Pluimveehouderij

Nieuws

H5N8 niet specifiek voor bedrijven zonder uitloop

Lelystad - Er zijn geen aanwijzingen dat de uitbraken van vogelgriep H5N8 op bedrijven zonder uitloop specifiek met dit virus te maken heeft. Dat zegt Armin Elbers, epidemioloog bij CVI onderdeel van Wageningen UR desgevraagd.

In ieder geval bedrijven in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen die met vogelgriepvirus H5N8 besmet zijn geraakt hadden geen uitloop.

"We hebben hier geen extra zorgen over. De ervaring leert dat ook op bedrijven zonder uitloop af en toe insleep plaatsvindt van laag-pathogene aviaire influenza (LPAI), alleen vele malen minder dan op bedrijven met uitloop", aldus Elbers. "Op het moment dat de bioveiligheid van een pluimveebedrijf niet voldoende is, kan er insleep plaatsvinden. Het is duidelijk dat bioveiligheid bewaren voor een bedrijf met uitloop een vele malen grotere uitdaging is", aldus de epidemioloog.

Het CVI krijgt, net als de NVWA, de laatste dagen te maken met meer onderzoek naar vogelgriep. "Het is duidelijk dat de huidige situatie leidt tot een verhoogde alertheid, waardoor pluimveehouders geneigd zouden kunnen zijn om sneller aan de bel te trekken als zij de gezondheidssituatie op hun bedrijf niet helemaal vertrouwen. Er zijn dus de laatste dagen wat meer meldingen via de early-warning systematiek"", aldus Elbers.

Of registreer je om te kunnen reageren.