Pluimveehouderij

Nieuws

FAO en OIE waarschuwen voor H5N8

Rome - Het vogelgriepvirus H5N8 vormt een serieuze bedreiging voor de pluimveehouderij langs belangrijke trekroutes van watervogels. Dat stelt de wereldvoedselorganisatie FAO samen met de internationale diergezondheidsorganisatie OIE naar aanleiding van de uitbraken in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de OIE en de FAO is de dreiging het grootst voor de pluimveehouderij rondom de Zwarte Zee en in West-Europa en West-Afrika, waarlangs belangrijke vogeltrekroutes lopen. Het feit dat het virus binnen korte tijd is gevonden in heel verschillende pluimveehouderijsystemen en ook in het wild, doet vermoeden dat wilde vogels een rol kunnen spelen in de verspreiding van het virus, aldus OIE en FAO.

Vooral in landen met een minder goed georganiseerd veterinair systeem, kan de vogelgriep razendsnel om zich heen grijpen, met desastreuze gevolgen voor de pluimveehouder, maar ook voor de economie van de betrokken landen en de handel.

Landen moeten zorgen dat ze alles doen om verspreiding van het virus te voorkomen dat ze een eventuele besmetting snel opsporen.

Of registreer je om te kunnen reageren.