Pluimveehouderij

Nieuws 3611 x bekeken

Lege bedrijven blijven leeg

Den Haag - Pluimveebedrijven die tijdelijk leeg staan, kunnen hun stallen voorlopig niet herbevolken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil niet het risico lopen dat net herbevolkte stallen extra risico lopen bij een uitbraak. De staatssecretaris zegt dat "een grotere hoeveelheid pluimvee kan leiden tot meer besmettingen van andere pluimveebedrijven. Berekeningen van het Centraal Veterinair Instituut laten zien dat het vrijwel onontkoombaar is dat introductie van virus in regio's met veel pluimvee leidt tot een epidemie. Het blijft daarom verboden om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren."

Dijksma zegt dat ze over de maatregelen contact heeft gehad met de Europese Commissie. "De Chief Veterinary Officer Christianne Bruschke heeft dat overleg gedaan. Wij krijgen de steun van de Europese Commissie. Ik heb ook overleg gehad met mijn Duitse collega Christian Schmidt. Die heeft veel waardering voor onze aanpak. Voor Duitsland is er een groot belang, gezien onze ligging ten opzichte van Noordrijnland-Westfalen en Nedersaksen."

Beide bewindslieden hebben afgesproken  gegevens tijdig uit te wisselen. Zo was Dijksma tijdig op de hoogte gebracht van de vondst van het H5N8-virus bij een wintertaling in Rugen.

De staatssecretaris heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Kamperveen om daar te praten met de eigenaren van pluimveebedrijven die in de 10-kilometerzone zitten.  Ze heeft telefonisch contact gehad met het Barneveldse bedrijf dat is geruimd.

Ze hoopt in de loop van zondag of maandag meer te kunnen zeggen over de screening op die bedrijven. Pluimveebedrijven met ander vee binnen de 10-kilometerzone kunnen voorlopig geen producten afvoeren. Alleen als gebleken is dat ze vrij zijn van het virus, krijgen ze toestemming om onder voorwaarden weer (bijvoorbeeld) melk af te voeren.

De staatssecretaris zegt dat ze probeert voor individuele gevallen altijd een oplossing te zoeken, als dat binnen de regels past.

Of registreer je om te kunnen reageren.