Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

LTO overweegt claim tegen NVWA

LTO Pluimveehouderij/NOP gaat de mogelijkheden onderzoeken om namens getroffen pluimveehouders een claim neer te leggen bij de NVWA.

Dit zegt Eric Hubers, voorzitter van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij/NOP.

‘Hoop ellende had voorkomen kunnen worden’

Aanleiding hiervoor is het nieuws van Boerderij dat de NVWA eind vorig jaar of begin van dit jaar al een tip zou hebben gekregen over het gebruik van fipronil in pluimveestallen met de namen van bedrijven die daarbij betrokken waren. “Dit nieuws werpt een nieuw licht op de zaak”. Hubers noemt het op zijn minst opmerkelijk dat de NVWA toen geen onderzoek heeft gedaan naar de eventuele betrokkenheid van die bedrijven bij het gebruik van fipronil. “Dan had wellicht een hoop ellende voorkomen kunnen worden.”

Voorzitter van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij/NOP Eric Hubers tijdens een eerder overleg deze week. Foto: ANP
Voorzitter van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij/NOP Eric Hubers tijdens een eerder overleg deze week. Foto: ANP

Meten met twee maten

Hubers wil eerst feiten verzamelen over wat de NVWA eind vorig jaar, begin dit jaar wist over het gebruik van fipronil, daarover een dossier opbouwen en met getroffen pluimveehouders praten. En mogelijk dan besluiten om een claim in te dienen tegen de NVWA en pluimveehouders daarin te ondersteunen.

De pluimveevoorman noemt de maat waarmee de NVWA de afgelopen weken mee mat van een heel andere orde is dan waarmee de dienst mat nadat deze vorig najaar de tip over fipronil binnenkreeg. Hij noemde als voorbeeld een pluimveebedrijf dat leghennen in de ene provincie heeft en vleeskuikens in een andere, dat in zijn geheel op slot ging omdat op het leghennenbedrijf contact had gehad met ChickFriend.

Laatste reacties

 • alco1

  Achteraf.
  Als de NVWA wist dat het middel in de consumptie terecht kon komen.
  Zelfs als Chick-Friend het wist, dan was het nooit gebruikt.
  Met voorbedachte rade je kapot laten worden doet niemand express.
  Maar dat het gebruikt is en dat de NVWA het wist, is onverteerbaar.

 • Espresso

  NVWA is gezwicht onder de druk van het bedrijfsleven. Ze hebben gegokt dat het geen gevolgen zou hebben.

 • 200113528

  het is heel simpel!!! De NVWA is gewend om weinig te doen. Gewoon simpel en zielig mensen pesten. De arrogantie straalt er vanaf. Als ze dan aan het werk moeten kunnen ze dat niet. Vorig jaar November hadden we ook vogelpest en daardoor kon deze dienst het destijds niet aan. Daar hebben wij niets mee te maken. Als wij een kalf moeten blikken en het niet gebeurd zeggen zei ook niet zal wel komen omdat je even te druk was. Overheid gewoon dik laten betalen.

 • Burgerman9

  Hoezo is het simpel? Ik vind iedereen hier zo hypocriet, de NVWA doet het nooit goed in jullie ogen, als ze iets doen op basis van vage tips dat is het "boertje pesten" en " laat ons het zelf opknappen want wij boeren weten het het best", en als het dan mis gaat heeft de NVWA het ook gedaan, en eisen de boeren dat de belastingbetaler ze schadeloos stelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.