Rundveehouderij

Achtergrond 796 x bekeken 1 reactie

Vakantiemodus trekt over onzekere zuivelmarkt

De zuivelmarkt is bijna volledig in vakantiemodus geraakt. De handel loopt traag en in kleinere volumes. Het wil niet zeggen dat daarmee alle beweging uit de markt is gegaan.

Opvallend is bijvoorbeeld het herstel van de spotmarkt voor rauwe melk. Daar gingen de prijzen deze week behoorlijk omhoog. Dat valt voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het wegvallen van een vrij grote Franse aanvoer. Die zetten de prijzen in een groot deel van Europa onder druk. Inmiddels zijn de prijzen in Nederland en Noord-Duitsland behoorlijk hersteld, ook door het vooruitzicht van minder melkproductie door het warme weer. Het kon zo gebeuren dat wie in de voorbije dagen een vrachtje Nederlandse spotmelk wilde hebben, zomaar 39 of 40 cent moest betalen. Verder in Europa zijn de prijzen lager.

De sterke daling van de mageremelkconcentraatprijs van vorige week is weer achter de rug. Oorzaak toen was uitval van een paar fabrieken. Nu dat is hersteld, trekt de concentraatprijs meteen weer naar een niveau van €2.200 tot €2.250 per ton droge stof.

Daarmee wordt de marge tussen concentraatprijs en de prijs van mageremelkpoeder behoorlijk krap. Dit product noteert  zo rond de €2.700 per ton, soms lager, terwijl de verwerkingskosten zo'n €350 per ton bedragen. Vollemelkpoeder noteert ongeveer €3.100 per ton. De poederprijzen zijn nog steeds dalend, zoals begin deze week ook bleek bij de Global Dairy Trade-veiling van Fonterra. Daar bleek  ook dat bijna niemand ver vooruit durft te kijken in de markt of langetermijnverplichten aangaat. De meeste contracten waren voor de korte termijn en dan dalend. Een grote mate van voorzichtigheid beheerst de markt.

Prognose: lagere prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    De kersen rood,de handel dood.Iedereen eet nu ijs

Of registreer je om te kunnen reageren.