Pluimveehouderij

Nieuws 3644 x bekeken 2 reacties

Eierpakstations vrezen verlies klanten

Doetinchem - Pakstations vrezen klanten in het buitenland te verliezen als het transport van eieren niet snel op gang komt.

Het Europese eieraanbod is dermate groot dat afnemers voldoende keuze hebben. Als Nederland een tijdje niet kan leveren, stappen buitenlandse klanten over op andere leveranciers.

Drie van de vier in Nederland geproduceerde of geïmporteerde eieren gaat voor export weg naar het buitenland. In totaal gingen vorig jaar volgens het Productschap Pluimvee en Eieren 9,5 miljard eieren uit Nederland naar buitenlandse afnemers. Die uitvoer bestond voor 6,5 miljard stuks uit verse consumptie-eieren en bijna 3 miljard stuks verwerkt in eiproducten.

Pakstations krijgen door het vervoersverbod sinds zondag geen eieren meer aangevoerd. Zij staan dus leeg. "In een Europese overschotmarkt komen er ernstige problemen voor de Nederlandse eiersector als de regering het vervoersverbod morgenmiddag niet opheft als er verder geen uitbraken meer zijn. Bij een langer durend vervoersverbod verliest die sector klanten in het buitenland. Dat levert een blijvende schade op", stelt eierhandelaar Roel van Zetten. Hij denkt dat de eierprijzen niet dalen als het vervoer van eieren woensdag weer op gang komt.

Directeur Jasper van Loon van eierhandel Interovo Egg Group in Ochten kan nog niet inschatten hoe groot zijn verlies is door het transportverbod. "Ik wil nog niet denken aan de schade als gevolg van exportverlies en hoop dat we weer snel eieren kunnen verhandelen", zet hij. De heft van zijn ingekochte eieren gaat naar het buitenland.

Ook directeur John Kwetters van de gelijknamige eierhandel in Veen probeert zoveel mogelijk rust te bewaren. "Er zijn nog veel onduidelijkheden. In Duitsland, waar enkele weken geleden ook vogelpest uitbrak, sorteren handelaren weer gewoon eieren", stelt hij. Wat zijn schade is, kan hij daarom niet zeggen. "Dat hangt onder meer af van de duur van het transportverbod."

Directeur Ronald van Beek van de gelijknamige eierhandel in Wehl hoopt dat consumenten voldoende eieren blijven kopen. "Dan komt er weer snel rust in de markt als het eiertransport weer op gang komt. De regering moet daarvoor nu al een scenario klaar hebben en daar niet pas op woensdag over na gaan denken", stelt hij.

Laatste reacties

  • Zents beheer

    2 dagen geen eieren op kunnen halen en de 'heren' zitten in de problemen ?
    Nou er kan weer gereden worden en dan vertel je gewoon weer dat de industrie voldoende voorraad heeft en de supermarkten mondjesmaat bestellen en niet bereid zijn hogere prijzen te betalen.

  • 200113528

    en dan ook nog even vertellen dat de mensen direct naar een andere concurrent lopen. Dan wil dit dus zeggen dat er geheel geen eieren meer in voorraad waren bij de pakstations en ze ons al lang beduveld hebben. De prijs had vandaag dus wel een heel beetje omhoog gemoeten. Maar ja ze geven liever de buitelandse klanten weg als dat ze in nederland een normale prijs moeten betalen want dan is het beroven van de hard werkende boeren afgelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.