Rundveehouderij

Achtergrond

'Eigen regio van levensbelang'

De burgers uit de eigen regio zijn van levensbelang voor het voortbestaan van de vleesveehouderij in Nederland. Dat is volgens Guus Laeven, voorzitter van de Federatie Vleesveestamboeken Nederland, één van de redenen om de Week van het Vleesvee te organiseren.

De week van 9 tot 16 juni wordt een drukke week voor vleesveehoudend Nederland. Op 12 juni is er de door Boerderij georganiseerde Vleesvee Vakdag in Zwolle. Op 13 juni overhandigt LTO de toekomstvisie over de sector aan staatssecretaris Dijksma. Tot slot stellen op zaterdag 14 en zondag 15 juni ruim dertig vleesveehouders hun bedrijf open voor burgers. Het zijn bedrijven met verschillende rassen zoogkoeien en/of stieren, verdeeld over heel Nederland. De Federatie Vleesveestamboeken Nederland (FVN) heeft deze week omgedoopt tot Week van het Vleesvee. Voorzitter Guus Laeven onderstreept het belang hiervan voor de sector.

Waarom een Week van het Vleesvee?

"Als kleine sector willen we graag aan iedereen in onze directe omgeving laten zien waarom we zo'n prima imago hebben. Vandaar de uitnodiging om op ons erf te komen kijken. De consument uit de eigen regio wordt steeds belangrijker voor het toekomstig rendement. Bovendien hebben de vleesveehouders zelf in deze week hun eigen vakdag waar ze elkaar ontmoeten en kennis uitwisselen."

Wat is de belangrijkste boodschap die tijdens deze week wordt overgedragen aan de burger?

"We willen laten zien dat vleesvee in Nederland voor ons een passie is; dat we ons continu bekommeren om het welzijn van onze dieren, de gezondheid, het milieu en de vleeskwaliteit, wat resulteert in een mooi en gezond product. En dat alles in de eigen streek waar we het landschap met onze dieren verfraaien en bijdragen aan het behoud van de natuur."

Is er plaats voor gevoelige thema's als keizersneden?

"Als daar naar gevraagd wordt: zeker. Keizersneden worden alleen toegepast waar dat nodig is om risico's voor koe en kalf uit te sluiten. Echter we gaan nu met name bij de dikbilrassen fokken op grotere bekkenmaten om ook het aantal keizersneden te verminderen."

De Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM) is om het jaar. Wordt de Week van het Vleesvee een terugkomend gebeuren in het andere jaar?

"Mogelijk wel, maar het hangt er wel vanaf hoe het dit jaar loopt. We zijn trots op ons vleesvee en willen graag laten zien wat we doen. Dit is naar buiten gericht, de NVM is vooral een gebeuren voor de sector zelf."

In deze week wordt ook de LTO-visie overhandigd; wat verwacht u hiervan?

"Voor de vleesveehouderij dreigt momenteel een behoorlijke economische tegenwind. Denk aan de gevolgen van het nieuwe GLB en mogelijk lagere prijzen als de EU meer rundvlees gaat importeren. De gevolgen zullen per bedrijf verschillen maar het is des te belangrijk om te weten hoe de sector ervoor staat. De enige overlevingskans is als bedrijven werken aan een hogere opbrengstprijs dat kan bij uitstek door afzet van vlees aan klanten in de eigen regio. Dat sluit dus heel mooi aan bij de Week van het Vleesvee. We hebben een speciaal product van hoge kwaliteit, dat biedt kansen."

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.