Pluimveehouderij

Nieuws 1755 x bekeken

Kalkoensector laat onderzoek doen voor beter welzijn

De kalkoensector laat onderzoek doen naar mogelijkheden om kalkoenen zonder snavelbehandeling te houden, vooruitlopend op het verbod op ingrepen per 2018.

Wageningen UR heeft literatuuronderzoek gedaan naar het natuurlijk gedrag van kalkoenen en heeft gezocht naar eventuele aangrijpingspunten om agressief pikgedrag te voorkomen. Komend voorjaar wordt het onderzoeksrapport verwacht.

Pikkerij

Dezelfde onderzoeker heeft geïnventariseerd wat er in Duitsland, de afzetmarkt voor de Nederlandse kalkoensector, zoal wordt onderzocht als het gaat om het houden van kalkoenen met onbehandelde snavels. De conclusie uit die inventarisatie is dat er nog niets effectiefs is gevonden tegen pikkerij.

Omstandigheden

Begin januari gaan een paar kalkoen-bestuurders met de Wageningse onderzoeker enkele Duitse kalkoenbedrijven bezoeken die kleinschalige praktijkproeven doen met onbehandelde dieren. Komend voorjaar wil een Wageningse studente op kalkoenbedrijven onderzoeken wanneer in de ronde kalkoenen pikgedrag gaan vertonen en of er factoren of omstandigheden zijn die deze gedragsverandering beïnvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.