Pluimveehouderij

Nieuws

Meer dan verdubbeling Beter Leven-boeren

Aantal veehouders dat meedoet aan Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming is in vijf jaar ruim verdubbeld.

In 2012 produceerden 805 veehouders onder dit keurmerk, nu zijn dat er 1.651. Die houden met elkaar ruim 31 miljoen dieren: 3,2 miljoen varkens, 26,7 miljoen vleeskippen, 1,1 miljoen legkippen en 12.700 runderen. Dit maakte de Dierenbescherming bekend ter gelegenheid van de Beter Leven Week, die van 23 tot en met 30 oktober voor de vijfde keer wordt georganiseerd.

De Dierenbescherming riep het Beter Leven-keurmerk tien jaar geleden in het leven, in eerste instantie om het de introductie van het langzaam groeiende Volwaard-vleeskuiken te stimuleren. Zes vleeskuikenhouders waren daarmee begonnen. Later werd het keurmerk verbreed naar andere diersoorten.

Omzet Beter Leven-keurmerk gestegen

De omzet van producten met het Beter Leven-keurmerk zit ook in de lift. Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt dat – als de huidige trend doorzet – dit jaar met deze producten een omzet van € 1,4 miljard wordt behaald, ruim 50% meer dan in 2016.

Het Beter Leven-keurmerk is opgezet om de introductie van het Volwaard-vleeskuiken te stimuleren. - Foto: Bert Jansen
Het Beter Leven-keurmerk is opgezet om de introductie van het Volwaard-vleeskuiken te stimuleren. - Foto: Bert Jansen

Dierenbescherming bedankt boeren

Het thema van de Beter Leven Week is ‘Boeren bedankt’. “Het ligt niet direct voor de hand dat wij als Dierenbescherming boeren bedanken, maar het is in dit geval meer dan terecht”, zegt Marijke de Jong die bij de Dierenbescherming verantwoordelijk is voor het Beter Leven-keurmerk. “Het gaat ons natuurlijk om alle boeren die de afgelopen tien jaar hebben bijgedragen aan het diervriendelijker maken van de veehouderij”. Volgens De Jong zijn dat de boeren die hun nek hebben uitgestoken door dieren meer ruimte te geven en meer mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag te tonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.