Pluimveehouderij

Nieuws 6919 x bekeken 10 reacties

Pluimveeslachterijen bereiden procedures voor tegen NVWA

Houten – Verschillende pluimveeslachterijen bereiden juridische procedures voor tegen de NVWA. Dat zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, de vereniging van de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie.

De slachterijen zijn boos over uitbreiding van de hygiëne-controles aan de slachtlijn, waarbij dieren van de lijnen gehaald moeten worden voor inspectie en slachtlijnen langzamer moeten lopen.

"Als dit de bedoeling is, betekent het dat er slachterijen gesloten zullen moeten worden", zegt Oplaat. Naast de kosten die het vertragen van de slachtlijnen met zich meebrengen, worden er volgens hem boeterapporten van tienduizenden euro's uitgedeeld door de NVWA. De controles zijn onderdeel van het verbeterplan van toezicht op de vleesketen, dat is opgesteld na de verschillende vleesfraudeschandalen. Het strijdpunt tussen de slachterijen en de NVWA ligt volgens Oplaat in een onderdeel van de hygiënecode die dateert uit 2004, over zogenoemde fecale bezoedelingen op karkassen. Eerder ging dit om het feit dat er geen mest op de karkassen aanwezig mag zijn, nu vallen onder bezoedeling ook andere zaken. Een vliesje van een gerstekorrel op een karkas zou onder de nieuwe norm tot forse boetes leiden. De Nepluvi-leden zijn het er niet mee eens dat deze normen zonder overleg ineens gewijzigd zijn.

Volgens Oplaat leeft er onder zijn leden het gevoel dat de NVWA bedrijven over de rand van de afgrond wil drukken. Gesprekken bij de NVWA over het onderwerp zijn tot nu toe vruchteloos geweest. De nieuwe aanpak zou onderdeel van een pilot zijn, die sinds zes weken voor alle pluimveeslachterijen geldt. Welke slachterijen concreet procedures voorbereiden, wil Oplaat niet zeggen, maar volgens hem gaat het om verschillende toonaangevende slachterijen. Nepluvi vertegenwoordigt onder andere de twee grootste pluimveeslachterijen in Nederland: Plukon en 2 Sisters Storteboom.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  Een amtenaartje hoe klein ook laat zich zeker NIET de les lezen, het zou goed zijn hem voor de schade op te kunne laten draaien maar dat is dagdromerij.

 • kalkar

  Wij worden middels het corrupte mestbeleid koud gesteld, dus de kippe moeten ze ook al de nek omdraaien, wat een zielig landje.

 • Demeter Griend

  Van met Salmonella besmette kippen zou je volgens onderzoeken darmkanker kunnen krijgen.
  Wat is er op tegen beter te gaan keuren, dat er minder kippen geslacht zouden worden is een zwak argument. Het gaat toch om de gezondheid van mensen !

 • gijcro

  Demeter Griend, verwijs mij eens naar die onderoeken. die zou ik graag inzien. 

 • W Geverink

  De ambtenaren die in de slachterij rond lopen zijn niet de ambtenaren die de regels maken. Er zijn ambtenaren hoger op die mogelijk nog nooit een kip of een slachterij van dichtbij gezien hebben maar wel de spelregels bepalen. Praktische ambtenaren in de slachterij krabben zich waar het niet jeukt en denken wat hebben we nu weer aan de fiets hangen. Naar input van mensen op de werkvloer met verstand van zaken wordt doorgaans toch niet geluisterd. Pas als de slachterijen dreigen met flinke schadeclaims wordt er actie ondernomen. Met schoon werken is niks mis maar ze moeten niet denken dat het slachtproces steriel te maken is. 

 • fietskip

  ook op de slachterij lopen nvwa-ers die verschrikkelijk pietleuterig zijn.

 • adam

  waarom komen die slachterijen niet zelf met de oplossing ? onmacht?of een opstapje naar de amerikaanse chloorkip ?

 • Demeter Griend

  Bacterien kunnen een grote rol hebben bij het ontstaan van kanker.  Daarvoor is het eerst biologisch bewijs geleverd door een onderzoeksgroep van celbioloog Sjaak Neefjes van het Antoini van Leeuwenhoek ziekenhuis. Zij toonden aan dat de bacterie Salmonella betrokken is bij het ontstaan van galblaaskanker.

 • joannes

  Het slachtproces is nooit steriel te maken. En de vraag is of dat ook nodig is. Vlees en zeker kippenvlees moet altijd gegaard gegeten worden en dat was een volkswijsheid die we aan het verliezen zijn, omdat onderzoekers vinden wat men altijd al wist en naar handelde. De US doopt de geslachte kip niet voor niets in een cloorbadje.

 • fvdboomen1


  @ fietskip het is hetzelfde in australie met de controleurs [sommige althans] als de  papieren een klein foutje hebben je telt bv 1 en 1 niet op voor de 2 dieren die je aflevert onder de lijn worden ze niet geslacht tot de eigenaar er een 2 onder gezet heeft en daar zijn initialen bij zet moet allemaal via de fax.Zitten de dieren dan te lang zonder voer worden ze gevoerd al is dat soms 5 min voor het slachten als de papieren dan in orde zouden zijn.

  Daar krijg je dan een rekening voor voor het voeren.

  Hetzelfde is als een 1 varken meer op de wagen zit dan er op de bon staat ze maken zich hier heel druk om het papierwerk zodat ze elk ding kunnen raporteren zodat hun baan zeker niet in gevaar komt omdat er verder niks te raporteren valt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.