Pluimveehouderij

Nieuws 2828 x bekeken

'Uitloop stap te ver voor eerste verduurzamingsslag'

Den Haag – Supermarktorganisatie CBL heeft bij het verduurzamen van de pluimveevleessector niet aangesloten bij het sterrenvlees van de Dierenbescherming, omdat dit een stap te ver zou zijn voor pluimveehouders. Dat zegt Marc Jansen van CBL tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Kip van Morgen.

Bij pluimveevlees met een ster van de Dierenbescherming geldt een verplichte uitloop van pluimvee. "Daarmee zou de investering voor pluimveehouders veel te groot zijn. Bovendien moeten bedrijven dan een nieuwe milieuvergunning aanvragen een nieuwe milieueffectrapportage laten maken. Daardoor zou de verduurzaming ook veel vertraging oplopen", zegt Jansen.

Kritiek op negatief oordeel ACM

Vanuit de pluimveesector is veel kritiek op het negatieve oordeel van de ACM. Bart Jan Krouwel, oud-voorzitter van het productschap, spreekt nog steeds zijn verbazing uit over de opstelling van de ACM over de Kip van Morgen. "Mij werd verteld dat wanneer deze regels wettelijk opgelegd zouden worden, dat er dan geen probleem zou zijn. Maar nu de sector ze zelf afspreekt, is het in strijd met de mededingingsregels. Ik kan u verzekeren dat er nooit afspraken zijn gemaakt over prijzen. Alle partijen waren hier heel huiverig voor, omdat we dan met de ACM te maken zouden krijgen."

Jansen zegt dat de sector door de opstelling van de overheid gedwongen wordt op om eigen handen te gaan zitten en niets te doen. "Vanuit de overheid wordt zelfregulering gestimuleerd. Maar als we het zelf gaan regelen, worden we door een andere overheidsinstelling tegen gehouden."

ACM wil weer praten bij hogere normen kip

ACM gaf tijdens de hoorzitting aan dat wanneer de normen voor Kip van Morgen verder verhoogd worden er mogelijk wel weer gepraat kan worden over toelating. Peter Vesseur van Nepluvi vindt het niet eerlijk tegenover pluimveehouders als de voorwaarden worden gewijzigd, omdat zij al geïnvesteerd hebben in de huidige voorwaarden.

Wettelijk opleggen van de hogere eisen is volgens Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij ook geen optie. "Daarmee wordt het welzijn van de kip niet verbeterd. De productie van gangbaar pluimvee zal daardoor naar het buitenland verplaatsen, waar het niveau van dierenwelzijn doorgaans lager is dan in Nederland. Met wettelijk hogere eisen wordt wel een einde gemaakt aan de Nederlandse pluimveesector", aldus Hubers.

Of registreer je om te kunnen reageren.