

  @redactie, hoe worden de superheffingsgelden ingezet. Is daar een richtlijn afspraak voor. Ik neem aan dat het rechtstreeks in de melkveehouderijsector terugvloeit.

 • zon

  Het is een boete,neem aan dat dat niet terug gaat naar de sector.

 • koestal

  het is voor al die ambtenaren,die kunnen weer declareren ,dat is in Brussel een tak van sport,elke avond uit eten in een luxe restaurant

 • vandenbrand

  zon , het is geen boete, het is een superheffing om het verschil op dewereldmarkt  te kunnen bekostigen. maar er is geen vershil meer. dus het is gewoon geld van de boeren binnen roeien. wat uit de sector verdwijnd .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.