Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

Concurrentiepositie niet slechter door Oekraïense eieren

De import van kooieieren uit Oekraïne in de EU heeft geen gevolgen voor de concurrentiepositie van Nederlandse of Europese leghennenhouders. Dat schrijft minister Carola Schouten van LNV in reactie op Kamervragen van de VVD.

Kooieieren uit Oekraïne mogen in de EU geïmporteerd worden. “Als de eieren niet voldoen aan de eisen die de EU stelt aan de huisvesting van leghennen moet op de dozen aangegeven worden dat het houderijsysteem onbekend is”. De Europese Unie heeft toestemming verleend aan het bedrijf Yasensvit (dochteronderneming Ovostar Union) om tafeleieren naar de EU te exporteren, met ingang van 12 september 2017.
Hoewel traditionele kooihuisvesting in de EU niet meer is toegestaan, mogen de eieren wel geïmporteerd worden. In het associatieverdrag met de OekraÏne is afgesproken dat de producten moeten voldoen aan de Europese standaarden. Oekraïne heeft aangegeven de EU-regels in fasen te gaan implementeren, dat gebeurt van 2016 tot 2020.

Geen gevolgen voor concurrentiepositie

De import van de eieren heeft volgens Schouten niet of nauwelijks gevolgen voor de concurrentiepositie van Nederlandse of Europese leghennenhouders. “De tariefvrije import uit de Oekraïne is zeer gering ten opzichte van de productie in de EU. Jaarlijks mogen 3.000 ton eieren tariefvrij worden geÏmporteerd. Daarnaast is er een quotum voor eieren en ei-producten dat in een periode van vijf jaar geleidelijk wordt verhoogd van 1.500 tot 3.000 ton per jaar. In 2017 is tot op heden circa 20% van het quotum voor eieren gebruikt en circa 37% van het quotum voor eieren en ei-producten. In de EU wordt jaarlijks 7,25 miljoen ton eieren geproduceerd.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als men in de pers het erger wil laten overkomen praten ze over kleine eenheden maar als het kleiner moet lijken nemen ze grote eenheden. Ook nu zie je dit. 3.000 ton tafeleieren zijn ongeveer 50 miljoen eieren! Het is ronduit schandalig dat die eieren ingevoerd mogen worden omdat ze verboden zijn om ze in de EU te produceren maar ach die arme stakkers in Oekraine. Ik vind het de eerste blunder van de nieuwe minister dat ze zo met de principes omgaat. Wat niet mag in de EU mag ook niet ingevoerd worden. Punt uit.

 • mr X

  Die eieren horen hier niet. Dat is toch eenvoudig.
  Dit antwoord van de minister valt mij tegen.

 • Koen Franken

  Deze eieren gaan dus naar de brekerijen , als die dan ballen hebben dan moeten ze dit soort eieren niet afnemen , dan stopt de aanvoer vanzelf .

 • J.W.S.

  Waar blijven nu de ngo's? Eerst lobby-en om kooieieren te verbieden, dan moeten ze nu ook zorgen dat ze hun doelen na streven. Ze laten zich zo wel heel erg kennen.

 • farmerbn

  Geven die eitjes uit Oekraine nu licht na dat probleem in de Russische kerncentrale?

 • jan4072

  En dan te bedenken dat deze megastal gezet is met subsidie van de EEG zelf n.b voor één van de rijkste geldbaronnen uit de Ukraine. Maar waar ik nog veel meer moeite mee heb is dat door deze nieuwe stal (met EEG subsidie dus), waar maar een paar 100 mensen weken heel veel kleinere lokale boerenbedrijven (zeg 1000 tot 10.000 leghennen) de deuren moeten sluiten.

 • Cornelis61

  Volgens mij heeft de minister dit niet scherp, immers een stijging of daling van de prijs gebeurt op basis van een enkele procent meer of meer.

 • farmerbn

  De EU geeft financiele cadeautjes aan Oekraine die de kippenboeren moeten betalen. Ik kan niet geloven dat de eierprijs gelijk blijft als die Oekraiense eieren wegblijven. Daarnaast moet je niet iets eten wat hier verboden is door de EU.

 • slatan

  Met dank aan de grote banken! oh nee, Investments......

 • Eierboer Zuid

  Enkele dagen geleden in dit blad : "De Europese Commissie voorziet dat de eierproductie in de EU dit jaar 0,4% lager uitkomt dan in het afgelopen jaar." Iedereen ziet dat de prijs momenteel dubbel zo duur is dan normaal, ondanks die zeer geringe productiedaling, maar de minister denkt dat de eieren uit Oekraïne geen invloed zullen hebben op de prijs van onze eieren. DOM !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.