Pluimveehouderij

Nieuws 3336 x bekeken

COBK: nieuwe vereniging broedeieren en kuikens

Ochten – De NOP-kringen Fokkers en Kuikenbroeders, en de Nederlandse Vereniging voor Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens (NVE) hebben samen een nieuwe vereniging opgericht: de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK). Dit is donderdag besloten tijdens een extra algemene ledenvergadering.

De organisaties zelf spreken over een logische stap, nadat al jaren intensief werd samengewerkt en het ledenbestand van beide organisaties steeds meer overlapte. Eerder liet Anton Butijn – de nieuwe voorzitter van COBK – aan Pluimveehouderij weten dat het nieuwe samenwerkingsverband ook voortvloeit uit het feit dat de partijen het niet eens zijn met de manier van belangenbehartiging door LTO, waarmee de NOP vier jaar geleden is samengegaan. Kleine sectoren zouden te weinig zichtbaar en hoorbaar zijn binnen de organisatie. De kritiek die hierover geuit werd is niet opgepakt binnen LTO.

COBK slaat gast- of adviseurszetel niet af

De nieuwe vereniging wil daarom zelfstandig gaan opereren, hoewel zij een gast- of adviseurszetel bij LTO/NOP of pluimveehoudersvakbond NVP niet zouden afslaan. Butijn zegt niet te willen bijten naar NOP/LTO en NVP, maar juist met deze organisaties te willen samenwerken. "We hebben een gezamenlijk belang, maar fokkers, kuikenbroeders en exporteurs hebben ook een eigen belang.'' De COBK vertegenwoordigt naar eigen zeggen nagenoeg 100 procent van de Nederlandse afzet van broedeieren en eendagskuikens in de pluimveevlees- en eiersector.

Vorming van bestuur

Het dagelijks bestuur zal gevormd worden door Butijn als voorzitter en Jacques de Lange als vice-voorzitter. Brancheorganisatie Avined zal het COBK secretarieel ondersteunen. Daarnaast is een algemeen bestuur gevormd, bestaande uit twee vertegenwoordigers van de verschillende geledingen, zijnde de fokkers, exporteurs, kuikenbroeders leg en kuikenbroeders vlees.

Eind 2014 sloten de drie organisaties zich al aan bij Elpha, de nieuwe Europese belangenorganisatie voor pluimveefokkers, kuikenbroeders en exporteurs van broedeieren en eendagskuikens. Zij speelden een voortrekkersrol bij het initiatief tot verdere Europese samenwerking.

Hans Bijleveld en Kirsten Graumans

Of registreer je om te kunnen reageren.