Pluimveehouderij

Nieuws 15 reacties

CDA bezorgd over import Oekraïense batterijeieren

Het CDA is bezorgd over de toename van legbatterijeieren die uit Oekraïne worden geïmporteerd. Het invoeren van deze eieren ondermijnt volgens het CDA het draagvlak voor handelsverdragen.

Via Kamervragen willen CDA’ers Jaco Geurts en Mustafa Amhaouch weten wat de minister eraan kan doen om te zorgen dat eieren die in de EU geïmporteerd worden voldoen aan de Europese standaarden waar Europese pluimveehouders ook aan moeten voldoen.

Vorige week werd duidelijk dat de EU-eierimport in de eerste 7 maanden van dit jaar bijna is verdubbeld. En dat die verdubbeling met name komt door de enorme toename van eieren die uit Oekraïne worden ingevoerd. Oekraïne voert de lijst landen die eieren naar de EU exporteren aan met een aandeel van 48,5% van de totale EU-import. Het gros van deze eieren is volgens ingewijden afkomstig uit Oekraïense legbatterijen. Deze voldoen zeer waarschijnlijk niet aan de welzijnseisen die in de EU gelden.

Associatieverdrag nog niet nageleefd

Enkele jaren geleden hebben de EU en Oekraïne in een associatieverdrag afgesproken dat Oekraïne elk jaar 3.000 ton eieren heffingsvrij naar de EU mag exporteren. In 2017 exporteerde Oekraïne 2.980 ton eieren naar de EU, dit jaar tot en met juli al 9.480 ton. In Oekraïne kunnen eieren goedkoop geproduceerd worden en door het hoge prijspeil van eieren in de EU dit voorjaar was het voor Oekraïners aantrekkelijk om zelfs met importheffing eieren te exporteren naar de EU.

In het kader van het handelsverdrag moest Oekraïne een salmonella- en een dierenwelzijnsprogramma indienen. Een programma voor salmonella is recent ingediend, dat voor dierenwelzijn nog steeds niet.

Oekraïne wordt bij de import van eieren en eiproducten in de EU gevolgd door de VS (27%). De invoer uit de VS – in de eerste 7 maanden 5.284 ton – liep met 13% terug ten opzichte van dezelfde periode in 2017. In heel 2017 was de eierimport uit de VS 11.558 ton, 52,9% van de totale EU-import.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Geurts is vermoedelijk een van de eersten geweest die het Nederlandse bedrijfsleven feliciteerde met het behaalde resultaat m.b.t. levering van kuikens, gebouwen etc. t.b.v. de pluimveehouderij en nu klagen over Batterijeieren. Helaas maar de Rabo lening moet terug komen in Euro's graag en niet in Krivna's of Roebels. Zo'n export kan alleen als er import tegen over staat. Handel is nog net als in de oudheid een vorm van ruilen.

 • Almagro

  Ohh wat zijn we bezorgd! Maar niet werkelijk. Toen het verdrag er kwam is hier voor gewaarschuwd maar men hield zich van de domme. De industrie vaart er wel bij en het past mooi in het uitgezette beleid: de veehouderijsector marginaliseren tot een productieplafond genoeg voor goedkoop voedsel voor de binnenlandse markt. En inderdaad, die miljoenen die de RABO heeft gestoken in die mafia-clan rond Poetin moet worden afgelost.
  <>

 • Almagro

  Maar de Partij voor de dieren en Groenlinks , die gaan hier toch wel wat aan doen?
  Het gaat toch om duurzaamheid en dierenwelzijn?
  Welnee dat is geklets voor de partijcongressen en de spreekbeurten in het land.

 • V

  Weer op verkiezingstournee Geurts? en straks de boel weer verkwanselen? rot op met je volksverlakkerij man. Jullie waren keihard voor het handelsaccoord met de Oekraine . Ga je straks ook huilie huilie doen als de afschaffing van de dividendbelasting een paar miljard meer gaat kosten, daar zijn jullie ook voor gewaarschuwd.

 • Maas1

  Tja een inlegvel...

 • Maas1

  @Zents dat heb je goed gezien de beperking op het productie plafond geeft de voorbode aan van slechte omstandigheden.Het handels verdrag USMCA geeft de Canadezen hoofdpijn. De kans is aanwezig dat na de Oekraïne wellicht wij wederom geslachtoffert worden bij een nieuw handelsverdrag!Mooie praat die duurzaamheid maar het komt er op neer duurzaam naar de knoppen.

 • mtseshuis

  Schijnheiligen! Hadden ze toen flink van leer moeten trekken en de uitslag va nhet referendum respecteren

 • m.en.mh.miedema

  Als je als politiek eisen stelt aan de productiemethoden van je eigen agrarische sector, dan moeten diezelfde eisen ook gelden voor de import. Doe je dat niet dan ben je gewoon je eigen agrarische economie aan het afbreken, met alle ongewenste neveneffecten van dien. Veel te lage prijzen voor je eigen producten en daardoor nog verder intensiveren, teruggang biodiversiteit, weidevogels, insecten etc. De agrarische sector krijgt de schuld, maar het zijn de gevolgen van (hele foute) politieke keuzes.
  Dit is overigens ook gebeurt bij bv. de scheepsbouw en de textielindustrie. Productie weg laten concurreren dan wel verplaatsen naar lage lonenlanden waar men niet veel aandacht heeft voor milieu, dierwelzijn of mensenrechten(zelfs niet voor kinderen).
  Politici, zowel links als rechts, staan bij mij dan ook op de onderste sport van de ladder voor wat respect en aanzien betreft.

 • kakelvers

  Ze wisten maar al te goed waar ze aan begonnen! Hopelijk wordt het teruggedraaid!

 • bankivahoen

  Illusie om te denken dat dit teruggedraaid wordt, binnenkort mogen zelfs tafel eieren uit oekraine gewoon in het schap liggen, geen haan die er naar kraait. Goedkoopste manier om van onze voedselproducenten af te komen.

 • Maas1

  Met de eene hand een desastreus verdrag tekenen,met de andere hand een voorgenomen beleid ventileren voor een eerlijk verdien model!

 • kanaal

  waar is nu PvdD ,boeren betalen die ontwikelingshulp

 • 1455

  Misschien krijgen we nu toch weer een gezond eitje

 • Maas1

  @Kanaal,natuurlijk zijn wij kwaad als je dat niet was is er toch ook wat mis,maar wat moet je nu met PvdD die zijn niet alleen tegen vlees maar ook tegen melk en eieren.Wat dacht je dat ze voor onze sector pleiten natuurlijk niet en als ze dat al doen is dat verpakt in de doos van pandora.

 • Koen Franken

  Maar ligt de schuld ook niet bij de grote brekerijen , immers, zij zijn het welke die eieren importeren .

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.