Oekraïense eieren komen massaal buiten quota om - Foto: Ronald Hissink PluimveeNieuws

Oekraïense eieren komen massaal buiten quota om

De import van eieren en eiproducten vanuit Oekraïne neemt in rap tempo toe. Tot en met mei dit jaar kwam 3.389 ton aan eieren en eiproducten naar Europa, bijna de helft van de totale eierimport in die maanden.

Opmerkelijk daarbij is dat de Oekraïense eierproducenten amper gebruikmaken van het heffingsvrije quotum, dat sinds vorig jaar beschikbaar is.

Eiergigant Avangardco, de grootste eierproducent van Oekraïne met begin dit jaar bijna 11 miljoen hennen aan de leg, spreekt van een ingewikkeld en bureaucratisch proces om te importeren onder een wat hem betreft zeer minimaal heffingsvrij quotum. Het bedrijf zegt in zijn jaarverslag over 2015 de handel van eipoeders met de EU daarom succesvol op te schalen buiten de heffingsvrije quota om, en gaat er prat op zelfs met importheffingen concurrerend te zijn.

Export meer dan verzesvoudigd

Samen met het enige andere Oekraïense bedrijf dat toestemming heeft naar de EU te exporteren, Ovostar Union, wordt de export rap opgevoerd, sinds de bedrijven in september 2014 toestemming kregen om eieren en eiproducten naar de EU te exporteren. Tot en met mei 2015 importeerde de EU 546 ton aan eieren en eiproducten uit het Oekraïense; nu is dat volume meer dan verzesvoudigd en evenaart dat al nagenoeg het totaal aan eieren dat Oekraïne over 2015 naar de EU exporteerde: 3.665 ton. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Die stijgende lijn wordt naar verwachting dit jaar doorgezet. Imperovo (de eierverwerkingslocatie van Avangardco) kondigde in juni aan voorlopige contracten te hebben afgesloten, om vanaf juni tot eind 2016 nog eens 6.700 ton aan eiproducten (in ei-equivalenten) in de EU af te zetten.

Maar 112 ton via heffingsvrij quotum

Nagenoeg al deze eieren worden buiten de heffingsvrije quota (goed voor 1.500 ton aan eiproducten, 3.000 ton aan consumptie-eieren) om ingevoerd. Tot en met het derde kwartaal van 2016 is 112,5 ton aan eiproducten aangemeld bij de Europese Commissie, die zonder importheffingen mag worden ingevoerd. De Oekraïense bedrijven maken wel gebruik van WTO-quota die voor alle landen gelden waarvan bedrijven zijn goedgekeurd voor export naar de EU, waardoor tot een bepaald volume de helft van de invoerheffing wordt betaald.

Euwep stelt vragen aan Commissie

De Europese belangenbehartiger Euwep (die onder andere eierhandelaren en eiverwerkers vertegenwoordigt) verbaast zich er desondanks over dat de heffingsvrije quota bijna volledig onbenut blijven, en heeft de Europese Commissie om opheldering gevraagd.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin