Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

Oekraïense eieren komen massaal buiten quota om

De import van eieren en eiproducten vanuit Oekraïne neemt in rap tempo toe. Tot en met mei dit jaar kwam 3.389 ton aan eieren en eiproducten naar Europa, bijna de helft van de totale eierimport in die maanden.

Opmerkelijk daarbij is dat de Oekraïense eierproducenten amper gebruikmaken van het heffingsvrije quotum, dat sinds vorig jaar beschikbaar is.

Eiergigant Avangardco, de grootste eierproducent van Oekraïne met begin dit jaar bijna 11 miljoen hennen aan de leg, spreekt van een ingewikkeld en bureaucratisch proces om te importeren onder een wat hem betreft zeer minimaal heffingsvrij quotum. Het bedrijf zegt in zijn jaarverslag over 2015 de handel van eipoeders met de EU daarom succesvol op te schalen buiten de heffingsvrije quota om, en gaat er prat op zelfs met importheffingen concurrerend te zijn.

Export meer dan verzesvoudigd

Samen met het enige andere Oekraïense bedrijf dat toestemming heeft naar de EU te exporteren, Ovostar Union, wordt de export rap opgevoerd, sinds de bedrijven in september 2014 toestemming kregen om eieren en eiproducten naar de EU te exporteren. Tot en met mei 2015 importeerde de EU 546 ton aan eieren en eiproducten uit het Oekraïense; nu is dat volume meer dan verzesvoudigd en evenaart dat al nagenoeg het totaal aan eieren dat Oekraïne over 2015 naar de EU exporteerde: 3.665 ton. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Die stijgende lijn wordt naar verwachting dit jaar doorgezet. Imperovo (de eierverwerkingslocatie van Avangardco) kondigde in juni aan voorlopige contracten te hebben afgesloten, om vanaf juni tot eind 2016 nog eens 6.700 ton aan eiproducten (in ei-equivalenten) in de EU af te zetten.

Maar 112 ton via heffingsvrij quotum

Nagenoeg al deze eieren worden buiten de heffingsvrije quota (goed voor 1.500 ton aan eiproducten, 3.000 ton aan consumptie-eieren) om ingevoerd. Tot en met het derde kwartaal van 2016 is 112,5 ton aan eiproducten aangemeld bij de Europese Commissie, die zonder importheffingen mag worden ingevoerd. De Oekraïense bedrijven maken wel gebruik van WTO-quota die voor alle landen gelden waarvan bedrijven zijn goedgekeurd voor export naar de EU, waardoor tot een bepaald volume de helft van de invoerheffing wordt betaald.

Euwep stelt vragen aan Commissie

De Europese belangenbehartiger Euwep (die onder andere eierhandelaren en eiverwerkers vertegenwoordigt) verbaast zich er desondanks over dat de heffingsvrije quota bijna volledig onbenut blijven, en heeft de Europese Commissie om opheldering gevraagd.

Laatste reacties

 • marco-vdb

  en ze komen allemaal 100% van de traditionele kooi. Snavel-gekapt en diermeel gevoerd.

 • zon

  EU is zo ondemocratisch en onderdrukkend voor de eigen bevolking,volgens het NL referendum mag er geen handelsverdrag komen tussen EU en de Oekraine en toch komen er nu al massaal eieren hierheen.
  En het is onderdrukkend omdat wij geen legbatterijen meer mogen hebben maar Oekraine wel,hierdoor worden wij als burger van de EU doelbewust tegengewerkt door onze eigen politici.

 • rvdb

  zoveel mogelijk delen op sociaal media !!!!!!!!!

 • wienbemelmans

  Dit was al te voorzien ze lachen zich dood in de Oekraine over die simpele
  uit de EU.

 • fietskip

  Er was toch zo'n minister die zei dat we er geen last van zouden krijgen?
  Ploumen of zo?

 • info401

  En daar hoor je die schandalige groepering van wakker dier niet over, terwijl heel Nederland lekkere Oekrainse legbatterij eitjes eet blijft wakker dier de Nederlandse boer dwarsbomen....

 • agro1

  wie zou hier nou weer de zakken aan vullen??? follow the money!!!! voed de wereld en verhonger.

 • info519

  ik hoor thieme hier niet over....hoe komt dat???

 • V

  Nou Meneer Hubers hoe zit dat, aan tafel, of hebben ze de poten al onder uw stoel vandaan gezaagd!

 • koestal

  Valse concurrentie mag soms van de politiek,die nemen het soms niet zo nauw

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.