001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Duitsland: nieuwe uitbraken vogelgriep waarschijnlijk

Duitsland heeft woensdag 8 november het risico op nieuwe vogelgriepuitbraken in risicogebieden verhoogd van laag/matig tot waarschijnlijk.

Het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) meldt dat hetzelfde hoogpathogene H5N8-virus van afgelopen winter nog steeds rondwaart bij wilde vogels in Europa. Dat blijkt uit nader onderzoek van het virus bij recente besmettingen.

Nu er met de vogeltrek nieuwe vatbare wilde watervogels deze kant opkomen en de temperaturen dalen (waarbij het vogelgriepvirus beter gedijt), verwacht het FLI dat het risico op verspreiding van het virus en nieuwe uitbraken toeneemt. Het instituut waarschuwt om de hygiënemaatregelen op pluimveebedrijven na te lopen en te optimaliseren. Met name wordt gewaarschuwd voor risicogebieden: in de nabijheid van plekken waar veel wilde watervogels bij elkaar komen.

Italië meldde dinsdag 7 november nog zes nieuwe uitbraken bij zowel kalkoen- als legpluimveehouderijen. Daar is het de hele zomer nog niet rustig geweest. Daarnaast meldde ook Bulgarije recent voor het eerst sinds afgelopen voorjaar nieuwe uitbraken, en werd ook bij wilde vogels in onder andere Duitsland (vlakbij de Nederlandse grens) hoogpathogene vogelgriep aangetroffen.

Laatste reacties

  • Joerissen

    Lekker scharrelen in de Wintergarten?

  • Barneveldsei

    Misschien een idee om muizen en ratten te bestrijden langs oppervlakte van sloten en waterplassen door de overheid. De bewoners van het buitengebied mogen dit niet meer bestrijden anders dan met klemmen en vang kooien.

Of registreer je om te kunnen reageren.