Pluimveehouderij

Nieuws 19 reacties

Veel gemor op LIV over verbod stroomdraden

Hoe legkippen te managen zonder gebruik van stroomdraden was het meest besproken onderwerp door legpluimveehouders op de LIV in Hardenberg deze week.

Er was veel kritiek op het verbod op gebruik van stroomdraden dat de Duitse controleorganisatie KAT begin dit jaar afkondigde. Veel pluimveehouders zien geen kans om zonder gebruik van stroomdraden buitennesteieren en troepen te voorkomen. "Ik moet lijdzaam toezien hoe ik procenten dieren verlies", zei een legpluimveehouder tegen een verkoper van jonge hennen. Om vervolgens te vragen: "Doen jullie kippen dat ook?"
Pluimveehouders vragen zich af of het verbieden van stroomdraden dierenwelzijn is als het leidt tot uitval van dieren door troepen.Er gaan stemmen op om tegengas te geven aan KAT tegen het verbod op gebruik van stroomdraden. En om te pleiten voor het toestaan van stroomdraden tot 30 weken leeftijd van de hennen. De controleorganisatie laat momenteel veel controleren op naleving van het verbod.

Flubberende slangetjes: alternatief voor stroomdraden
MS Schippers kreeg op de LIV-beurs in Hardenberg veel belangstelling voor de MS Jet Stream, een alternatief voor stroomdraden, naar een idee van de Brabantse legpluimveehouder John Duis. De Jet Stream blaast met tussenpozen lucht door dunne slangetjes die daardoor heen en weer 'flubberenʼ, wat tot een schrikreactie bij de kippen leidt. En zo buitennesteieren en troepen tegengaat.
Per stal is één hoofdkast nodig en meerdere kleine regelkastjes (à €175) met blaasunit, al snel een stuk of twaalf. Met het regelkastje is de duur, de druk en de frequentie van de luchtstootjes in te stellen. Er moet een ringleiding met stroom en lucht door de stal gelegd worden waarop de blaasunits kunnen worden aangesloten.
Volgens Ruud Rutten, divisiemanager pluimvee bij MS Schippers, waren de reacties en interesse op de beurs overweldigend: "Want iedereen is zich er wel van bewust dat er een alternatief voor stroomdraden nodig is. Sommige pluimveehouders denken zeker te weten dat dit gaat werken, anderen denken dat een uitbreiding met stukjes ijzer of belletjes aan de luchtslangetjes nodig is om gewenning door de kippen tegen te gaan", aldus Rutten.
MS Schippers heeft twee bedrijven die de Jet Stream testen. En een andere pluimveehouder test het systeem in zijn stal met meerdere blaasunits aan één blaaskast.

Laatste reacties

 • l coumans

  is er toch nog eens iets goed aan een kat certificaat 'stroomdraden o o o zo fout een echte no no . mensen leer toch eens kippenhouden en dan mag je je pluimveehouder noemen

 • Koen Franken

  Coumans , als u nou volgend jaar eens op de beurs gaat staan en daar een cursus geeft , want het lijkt er toch op dat u diegene bent welke zich ECHT pluimveehouder mag noemen .

 • vermeer1959

  die coumans weet totaal niet waar hij waar hij het over heeft heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de kleppel hangt mens en dier hebben opvoeding nodig mag hij komen vertellen hoe het anders kan

 • l coumans

  beste Vermeer Voed je kippen dan ook op

 • domme boer

  Ik was afgelopen zomer in Duisburg ( DUITSLAND ) in de dierentuin
  en daar liepen alle dieren achter stroomdraden !!!!
  ( maar bij kippen is het zielig ?? )

 • bankivahoen

  Als niemand zich nog inliet met die kat is het probleem opgelost. Maar nee wat doet de sector : alles wat gevraagd wordt en als lemmingen achter elkaar de afgrond in ! Een slappere sector als de agrarische is er niet te vinden !

 • h.j

  ik ben geen kippe boer. maar helaas is het inkommen van de nederlandseboer de laatste jaren zo dat je geen behoorlijke buffer kon op bouwen. om ook maar even leuk te zeggen dan doe ik niet mee dat is ons zwake punt

 • egmex

  Egmex.

