Pluimveehouderij

Nieuws 1410 x bekeken

Britse kip heeft minder campylobacter

De Britse kippensector lijkt erin te slagen om de besmetting met campylobacter terug te dringen. In het afgelopen kwartaal kwam de bacterie voor op 76% van de kip in de supermarkten. Een jaar eerder was dat nog 83%.

Daarbij vertoonde 15% van de kip de hoogste besmettingsgraad, wat een jaar geleden nog bij 22% het geval was. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van de Food Standards Agency (FSA), de Britse voedselveiligheidsdienst.

Belangrijke bron van voedselvergiftiging

De Britse kippenindustrie voert onder leiding van de FSA een intensieve campagne om de besmetting met de bacterie terug te dringen. Campylobacter is jaarlijks verantwoordelijk voor honderdduizenden ziektegevallen en is daarmee de belangrijkste bron van voedselvergiftiging in Groot-Brittannië. In het kader van de campagne brengt de FSA elk kwartaal de cijfers over de besmetting van kip uit de verschillende supermarkten naar buiten.

Teruggang bij hoogste besmettingsgraad

Uit de laatste cijfers blijkt dat die campagne succes begint af te werpen. Vooral de teruggang bij de hoogste besmettingsgraad spreekt aan omdat dat het voornaamste doel van de activiteiten is. Wel blijkt er nog altijd een groot verschil in de besmettingsgraad tussen de verschillende supermarkten in het land.

Beleidsdirecteur Steve Weane: ''Het is goed te zien dat sommige winkelbedrijven het probleem onder controle lijken te krijgen. We willen echter dat dat bij allemaal het geval is om het probleem werkelijk terug te kunnen dringen. We zien ook dat de winkeliers en de kippenindustrie zelf meer transparant zijn naar het publiek toe. Ze verdoezelen het probleem van de campylobacter besmetting niet langer, dat is een goede zaak.''

'We gaan de goede kant op'

De sectororganisatie British Poultry Council is ook tevreden over de eerste teken van verbetering. Voorzitter John Reed: ''We zijn blij met deze vooruitgang na jaren inspanningen en vele miljoenen aan investeringen. Er moet nog veel werk worden verzet, maar deze cijfers tonen toch aan dat we de goede kant op gaan. We zijn al sinds 2009 samen met de toezichthouder en de supermarkten bezig om de aanwezigheid van campylobacter in kip beter te begrijpen en te bestrijden. Die activiteiten gaan voorlopig onverminderd door.''

Of registreer je om te kunnen reageren.