  Denk dat de heer Coumans wel gelijk heeft.
  heb het nooit nodig gehad, altijd rond de half % grond eieren.
  stroom geeft ook stres, en stres geeft productie verlies.
  de eerste weken in de leg. goed rond kijken,
  en mocht je er een zien leggen, direct overplaatsen naar een
  andere afdeling. zodat die zijn vaste plaats kwijt is, en opnieuw weer
  op zoek moet naar een nieuwe leg nest.
  wanneer je hok breder is dan 15 meter met 1 legnest,dan kan de situatie anders liggen, en water of voer, op scharrel ruimte ter beschikking wordt gesteld.

 • auto35

  Stroomdraden nodig om troepen en grondeieren te voorkomen!!! Wanneer er minder kippen op de vierkante meter worden gehouden gaan ze ook niet troepen. Begin bij de oorzaak!!! Een schande om stroomdraden te gebruiken. Noemt zich pluimveehouder. En dan maar weer afwentelen op slechte financiële situatie. Maakt het imago van de boerenstand kapot.

 • minasblunders1

  Leon36, wat is 'troepen'?

 • Castor

  Als je nu eens probeert je te verplaatsen in de kip, dan worden sommige maatregelen begrijpelijk. In de natuur trekt een koppel kippen met een haan rond. Dus de haakse hoeken in de stallen zijn onnatuurlijk voor de dieren. Enkele maanden geleden stond in Pluimveehouderij hoe je die haakse hoeken af kunt schermen met een plaatje multiplex. Al gedaan? Ook met duizenden dieren in een stal is nogal onnatuurlijk voor ze. Dus er zijn er een heleboel gewoon bang. En wat doen bange dieren, die zoeken een donker plekje op. En wat doen hennen die bang zijn om het tunnelnest in te gaan? Die zoeken een ander donker plekje op. Dus hang op de plekken waar ze samenscholen of de grondeieren leggen lampen op. Ja 't is wat werk, qua materiaal kost het niet veel en zet het eens af tegen een dooie kip? En zet het eens af tegen je eigen stress......

 • auto35

  Troepen is dicht op elkaar gaan zitten.

 • zon

  #9,minder dieren op de vierkante meter zou best kunnen helpen.maar de vaste kosten per kip worden dan hoger,dus de financieele kant is dan nog moeilijker.
  Koppel met koppel is anders en ras ook.
  Er zijn koppels zonder problemen en die die echt grote problemen geven met troepen.

 • egmex

  betreft troepen, ieder nieuwe koppel kippen reageert weer anders.
  maak het ook wel eens mee, dat een koppel zich te veel achter in de stal begeeft, doe daar dan een tl lamp uit en ze komen vanzelf naar voren,
  maar er ligt door die donkere hoek geen extra grond eieren.
  (hang eventueel in die hoek indien nodig een plastic zak op waar ze wel onderdoor kunnen lopen.)
  en ga nooit elke dag door dezelfde afdeling naar binnen,
  ik pak om de ronde een andere ingang.om ze niet bij elkaar te drijven.

 • powerchick

  dekalb hennen troepen en drumme niet

 • bankivahoen

  powerchick@ , vroeger niet maar momenteel doen ze dat steeds meer .

 • ngqeleni

  @powerchick. Wat is drumme?

 • Jan van het Zand

  Ja, geleuf iej ut? De nieuwe veldtocht van Normaal: Weij goat neet meer troep'n maor wal drumm'n: Tis tied veur un pafke.
  Prikkeldraod spöllun, en blief doar neet in den donker'n hook zitt'n zoep'n.

 • oeleboele

  bij troepen gaan de kippen zo dicht op elkaar zitten dat je er soms meer dan 10 dode kippen onder vandaan haalt als je er te laat bij bent.
  in onze stal hebben we er bijna nooit last van gehad, maar de laatste 2 ronden is het wel raak, zelfs op de beun, terwijl we geen voilere hebben en maar 6 kippen op de m2. Kippen zijn mijns inziens gewoon nieuwsschierig en willen tegelijk op een plek zijn waarvan zij denken dat er iets te beleven valt en dan krijg je troepen. Stroomdraden gebruikten we i.p. tijdens de ronde nooit, alleen in het begin even om geen buiten nest eieren te hebben, en die hebben we dan ook bijna niet. Maar het kan ook heel goed zonder stroomdraad, tenminste bij ons, want deze laatste 2 koppels troepen overal , ook buiten, en dan kan ik het hele hok wel vol hangen met stroom draden.......:)

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.